A hozzátáplálásról

A hozzátáplálásról

Amikor elindult a blog és beszélgettem kisgyerekes ismerőseimmel, egyikük felvetette a hozzátáplálás témáját. Első babás anyukaként sok kérdés merült fel benne, s én, mint “öreg róka a szakmában” próbáltam épkézláb ötleteket adni. Gondoltam más is örülne pár gyakorlati tanácsnak. Most elmesélem, én hogyan vezettem be az ételeket a gyerekeimnél. Következzen egy kisokos a hozzátáplálásról. 

A hozzátáplálásról egy háromgyerekes anyuka szemével

 

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Az attól függ, anyatejes-e a baba. Amennyiben igen, (mint nálam Dönci, aki születésekor rácsatlakozott az anyahajóra és gyakorlatilag cumisüveget sem volt hajlandó elfogadni soha), akkor szerintem érdemes megvárni a hat hónapos kort. Tápszeres babánál vagy “vegyes tüzelésűnél” (nálam Gergő négy és fél hónapos korig volt csak hajlandó szopizni, utána lefejt tejet és tápszert kapott cumisüvegből) nem csinál ebből az ember annyira presztizskérdést szerintem, így már  négy, négy és fél hónapos korban lehet próbálkozni az  első falatokkal.

Mit adjunk először a babának?IMG_20150525_130510

Almát, barackot, banánt, sütőtököt. Persze idényfüggő is, de ha nincs barack, akkor nagy valószínűséggel lesz sütőtök ugyebár… Egyébként a változatosság kedvéért bevethetők a bébiételek is, de én mindenkit arra ösztönzök, főzzön maga a babájának. Később kitérek rá, miért.

Mikor kezdjük?

Új ételeket mindig délelőtt adjunk a babának, így ha valamit nem fogad el a pocija, nem éjszaka kell a hasfájós-üvöltő gyerekkel a karunkon fel-alá járkálni, másrészt orvoshoz tudjuk vinni, ha valami nagyon nincs rendben, pl. allergiás lesz.

Én reggel mindig anyatejet/tápszert adtam és a következő, kb. tízórainak megfelelő időpontban kóstoltattam a gyümölcsöt. Igen, kóstoltattam, mert először csak egy-két kanállal kapott az anyatej/tápszer előtt, s ha nem okozott semmi gondot, akkor másnap növeltem egy két-kanállal ismét és így tovább, amíg el nem jutottunk a teljes adagig. IMG_20150525_130842

A gyümölcs csak tízórai, tehát nem fogja annyira jóllakatni a babát, mint a főzelék, várhatóan hamarabb meg is éhezik tehát, mintha anyatejet/tápszert kapott volna. Teljesen normális ezért, ha két óra múlva már éhes lesz, akkor kaphatja az ebédet is.  

Én a rendes étkezés előtt próbáltam adni az új ételt a babáknak, de ha nagyon éhes és türelmetlen a gyerkőc, akkor nem biztos, hogy vevő lesz az ismeretlen ízekre, ilyenkor célszerűbb megetetni előbb és utána kóstoltatni az újjal.

Ha már ismeri, legközelebb könnyebben elfogadja majd az anyatej/tápszer előtt is. Egyébként azért is jobb előbb adni az új ízt, mert a cél végülis a teljes étkezés kiváltása, tehát egyen annyit, amennyi jólesik neki az új ételből, legfeljebb a végén pótoljuk anyatejjel/tápszerrel, ha kevésnek találtuk. A barack után anyatej/tápszer variánssal azért vigyázzunk, ugye ezt nem kell hosszan magyarázni?!  😉

Hogyan adjuk az ismeretlen ételt?

Óvatosan, falatonként. Szó szerint. A lereszelt almának először csak a levét, egy-két kanállal, aztán másnap már egy pici reszelék is mehet bele a lé mellé.  Így haladjunk lassan, hiszen a babának nem csak az új ízt kell megszoknia, hanem az új állagot is! Lehet, nem is az ízzel lesz baja, hanem furcsa lesz a folyadék után a szilárdabb étel számára, de legyünk kitartóak! Ugyanúgy járjunk el a barackkal.

Ha ezekből eljutottunk a levestől a pépesig, próbáljuk meg a banánt alaposan összetörve és a sütőtököt! A barack kicsit meghajthatja a babát, a banán pedig megfoghatja, ha ügyesek vagyunk így játszhatunk is  a gyümölcsök váltogatásával, mikor mire van szükség… 😀 Hajrá leleményes anyukák!

Második étkezés kiváltása

IMG_20150525_130609Másodiknak a főzelékeket szoktam bevezetni délben. Ekkor már a délelőtti étkezés a gyümölcs, a kicsi meg tudja enni a pépeset is, és korban is idősebb, bővül a repertoár.

Elsőnek kockára vágott és a kizárólag bébiétel készítésére használt edénykében megfőzött krumplit magában (szintén egy-két kanálról indulva) adjunk.

Ezután a krumpli mellé kockára vágott, megfőzött almát, vagy egy-két karika főtt répát is tegyünk. Elsők között főzhetünk céklát, cukkinit, főzőtököt, majd a krumplival vegyesen brokkolit, egy-két levél sóskát.

A K-betűs zöldségekkel később próbálkozzunk. A főzelékhez feltétként gyakorlatilag már hat hónapos kortól lehet húst adni, először csirkemellet, majd pulykamellet, csirkemájat.

Én jégkockatartóban szoktam lefagyasztani a felkockázott húst és mikor kell, csak felteszek vízben főni egy-két kockát, majd hozzáadom a zöldséget. A főzeléket botmixerrel/turmixgéppel pürésítsük. A húsnál is az a fontos, hogy először csak egy mokkáskanálnyit adjunk, lassan növelhető az adag. A főtt tojás sárgáját is próbáljuk ki feltétként!

Mi van, ha a baba nem fogad el valamit?

Sok oka lehet, ha a baba elutasítja az új ízt, talán nem is azzal van baja, hanem jön a foga (a fájó íny miatt kényelmesebb számára olyankor a folyékony, mint a szilárd táplálék), nem tetszik az állaga, épp nincs kedve hozzá…  😛 Ne adjuk fel, próbáljuk meg másnap, harmadnap is. Ha nagyon nem megy, felejtsük el egy időre és egy hét elteltével kíséreljük meg.

Bébitel vagy házikoszt?

Én az utóbbira voksolok, noha fel tudom sorolni a bébiétel mellett is az érveket, és ismerem a a házikosztnak is a mások által emlegetett hátrányait. Valóban egyszerűbb és gyorsabb lecsavarni egy bébiételes üveget fedelét, mint megpucolni, előkészíteni és megfőzni a zöldségeket, de számomra sosem volt kérdés, hogy ha magunknak főzök, akkor a babámnak sem fogok állandóan üveges ételt adni.IMG_20150525_130926

Persze nem vagyok álszent, nálam is van otthon bébiétel, arra az esetre, ha úgy alakul a napunk, hogy nem jut idő főzőcskézésre, vagy ha olyat szeretnék adni, aminek nincs szezonja. Utazáskor is előnyben részesítem a “készételt”.

De a rendes hétköznapok menetrendjébe nálam belefér az, hogy a mi készülő ebédünk mellett elrotyogjon a gázon a baba étele is. És ugye semeddig nem tart megpucolni egy krumplit meg egy répát?

Ha érdekelnek babareceptek szívesen megosztok veletek párat, amit és ahogy én készítem.  Csak egy jelzést kérek (itt a blogon vagy a Facebookon a Gyerekzsivaj oldalra), van-e rá igény, s már “tollat is ragadok”.  😉

 

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: