Baracklekvár last minute

Baracklekvár last minute

Amikor elkezdtük a hajtóvadászatot a befőzendő sárgabarack után, szembesültünk a hírrel, hogy már sok helyen leérett vagy nincs eladó barack. Mert persze nem hipermarketes gyümölcsből szándékoztunk lekvárt főzni. Végül sikerült felhajtani a szükséges mennyiséget, s aztán anyósommal egy időben, de külön-külön nekiestünk a nagy munkának. Gyorsan meg is írom a bejegyzést, hogy még legyen aktualitása. Akkor nem járok úgy, mint a bodzaszörpös bejegyzéssel, ami csak azért nem jelent meg, mert mire közzétettem volna, már mission impossible lett a bodza felkutatása. 🙂 Sebaj, majd jövőre bodzázunk. És most vissza a lekvárhoz!  😀 

baracklekvárlastminute2Mint tudjátok, szeretem az egyszerű recepteket. Sajnos a baracklekvár esetében egy csomó időigényes műveletet nem lehet megspórolni, így a magozást és főzést sem. Azonban a számomra legpepecsebbnek számító hámozást én hanyagolom (anyósomtól tanultam). A lekvár pedig úgy készül, hogy a késes darálóval összepürésítem a megmosott és kimagozott barackot, így teszem fel főni némi cukor kíséretében (az elején még nem adom hozzá a teljes cukormennyiséget, csak a gyümölcs tetejére szórok, hogy ne barnuljon meg).

Lángelosztót használok az edény alatt és közepes lángon főzöm, hogy ne égjen oda  lekvár. A gyakori kevergetés sem maradhat el. Kb. fél óra után, amikor a lekvárunk már rotyog, belekeverem a cukrot is.

baracklekvárlastminute3Az arányokról:

10 kg magozott sárgabarackhoz 4 kg cukor kell alapjáraton, de ízléstől is függ, illetve attól, hogy a barack mennyire édes. Ennek függvényében változhat a cukor mennyisége.

Normál esetben barack és cukor az alap, de nekem a srácok már kissé türelmetlenek voltak, ezért szerettem volna meggyorsítani a folyamatot, így 2:1-es Dzsemfixet adtam a lekvárhoz, másfél tasakot (mert annyi volt otthon).  😀

baracklekvárlastminute4Hogy mikor van kész a lekvár? Ha kiveszel egy tányérra egy kis kanállal és némi várakozás után azt látod, hogy kezd “húzni”, sűrűsödni, akkor jó eséllyel megtaláltad a megfelelő állagot. A dzsemfixes lekvárt nem is szabad sűrűre főzni, hisz még szilárdulni fog az üvegben.

A csírátalanított üvegekbe kimertem a lekvárt, tetejére tettem egy csipet Nátrium-benzoátot. Rácsavartam az üvegfedeleket, majd fejre állítottam az üvegeket. baracklekvárlastminute5Aki nem szereti dunsztolni a lekvárokat, az a fejre állított üvegeket hagyja így egy napig és kész is a lekvár. Bevált módszer, ha kisebb mennyiséggel dolgozom, én is ezt az egyszerűbb utat választom. Sosem romlott meg a lekvárom így, dunsztolás nélkül sem.

Viszont jelen esetben gyakorlatilag beterítette volna az összesen 20 db (kettő normál és kettő kicsi) befőttesüveg a konyhapultot, így praktikusan inkább dunsztba tettem őket. baracklekvárlastminute6Két pokrócot tettem a vasalni való ruha ÜRES gyűjtőjébe (nocsak, nocsak valaki kivasalt MINDENT a mútkori hidegfront alatt… 🙂 ), ebbe ment egy turnus, és a teregetős lavórba a másik (értsd, most nem kell mosnom és teregetnem vagy két napig, jippijé).

Ja, az fontos, hogy feltétlenül hagyjatok egy kis üveg friss lekvárt a hűtő számára, biztos lesz kóstolásra jelentkező még a lekvárfőzés napján. És amit mi másnap reggelre terveztünk: naná, hogy az amerikai palancsinta baracklekvárral! Ha még nem próbáltad, ne halogasd tovább!  😀

baracklekvárlastminute7Azt hiszem ezzel az ipari mennyiségű lekvárral kitartunk jövő nyárig, nálunk ugyanis üzemi konyha szinten fogy a sárgabarack lekvár: kenyérhez, kaláccsal, palacsintához, diós és darás tésztára stb. Hmmm, valamiért most éheztem, vár a hűtő. Véget is vetek gyorsan ennek a bejegyzésnek! Sziasztooook!  😀

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: