Amit az életről megtanultam

gyerekzsivajMa egy éve. Pontosan egy évvel ezelőtt veszítettük el a kicsi királylányt. Reggel hét és hét óra tizenöt között.

Ha pedig alig tizenöt perc alatt elveszíted azt, akire mindig is vágytál az életben, akiért sokszor erőn felül is küzdöttél, aki életed csodája volt… nos, akkor sok mindent megtanulsz abban a röpke negyedórában.

A szívem napok óta majd meghasad, valami feszít belülről és semmi sem tud igazán kikapcsolni, ellazítani. De ennek is meg kell lennie, ezt is túl kell élni. Évforduló. Fekete betűs nap a sok másik fekete és szürke között. De persze a legtöbb rózsaszín. Mert igenis megtanultam egy csomó dolgot az életről a tragédiánkban és azóta a lecke szerint élek.

Amit most leírok, jó tanácsként írom Nektek. Mert remélem, Ti sosem élitek át azt, amit Nekünk kellett és szeretném, ha az élet leckéjét más kárán is megértenétek.

Mit tanultam életem legszörnyűbb napján?

Nincs mire várni, most van most, ezért hát meg kell ragadni minden pillanatot, hogy azt csináld, ami örömmel tölt el. Ha nem érzed jól magad a bőrödben változtass. Fogyj le vagy hízz meg. Tegyél érte. Ha nem érzed jól magad a munkahelyeden, változtass, tanulj, fejlődj, keress mást. Ha nem működik a kapcsolatod, küzdj érte vagy fejezd be, de csinálj valamit. Nincs mire várni!

Semmi sem örök, s amid van, azt egy perc alatt elvesztheted, ezért ne legyen harag a szívedben. Légy kedves, barátságos, jószándékú, keresd a jót az emberekben. Ez nem naivitás, mert tudom, ettől függetlenül sokan bántanak majd még az életben, de TE légy más. Légy emberi ember. Mert az erőssé és boldoggá tesz, hogy TE jó vagy.

Nincs idő a negatívra, ha valaki csak rombol, energiát visz el, bánt, és jószándékod, segítségnyújtásod ellenére is csak rombol, energiát visz el vagy bánt, akkor hagyd ott. Nincs időd rá. Nincs több időd értelmetlen küzdelmekre, mert TE a jót keresed.

A közhelyes mondatok márpedig igazak, például az, hogy “csak egészség legyen, a többi nem számít”, vagy “egységben az erő” (jelzi a családi összefogást, ha baj történik). Most már azt is kezdem érteni, miért mondják, hogy “kis gyerek kis gond…” 😀

gyerekzsivajEmber tervez…, (ha már a közhelyes mondásokat emlegettem). S mivel nincs mindenre befolyásod az életben, ami Veled történik, ezért meg kell tanulnod néha elengedni magad és csak sodródni. Ha valami nagyon nem megy, ne erőltesd, talán oka van, hogy nem megy. Legyen persze kitűzött célod, kijelölt irányod, hogy merre tartasz. De tudnod kell, bizony nem mindig oda fogsz érkezni, ahova elindultál. Ha a fene fenét eszik, akkor sem.

Becsüld meg, amid van. Mert törékeny az élet, s mert egy pillanat alatt romba dőlhet minden, amit felépítettél. Őrizd, vigyázd, szeresd, amid van. Szeresd az embereket, akik szeretetükkel körbevesznek és akik törődnek Veled. Mutasd ki, hogy fontosak. Mondd el minden egyes nap (legalább magadnak), hogy hálás vagy, amiért Ők vannak Neked.

Csak a család, ami igazán fontos. Minden közül amid van, a családod a legfontosabb. Munkád lehet másik, lakásod is, autód is, sokszor a barátok is elmaradnak mellőlünk. De a gyermekeid, a párod, a szüleid pótolhatatlanok az életedben. Ezt tartsd szem előtt minden döntésednél. Mi az, ami a család érdekében áll? Eszerint menj az úton.

Ha szeretet és béke van körülötted, akkor megvan mindened, amitől jól érezheted magad.  Nem kell kacsalábon forgó palota, elég akár egy panellakás is, ha ott szeretet és béke vesz körül. Ne légy anyagias. A dolgokat aszerint értékeld, hogy megfelelnek-e a funkcójuknak. Nem az ár az igazi érték. Hanem az, hogy kivel osztod meg, amid van. Mert hiába a pénz, ha nincs kikkel örömödet lelni benne.

Néha muszáj egyedül is lenni. Vannak napok, mikor kimerült és fáradt vagy és eleged van mindenből. S ez rendjén is vagy, hiszen nem vagy gép. Ne töltsd ki másokon a nyomorod. Vonulj el és töltekezz. Ha kell, mondd: “Ma rossz napom van. Nem akarlak bántani, ezért kicsit szeretnék most egyedül lenni. Értsd meg.” Ha a párod szeret és tisztel, megérti. S a dolog kölcsönös. Ha Ő érzi majd szükségét az egyedüllétnek, töltekezésnek, akkor hagyd Őt békén, ne nyaggasd.

gyerekzsivajA házasság véd és dacszövetség. Legyen az. A kisgyermekek nevelése nem csak szórakozás, hanem sokszor nehéz feladat, hatalmas kihívás. Hogy mindig türelmes és elnéző légy, hogy lemondj számodra fontos dolgokról a gyermeked miatt, hogy évekig kialvatlansággal küzdj, de azért legyél mindig kedves és mosolygós. Szerintem ez csak úgy megy, ha együtt csináljátok. Hiszen a gyermeket is ketten vállaltátok. Nem magadnak. Hanem együtt. Éljetek is eszerint. A szülőknek a gyerekek előtt mindig egységes erőt kell képezni. Egy követ kell fújni. Ha egyikőtök kezd besokallni, segítsen be a másik, vegye le a terheket egy kicsit a válláról.  Aztán majd lesz fordítva is.

Ez csak néhány azok közül a leckék közül, amiket megtanultam azon a szörnyű napon és az azt követő hetekben, hónapokban.

S a legfontosabb mind közül, hogy ha ezt túléltem, akkor engem már semmi sem fog a földbe döngölni. És ez tudjátok mi? Ez az igazi ERŐ!

Szeretném, ha ezt a bejegyzést nem a sajnálat vagy az együttérzés övezné, hanem az, hogy mi az igazi mondanivaló mögötte.

gyerekzsivajEgy lehetőségetek van. Éljétek úgy, ahogy Nektek jó, ahogy számotokra kerek és boldog a világ. Tegyetek érte, hisz olyan rövid és törékeny az emberi élet!

Én ezt kívánom mindannyiótoknak!

♥Szeretlek kicsi Memme, drága angyalkám♥

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: