Beszámoló: adventi élmény naptár gyerekeknek!

Beszámoló: adventi élmény naptár gyerekeknek!

Egész egyszerűen nem akartam már csokinaptárat venni adventi kalendárium gyanánt a gyerekeknek. Itt volt a Mikulás is, tudtam, hogy hegyekben fog állni az édesség: nagyszülőktől, apa munkahelyéről, anya munkahelyéről…. Mi pont ezért évek óta már csak jelképesen adunk édességet és inkább mandarint, földimogyorót rejtünk a zsákocskákba is.

Már tavaly is olvastam pár helyen, hogy cukorka és nyalánkságok helyett élményeket kapnak a gyerekek az adventi időszakban. Annyira megtetszett az ötlet, hogy úgy döntöttem, idén nálunk is bevezetjük az adventi élmény-naptárat! 🙂 

Ám 24 napra kitalálni valamit… hát, bevallom egyszerűbb lett volna a csokinaptár… de ha már elhatároztam!

Még pár éve vettem a Tchibo-nál egy filc anyagból készült, kifeszíthető-felköthető textil zsákocskákból álló adventi naptárat.

A zsebekbe egy gurigába tekert cetlire írogattam fel közös tevékenységeket, amelyeket ovi/suli után együtt csinálunk a gyerekekkel.

Közös gyurmadísz-készítéssel kezdtünk.

Erről ITT is írtam már a blogon.

A cetliken olyan tevékenységek szerepelnek mint pl. karácsonyi mese olvasása, kártyajáték, társasjáték, és direkt készítettem olyan cetliket is, hogy Gergő és Bence találhatja ki egy-egy délután, mit szeretne együtt játszani. Egy-két nap persze belefért egy-egy szaloncukor is  és vettem forró csoki port, (azt a napot pl. már én is nagyon vártom! 🙂 , de a lényeg tényleg a minőségi időn van.

És tudjátok mit? A gyerekek egyáltalán nem csalódtak, hogy nem mindennap édesség van. Sőt.

Megvan már a menetrend, hogy egyik nap Gergő, másik nap Bence nézheti meg, mi van a zsebben (Máté meg csapódik hozzánk és belekotnyeleskedik mindenbe a maga kíváncsi majdnem kétéves módján… 🙂 )

És ovi/suli után hazafelé az úton már kérdezik, ma melyik nap jön, találgatnak, vajon mit fogunk együtt csinálni.

Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy jól alakul ez az időszak, mert néha tényleg nehéz lekötni az energiáit három örökmozgó gyereknek. Most már játszóra sem nagyon tudunk menni délutánonként, hideg van és korán sötétedik.

Az is tény, hogy sok energiámat emészt fel olykor, hogy estefelé még pepecseljünk, türelemmel álljak hozzájuk. Hisz mind fáradtak vagyunk a nap végére

Valószínűleg egyszerűbb lenne bekapcsolni a tévét vagy kezükbe adni a tabletet.

Sajnos egyre több kisgyerek függ már az elektronikai kütyüktől…  pont ezt elkerülendő, nálunk szigorúan időkorlátosak ezek a dolgok!

Mégis, éppen ezért, vagy talán ezek ellenére ismertem fel én is, mennyire fontos, hogy a napi hajtásban is leüljünk le gyerekeinkkel és meglepő, de azt tapasztalom, hogy nemhogy lefáraszt, de engem is inkább sok-sok energiával feltölt, ha látom a lelkesedésüket, a csillogó tekintetüket, amikor együtt vagyunk.

Nem mondom, hogy  nincsenek viták, Bence még most is sokszor megsértődik és megpukkad, ha nem úgy alakul valami, ahogy elképzelte.

Ha úgy vesszük, a közös játék is egy tanulási folyamat valójában: megtanulni engedni, veszíteni, elfogadni, hogy a másik más véleményen van, türelmesnek lenni, kivárni a sorunkat.

Ám nagyon örülök annak, hogy a gyerekeim nem kütyüfüggők és képesek még  ártatlan gyermeki módon örülni egy közös puzzle rakásnak vagy mesehallgatásnak is!

Bevallom az élményekkel teli adventi naptár előkészítéséhez kiváló motiváció volt számomra Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek című könyve, melynek alapgondolata, hogy valamilyen módon kapcsolódnunk kell a gyermekeinkhez és hogy mennyire fontos az osztatlan figyelem a gyermekeknek! Azt hiszem hamarosan írok is róla egy bejegyzést, mert szerintem ez egy kötelező olvasmány kellene, hogy legyen minden gyerekzsivajos anyuka számára!

És még egy gondolat a végére. A közös élmény ajándékozás nem csak gyermekek esetén jó ötlet:  jön a karácsony, mi lenne, ha idén nem parfümöt, könyvet kapnának a szeretteitek, hanem belépőket, közös tevékenységeket? Én már tudom is, mivel lepem meg a páromat! 🙂

Ti szoktatok élmény naptárat készíteni? Milyen meglepetésekkel készültök? 

 

 

 

 

%d blogger ezt szereti: