1b7f62a7a3875cf31d8b427849fe86c0Kb. tizenöt éves korom óta van teknősöm, így teljesen természetes volt, hogy a gyermekeim is családtagként tekintenek majd a kis háziállatunkra és nem fogom kipaterolni az éppen aktuális teknőst, Mazsolát azért, mert gyerekeim születtek. Úgy látom, hogy a gyerekek szociális fejlődését igenis segíti az állatok közelsége, az, hogy gondoskodhatnak róluk (persze koruknak és érettségüknek megfelelően) remek tapasztalat számukra.  Természetesen nem engedem, hogy állatos kézzel egyenek a fiaim és hogy vegzálják a teknőst, ugyanakkor tudom, hogy néha a gyerekek véletlenül is okozhatnak ijedelmet azzal, ha ügyetlenül nyúlnak az állat felé. Tehát a biztonságra és a higiéniára mindenképpen ügyelni kell, de egyébként arra biztatok mindenkit, hogy ha nincs is épp háziállatotok, ne fosszátok meg az élménytől a gyermeketeket, ha először elhangzik a szájából a szeretnék egy kutyát/macskát/hörcsögöt sóhajtás… 😀

Mert előbb vagy utóbb minden gyerek kérni fog magának egy saját házi kedvencet, ebben biztos lehetsz! 😉

Hogy kedvet csináljak neked is az állattartáshoz és legyőzzem a kételyeidet, ezért nemrég megkérdeztem néhány állattulajdonos anyukát, hogy meséljen arról, hogyan viszonyul gyermeke a nulla/két/négylábú családtaghoz. 🙂

Következzen akkor néhány gondolat ás anyukák “tollából”:

A mi Nérónk, aki egy német juhászkutya, nagyon odavan Bogiért. Az érzés persze kölcsönös. Amikor még csak segítséggel tudott Bogi járni, már akkor is “kergették” egymást. Alaposan előkészítettük a találkozásukat, mert már a kórházból küldtem haza használt pelust szagmintának. Néró kezdetektől érdeklődött a babóca iránt, de eleinte csak ritkán láthatta, lévén hogy nálunk kint lakik a kutya. Befogadta a jövevényt a falkába, ezt pl. abból is láthattuk, hogy vigyázott a babakocsira, ha kint altattuk a kiscsajt. Persze ő egy nagytestű kutya, néha pedig elég hirtelen tud lenni. Főleg játék közben. Szóval bármennyire is szereti Bogit, azért vigyázni kell, hogy véletlenül fel ne lökje. Bogira is figyelni kell, ő meg nem tudja, hogy mit szabad és mit nem egy kutyával. Pl. Hogy ne akarja megrúgni, ne húzza meg a fülét…  De biztos vagyok benne, hogy megfelelő óvintézkedések mellett szuper játszótársak lehetnek a gyerekek és az állatok. Mindkettő számára hasznos a kapcsolat. A gyerekek nagyon jól meg tudják tanulni a felelősségvállalást is így.

Zsuzsi

állatokacsaládbangyerekzsivaj1

Tavaly, a lakásfelújításkor kerültek a halak, rákok, csigák, garnélák hozzánk. Amellett, hogy a lakás központi dekorációja, nagyon szeretik az 1 és 2 éves fiaink. Odateszik az akvárium mellé a bilit (amit sajnos csak erre hajlandóak használni), s onnan nézik az élőlényeket. Nagy előnye, hogy keveset kell takarítani (2-3 hetente a víz 1/3-át le kell cserélni, ez szerencsére a férjem feladata), nincsen semmilyen szaga, s a kezdeti kicsit magasabb anyagi ráfordítás után olcsó a fenntartása. Már több generáció is született ezalatt nálunk. Ha akarjuk, bármennyi időre itthon hagyhatjuk felügyelet nélkül, minden automatizált. Persze Nimród előszeretettel ad nekik enni, s kavicsokat is dobál be nekik az Apukája segítségével. Egyetlen hátránya, hogy nem lehet őket megsimogatni. Én eredetileg hörcsögöt vagy szárazföldi teknőst szeretem volna, de az akvárium extra gyerekbiztos, látványos, időtakarékos, s egy kis időre a fiúk figyelmét is leköti.

Ági

állatokacsaládbangyerekzsivaj2

Nálunk a kisfiam nagyon szeretett volna kis állatot mindig. Szerettük volna az elalváshoz használt cumit is elhagyni, ezért férjem ötlete volt, hogy szóljon, ha készen áll arra, hogy nagy fiú legyen, akkor együtt eldobják a cumit és kap egy kis állatot. Ez hatásos volt. Kisfiam elhagyta a cumit és nekünk tartanunk kellett magunkat az ígérethez. Tengerimalacra esett a választás, mert nem büdös, nem hangos, lehet simogatni, lehet szállítani, kertben sétáltatni /jó időben/. Együtt van velünk a szobában, és első pillanattól fogva alkalmazkodott hozzánk, ha mi alszunk akkor ő is 😀 . Kisfiam szereti etetni, itatni, játszik vele, sőt még a takarításban is kiveszi a részét. Nem lehet elfelejteni az etetést, mert a tengerimalacunk visít, ha a szokásos időben nincs hami. Olyan meglepetés volt a kisfiamnak, mikor megkapta, hogy hirtelen nem tudott semmit mondani, csak nagyon örült. Nem mondtuk meg előre, hogy melyik nap kapja meg. A nevét pedig ő találta ki, és erre is olyan büszke volt, hogy tetszett nekünk. Amikor kérte a cumit akkor elég volt csak azt mondani, hogy Pöttömke jött helyette, és megnyugodott. Az egész család nagyon megszerette Pöttömkét, azóta kaptunk egy aranyhalat is.

Kitti

állatokacsaládbangyerekzsivaj3

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: