Az altatásról való leszoktatás

Az altatásról való leszoktatás

Már háromnegyed órája őrködsz a gyermeked ágya mellett, majd mikor azt hiszed, végre elaludt, megpróbálsz lábujjhegyen kiosonni a szobából. Ekkor a drága gyermek felnéz és azt suttogja: “anya, maradj!”- nos, ilyenkor bizony elhiszem, hogy a hátad közepére nem kívánod az egész altatási procedúrát.

Hány meg hány ismerősnél hallom, hogy a gyerek csak velük alszik, vagy, ha anya hozzábújik és simogatja a hátát, vagy fogja a kezét…. És mennyire lehet irigyelni azt az anyukát, akinek sikerült bevezetni a mese-puszi-jó éjszakát!-hármast.

Naná, hogy én is az utóbbira törekedtem, csak épp mindig volt egy csecsemő a háznál, akit nem szerettem volna, ha felébreszt az idősebb testvér elalvás előtti hisztije, úgyhogy nálunk is az lett a vége, hogy vagy apa vagy anya meghatározhatatlan ideig ücsörgött  a gyerekszobában az álommanók érkezésére várva.

0ef4cf7d5cadd187f1d1fab67b4036adAnyukám szóvá is tette, legutóbb, mikor nálunk volt, hogy ez így nem járja, s gondoljunk bele, mennyi időt nyerhetnénk magunknak, a közös anya-apa időre, ha nem kellene ezt az altatási rituálét csinálnunk állandóan. Tudtam én ezt jól, csak hát a nagy tiltakozás, hosszas sírás és könyörgés miatt, no meg, hogy ne sírva aludjon el a gyerek, bizony mindig beadtuk a derekunkat.

Aztán a fiúk elmentek nyaralni a mamihoz, aki elhatározta, hogy ettől a rossz szokástól bizony megszabadítja az unokákat és segít nekünk az altatásról való leszoktatásban. Kíváncsian vártuk a napi beszámolót a folyamatról. Ahogy számítottunk is rá,  első este valóban volt bőven méltatlankodás, bár mami elmondása szerint nagy sírás nem, csak hát ment a huzavona, hogy mami maradjon a mese után is. 8ff5e20ae9907463e7397de99fdc7a10De mami következetesen azt mondta, hogy neki most dolga van, megy mosogatni, tessék szépen aludni, reggel majd találkozunk újra… Amikor nagy volt az ellenállás, adott nekik puszit, betakarta őket, de nem ült le az ágyhoz. Ahogy várható volt, ezt az erőjátékot, az nyerhette csak meg, aki kitartóbb volt. Mert persze a fiúk próbálkoztak ám rendesen, nem is számítottam másra. 😀 Nekünk mindig előjött ilyenkor a pisilni kell/szomjas vagyok című lemez egyike, vagy mindkettő, szóval jó ezeket már előre lerendezni a lefekvés előtt.

Nálunk délután is alszanak egyet a fiúk, úgyhogy napi kétszer kellett ezt az altatási rituálét eljátszani, így hát nagyon reménykedtünk, hogy a csodatévő mami sikerrel jár.

1a7fa5895b7cb3bda19c568922509545Ahogy teltek a napok maminál, egyre könnyebben ment a dolog, kósza kísérletek maradtak ugyan, de a következetesség végül meghozta a gyümölcsét, a fiúk a mese/puszi/jó éjszakát búcsút követően egyedül aludtak el. Gergő annyit kért, hogy maradjon neki felkapcsolva egy kis halvány fény, amíg elalszik, de azt gondolom ez nem volt túl nagy ár az önálló alvásért.

Már csak az volt a kérdés, hogy a fiúk hogy viselkednek majd az itthoni megszokott környezetben. Első este nagy visítás volt nálunk, egyszer felmentem, megpusziltam őket és megsimítottam a fejüket, Gergő szerintem meg is értette, hogy mostantól nálunk is ez lesz a rendszer, így nem is próbálkozott tovább. Dönci nehezebben adta be a derekát, kb. még öt percig hallottuk, hogy szólongat bennünket, de aztán végül csend lett és elaludt ő is.

5b8ccd64af754745dcf7055a6f1a4b13Reméljük a legjobbakat. Ez napi egy-másfél óra plusz időt jelent, amit hasznosan eltölthet az ember. 😆 Amit eddig altatással töltöttünk, az idő alatt el lehet pakolni a konyhában, felsöpörni, felmosni, így a tiszta alvásidő rendelkezésünkre áll egyéb dolgainkra és nem akkor kell nekiállni a romeltakarításnak, amikor már elaludtak a srácok.

Talán nincs mindenkinek szupernagyija, hogy megoldja az altatási kérdést, de vélhetően nagyobb határozottsággal és főleg következetességgel mi szülők is célt érhetünk, ha nem adjuk fel.  😎

És nyugtassuk meg lelkiismeretünket: mi megtettünk mindent a gyerekért, ami normálisan elvárható a nyugodt alváshoz: volt mese, puszi, szeretgetés, betakargatás. De nem normális az, hogy órákat üldögélünk mellette a sötét szobában, amíg elalszik. Sírni sem hagyjuk hosszan, mindig nyugtassuk meg és biztosítsuk arról, hogy ott vagyunk a közelben, csak épp nem fogunk mellette ülni!

Az időzítést megkönnyítheti pl. ha épp változás előtt állunk, mondjuk kiságyból nagyfiús/nagylányos ágyba költözik a csemete, ekkor talán könnyebben elfogadja, hogy a nagyfiúkat/nagylányokat már nem kell altatni. Nekünk ez bejött Gergőnél, mikor Döncire várva megkapta az ágyát (hisz a a kiságyat a babának kellett átengedni), csak ugye mi visszaestünk akkor, mikor a kisbaba nyugodt alvása érdekében engedtünk Gergő hisztijének, hogy üljünk mellette, még elalszik…

Az önálló alvás elérése érdekében motivációként jutalmat is kilátásba helyezhetünk. Lefekvéskor beszéljük meg, hogy másnap elmehetünk a kedvenc játszótérre, vagy áthívhatjuk medencézni a lurkó egyik barátját, ha nem kell mellette ücsörögni és egyedül elalszik.

Próbáljátok ki, remélem sikerrel jártok Ti is az altatásról való leszoktatásban!  😀

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: