Anyaidőt minden anyának! :)

Olyan nincs, hogy nincs! Ne mondd nekem, hogy amióta édesanya lettél, mindent hátrahagytál gyermektelen éveidből: lemondtál a  fodrászról, az olvasásról, az önálló gondolatokról, a fürdőszoba intimitásáról, a régen imádott hobbidról!

Ha bármi oknál fogva ez mégis így történt, nosza rajta, szerezzük vissza a rendszeres öngondoskodás élményét gyorsan!

Miért is öngondoskodás? Mert ha Te nem szentelsz rá figyelmet, más biztosan nem fog!

Ja de, lehet mégis! Ám lehet, hogy nem olyan formában, ahogy azt várnád. 🙄

Talán neked is mondta már a párod egy-egy félresikerült napon, hogy most van itt az ideje, hogy sétálj egyet vagy mozdulj ki, bárhova, találkozz bárkivel, csinálj bármit csak csináld, mert sok lesz ez a bezártság, sok lesz az önfeláldozás és persze mártíromság. Ők a jó fej és gondoskodó társak.

A többiek pedig (talán mert nem látják a dráma mögött a valós okokat)  ezt úgy fejezik ki, hogy nemes egyszerűséggel házisárkánynak, morgósnak, zsémbesnek titulálnak. Rosszul esik ugye? Betalált? Van benne igazság? Ugye, hogy ugye?

Szóval ha ilyesmi előfordult már veled is, akkor Te tuti, hogy keveset foglalkozol a saját töltődéseddel, a lelki egyensúlyoddal, az energiaraktárad újratöltésével!

A képlet ugyanis pofonegyszerű: csak az tud kedves, türelmes, higgadt maradni az embert próbáló helyzetekben is, aki jól érzi magát a bőrében, aki megtalálta az egyensúlyát. Illetve aki törődik azzal, hogyidőről időre visszabillentse azt, ami már kizökkenni látszik. És nem várja meg, hogy kiboruljon a bili!

Nem gépek vagyunk, hanem emberek. Nehéz időszakok mindannyiunk életében vannak, el is fáradunk. Jogos, hogy olykor egyedül szeretnénk lenni, kell, hogy néha senki ne szóljon hozzánk és a saját gondolatainkba merüljünk (intrók). Vagy épp gondtalanul csacsoghassunk bármi másról, mint az anyaság, a számunkra fontos emberekkel (extovertáltak). Esetleg szeretnénk kifutni a világból (sport testmozgás, rulez!)

Erre mindenkinek szüksége van! Neked is és igen, a párodnak is kell a kikapcs néha. Pusztán csak azért mert emberek vagyunk és nem egy robotok!

Igenis meg kell adni a testünknek és a lelküknek is a folyamatos öngondoskodás és regeneráció lehetőséget.

Meg kell ezt tennünk, mielőtt elszakadna cérna és olyan viselkedésformák ütköznének ki rajtunk, aminek eddig csíráját sem nem ismertük fel magunkban!

Ha pedig már érzed-látod, hogy valami nem jó irányba megy, akkor hidd el, most van itt a perc, hogy azt mondd, “STOP!” és változtass!

És meglehet, hogy ez most furán hangzik, de tartozol a gyerekeidnek, a párkapcsolatodnak is azzal, hogy gondoskodsz magadról, mert csak így tudunk hosszú távon őszinte szeretetet, teljes figyelmet adni szeretteinknek.

De kiszipolyozva, agyongyötörve, enerváltan és fásultan nem lehet!

Ehhez viszont kell, hogy túllépj a jelenlegi kifogásaidon!

A gyermekeidnek például egyáltalán nem ártasz vele és nem lesz lelki sérült, ha néhanapján más vigyáz rájuk délutánonként. Ha alkalmanként néha egyedül apa fekteti le őket.

Amióta édesanya vagyok, én is végigmentem ezen a lelkiismereti úton… és mivel tudom, hogy a szoptatási időszak jóóóóó hosssssszzzzúúúú ideig  a lakásban (max köpésnyi távolságra az otthontól) tart, bizton állíthatom, hogy nem feltétlenül csak a kimozdulás jelentheti az értékes énidőt. Tehát ez a kifogás sem helytálló szerintem.

Mégis hogyan csinálj, hogy szervezd meg?

“Nekem nincsenek nagyszülők a közelben, a párom is sokáig dolgozik este!”-mondod most.

De sok anyukától hallom ezt, az anyaklubokon, a konzultációkon! Hidd el, ezzel sem vagy egyedül!

Ám tudod mit? Én abban hiszek, hogy ha valóban felismered az öngondoskodásodnak a fontosságát, akkor nem a kifogásokat keresed, hogy miért nem tudod ezt megszervezni, miért nem jut rá időd vagy miért is érzed rossz anyának magad, ha néha egyedüllétre vágysz!

Inkább keresed a lehetőséget a rendszeres újratöltődésre és továbbmegyek, ha már tudod, mit szeretnél csinálni ebben az önmagadnak dedikált időben, akkor figyelsz arra, hogy rendszeresen meg is szervezed az énidődet!

Persze a töltekezés is más-mást jelent  mindannyiunknak! Intróknak a befelé fordulós, olvasgatós, kádban lazulós fél órák jelenhetik a megkönnyebbülést egy-egy nehéz napon. Az extrovertált típusok barátnőkkel találkoznak, moziba mennek, vásárolni mennek..

Bármi legyen is számodra az, ami tudod, hogy fel fogja tölteni az energiatartalékokat, ne habozz és még ma foglalkozz vele, szervezd meg, alakítsd úgy a napod, hogy legyen lehetőséged szusszanni egyet a gyerekzsivajban is!

Én is ajánlok most számodra két gyerekzsivajos megoldást. 🙂

1. Ha budapesti vagy, szeretettel várlak a “Hello 2018! Célállító workshopra” január 19-én délután. Itt olyan célokat határozunk meg az új évre, amelyek rólad szólnak és túlmutatnak a pelenka – és vasalni való hegyeken! Erről az eseményről itt olvashatsz bővebben =>> WORKSHOP

2. Ha szeretnél egy támogató, önfejlesztő női közösséghez csatlakozni, hogy rendseresen töltekezz, akkor pedig csatlakozz az ONLINE ANYAKLUBHOZ, ahol csütörtökig tart még a tagfelvételünk!

Remélem velünk töltöd majd az értékes énidőded! 🙂

Addig pedig, gyerekzsivajos szép napokat és rendszeres anyaidőt kívánok Neked!

Ha szeretnéd gyermekes barátnőid figyelmét is felhívni a rendszeres öngondoskodás és anyaidő fontosságára, kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, köszönöm szépen!