A balkezes gyerek

A balkezes gyerek

Ma van az balkezesek világnapja. Tudtad pl., hogy a világon minden hetedik ember balkezes?

És azt tudtad, hogy olyan hírességek, mint Bach, Beethoven, Mozart, Nagy Sándor, Julius Caesar balkezesek voltak?

 A mi családunk többszörösen is érintett, Gergő és édesanyám, is balkezes. Ez az adottság örökölhető, és szerencsére ma már egyáltalán nem cél az átszoktatás a “szép kézre”, ahogy anyukámat még próbálták átnevelni anno. Ennek persze az lett a következménye, hogy anya kétkezes, tehát van, amit bal kézzel csinál és van amit jobbal. Jobbal ír, hiszen a ceruzát az iskolában áttették a szép kezébe, de amúgy meg a legtöbb hétköznapi dologban a bal kezét használja. Pl. kenyeret bal kézzel vág, az ollót a bal kézével fogja 😉

Ma már szerencsére elfogadott dolog a balkezesség, így már csak az a kérdés, hogy szülőként mit tehetsz balkezes gyermeked kényelméért, fejlődéséért!  😀 

Noha a balkezesség ténye már a születés pillanatában eldől, észrevetted, hogy a kisgyermeked eleinte mindkét kezét egyformán használja? Amikor a szájába tömi a falatot vagy amikor nyúl a homokozólapátért. Igazából óvodás kor környékén állapítható meg bizonyossággal az, hogy a gyermekünk balkezes lesz-e vagy sem.

IMG_20150812_135253A leginkább azzal segíthetsz balkezes gyermekednek (ha Te jobbkezes vagy.. persze) , ha szembe állsz vele és így neki kézre esik amit csinálsz, pl, ahogy mutatod, hogyan tartsa a ceruzát, vagy hogy hogyan próbálja bekötni a cipőjét.

Amikor az asztalnál ültök, jó, ha a balkezes gyermek az asztal bal felénél foglal helyet, és jobbra ül tőle a jobbkezes családtag. Így nem “akadályozzák” egymást az étkezés során. Ez az elv érvényesüljön majd az iskolában is, kérd meg a tanító nénit a helyválasztásnál, hogy balkezes gyermeked a pad bal felén ülhessen.

Az írástanulásnál (de már a óvodában is a ceruzafogás tanulásnál) nagyobb figyelmet igényelnek a balkezes gyerekek. Egyrészt  a papírlapot a testük középpontjától balra célszerű elhelyezni, másrészt bele kell nyugodni, hogy ők sajnos könnyebben elkenik a tintát, festéket, mivel a bal kezükkel maszatolhatnak a balról jobbra való írás következtében.

Jobbkezesekben fel sem merül az, hogy a jobbkezes használati tárgyak mennyire kényelmetlenek tudnak lenni balkezes társaink számára. Vannak speciális eszközök, melyeket érdemes gyermekünk számára beszerezni (létezik olyan, hogy balkezesek boltja) hogy a mindennapi tevékenységeket megkönnyítsük vele. Ollót mindenképpen, de kaphatsz ceruzát, ceruzahegyezőt, tollat és füzetet is balkezes gyermeked számára. Iskolakezdésre felkészülni, egy-két-há….!  😀

IMG_20150812_135418Néha viszont elég csak az, ha odafigyelünk, hogy ami nekünk jobbkezeseknek egyértelmű, az zavarja a balkezes gyerkőcöt. Így amikor a száraz kiflit darálják a fiúk morzsának, Gergőnek mindig meg kell fordítanom a darálót, hogy a bal kezével tudja tekerni a kart.

Nálatok van balkezes lurkó a családban? Mire kell különös figyelmet fordítanotok nála?

 

 

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: