10 tipp, hogy jól induljon az ovikezdés

gyerekzsivajKisgyermeked élete fontos szakaszához érkezik, amikor óvodába megy, hisz – amennyiben korábban nem volt bölcsis – az óvodában kerül be élete első igazi közösségébe, amely formálja, alakítja őt, ahol alkalmazkodnia kell és ahol szabályokat kell követnie. Nem, nem a játék itt a lényeg, az igazi újdonság a szocializáció lesz és ez néha bizony nem olyan egyszerű.

Most elárulok néhány módszert, amivel szülőként segítheted  gyermeked, hogy jól induljon számára az ovikezdés! Következzen 10 gyakorlati tipp egy gyerekzsivajos anyuka tollából 😉

10 tipp, hogy jól induljon az ovikezdés

1. Mosoly az arcra, mert jó dolog következik!  Ne azt lássa gyermeked, hogy aggódsz. Még ha belül van is benned egy kis félsz. Ugye bízol a csemetédben, hogy sikerül beilleszkednie és hogy feltalálja magát, sőt, hogy esetleg jól is érzi majd magát?

2. Tényleg ne aggódj, hisz ami most történik, az tényleg jó dolog! A kezdeti nehézségeken – ha lesznek egyáltalán – szépen átlendültök majd. Ha az oviról beszélsz, mindig beszélj biztatón, sorold fel, milyen szuper dolgok várnak rá, hogy úgy érezze a gyerkőc, valóban egy izgalmas új világba csöppen! 

3. A gyermek ütemében haladj, ha lehet. Ha még nem áll készen az ott alvásra, ne erőltesd! Többet árthatsz vele, mintha kivárnád a megfelelő pillanatot. Ha most térsz vissza a munkahelyedre, tisztázd, hogy éppen a beszoktatás időszakában vagytok és ez bizony nem 100%-ig kiszámítható és tervezhető. Ha megoldható, előbb szokjon be a gyermek a közöségbe és utána menj vissza dolgozni. 

4. Találjatok hamar ovis barátot. Kérdezgesd a gyermeked, kivel játszott, találkozott-e aranyos kisfiúval/kislánnyal, akivel együtt mókázott az oviban. Nagy húzóerő ám, ha van kiért bemenni a csoportszobába!

5. Hívd is fel rá a gyermeked figyelmét, hogy szuper barátokat lehet találni az oviban, sőt, ha van kedvük egymással játszani, akár ovin kívül is tudtok majd találkozni.

6. Ha már van legalább egy kis cimborája a lurkónak, bandázzatok egyszer közösen ovi után. Közös játszóterezés, fagyizás. Neked is jó, ha ismerkedsz az ovistársak anyukáival, hisz évekig egy közösségbe fognak járni a gyerekek.

7. Légy nyitott, rugalmas szülő. Bízz az óvónőkben! Ha valamelyik esetleg nem is főnyeremény szerinted, vagy neked talán nem annyira szimpatikus, adj esélyt akkor is, hogy a gyermekeddel megtalálja majd a közös hangot. Ha nagyon nem működik a dolog, később is lehet váltani. 

8. Ha a gyermeked nem érzi jól magát, és ez akár több hétig is húzódik, mindenképpen próbáld meg kideríteni az okát, de ne zúdítsd rá a gyerkőcre kérdéseidet azonnal ovi után. Inkább egy nyugodt, semleges pillanatban puhatolózz, hogy ne vegye faggatásnak. Vedd komolyan az érzéseit, ne legyints rá, inkább segíts inkább neki, hogy megszeresse az új helyzetet, az új környezetet.

9. Az is előfordulhat, hogy napközben minden rendben van az óvodában, csak neked, anyának mutatja, hogy nem érzi jól magát, hisz hiányzol neki és ez természetes is, hisz eddig szinte minden percet együtt töltöttetek. Talán könnyebb lenne, ha apa vagy a nagymama vinné-hozná egy ideig a lurkót, amennyiben láthatóan neked szólnak az oviellenes jelenetek.  Érdemes megkérdezni az óvónőt is, ő hogyan látja a helyzetet, kérhetsz tőle tanácsot is, hogyan segítheted gyermekedet, hogy könnyebben megszokja az óvodát.

10. Fontos a támogató környezet és a családi kikapcsolódás is. Legyen meg mindennek a maga ideje. Otthon legyen ugyanúgy idő a játékra, a közös foglalkozásra, mint eddig és bevezethetitek a vacsora közbeni élménybeszámolót, kivel mi történt aznap.

http://gyerekzsivaj.co.hu/gazdalkodj-okosan-az-idoddel/Ha nehezedre esik egy rugalmas jól működő időbeosztást kialakítani a kisgyermekes mindennapokban, nézd meg a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvemet ITT. 

Remélem segítettem ezzel néhány ötlettel, hogy gyermeked számára (és persze neked is!) jól induljon az ovikezdés.

Ha hasznosnak találtad az írást, mutasd meg ismerőseidnek is, akik most állnak a beszoktatás előtt gyermekükkel!

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: