Az anyatej szaporítása

Az anyatej szaporítása

Az anyatej szaporítása nagy fejtörést okoz sok kezdő édesanyának! Ma ehhez mutatok pár bevált módszert.

Őszinte leszek. Szerintem a szoptatás egy nagy mumus a nők életében. Mert az olyan nagyszerűen hangzik, hogy egy gyermeket szoptatni a legelemibb, legtermészetesebb dolog. De tedd a kezed a szívedre, amikor szoptattad gyermeked valóban csak kézbe vetted  a csöppséget, hátradőltél és dőlt belőled a tej? Mindig, egyformán, több hónapon keresztül? Ugye nem?

Ha mégis, akkor hidd el, Te NAGYON szerencsés vagy, mert sajnos egyáltalán nem ez a jellemző. Én pl. ugyanaz az ember vagyok – tudtommal 🙂 – és mégis, négyből két gyermekemet tudom/tudtam csak szoptatni. Jelenleg is szoptatok, de nagyon oda kell figyelnem. Hullámzó a dolog. És nem az én elhatározásomon múlik, hanem a babán, a körülményeken is. Függ a kipihentségtől, a stressztől, a folyadékbeviteltől és még ezer más dologtól.

A szoptatás és nem megfelelő tejmennyiség esetén az anyatej szaporítása nem egyszerű. Komoly munka. Nagy odafigyelés, kontroll és sok esetben sok mindenről lemondás. Aki valaha szoptatott kisbaz anyatej szaporításaabát, tudja, miről beszélek.

Mégis, van néhány lehetőség, hogy kicsit feltuningold az anyatej termelést, ha úgy érzed, valamiért csökken vagy már éppen apad is.

Ez a kis összeállítás most azoknak szól, akik jelenleg szoptatják kisbabájukat és úgy érzik, nem elegendő az anyatej menyisége. 

Az anyatej szaporítása

  • a legjobb, amit tehetsz:  tedd gyakrabban mellre kisbabádat, a gyakoribb stimulációval növekedni fog a tej mennyisége is
  • szoptatás után fejjél, ha teljesen kiüríted a mellett, akkor fog több termelődni, hiszen azt üzened szervezetednek, hogy még több tejre van szükség
  • igyekezz többet pihenni, néha csak az okozza a tej csökkenését, hogy fáradt vagy (nálam tipikusan ilyenek a hétvégék, amikor itthon vannak a fiúk is és mozgalmasabbak a napok)
  • ha feszültebb vagy az átlagosnál, az is kihat sajnos az anyatej termelésre, próbálj ellazulni, meditálj, jógázz, sétálj egyet (akár babakocsival), magad miatt is, nemcsak a tej miatt!
  • hordozd a kicsit, a testközelség anyatejszaporító hatással bír, vagy egyszerűen csak feküdj le a kisbabád mellé és bújjatok össze
  • egyél kölest, krumplit, rántott levest, ezek elvileg növelik a tej mennyiségét
  • igyál Karamalz italt, olyan, mint a sör, csak alkoholmentes. A citromos nagyon finom!
  • ha hiszel benne, léteznek tejserkentő hatású homeopátiás szerek is
  • próbáld ki a LAKTOHERB teát
  • egyébként is jó, ha sok folyadékot (vizet, cukormentes gyümölcsteát, gyümölcslevet, zöldséglevet) iszol. Ha csökken a tejed, az első kérdés az legyen: “ittam ma eleget?”

Ha a házi praktikák ellenére sem jársz sikerrel, keress bátran egy laktációs tanácsadót, aki aki akár otthonodban is felkeres (vagy telefonon konzultálhattok), hogy segítsen Neked! Én Rózsa Ibolyához fordultam, a Vele készült interjúmat ITT találod! 

Kívánom, hogy sokáig éld át a szoptatás csodáját, mert minden lemondás és nehézség ellenére hiszem, hogy ez egy olyan vissza nem térő, gyönyörű élmény egy nő életében, amit később csak bánnál, hogy kihagytad! Tejszaporításra fel, megéri küzdeni érte! 😉

 

Első gyermekes édesanya vagy? Olvasd el a Tabuk nélkül az anyaság első évéről című könyvet és engedd el a megfelelési kényszert, maximalizmust, bűntudatot, görcsösséget és élvezd ezt a csodás időszakát életednek! 

 

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: