beteggyerekkelotthongyerekzsivaj1…avagy amikor anya az egyszemélyes szórakoztatóipar!  😆

Korábban már írtam a természetes gyógymódokról, most pedig – mivel így télvíz idején sajnos időszerű – gondoltam szólok pár szót arról a helyzetről is, amikor a gyermekünk beteg. És most nem a gyógykezelésre gondoltam, hiszen az egyrészt betegségfüggő, másrészt úgyis az orvosi előírásoknak megfelelően kell eljárnod. Valami másról szeretnék írni.

beteggyerekkelotthongyerekzsivaj2Akinek beteg a kisgyermeke, tudja, hogy mennyire nehéz ágyban vagy legalábbis pihenőállásban tartani egy örökmozgót. Kivéve persze, ha a lurkó tényleg nagyon beteg, mert akkor bizony önként is nyomja sajnos az ágyat. Rutinos anyukák már tudják, hogy az az egyik biztos jele annak, hogy egy gyerek rosszul érzi magát, ha önként kéredzkedik az ágyba.

Vegyük hát sorra, hogy a gyógykezelésen kívül mi anyukák még mit tehetünk azért, hogy gyermekünk könnyebben átvészelje a betegséget. Hogyan tartsuk ágyban és biztosítsuk a felépüléshez szükséges pihenést számára?

Konkrétan most azzal a nem ritka helyzettel szeretnék foglalkozni, amikor a gyermeked azt hiszi, hogy ő bizony már nem beteg, pedig de. És neked, mint édes szülőjének igyekezned kell, hogy “takarékon tartsd” a még lábadozó lurkót.

beteggyerekkelotthongyerekzsivaj3Ha még nem viheted ki levegőre (hiszen lázas állapot után 24 óra várakozást javasolnak az orvosok), és félő, hogy a szobai ugrabugra is rossz hatással lenne pl. a köhögésére, akkor kénytelen vagy olyan tevékenységeket kitalálni, amik egy helyben ülősek/fekvősek. És igen, oda kell ülnöd neked is, hogy egy ott tartsd a gyermeket.

Mit játsszatok ilyenkor?

 1. Elő a társasjátékkal, kisebbeknek kirakóval, vagy rajzoljatok.
 2. Nagyobbakkal már lehet szójátékokat játszani, persze, ha nem kellemetlen a  beszéd számára a torokfájás, rekedtség miatt.
 3. Nézegessetek együtt könyvet, olvass neki mesét.
 4. Matricázzatok.
 5. Kártyajátékokkal is remekül elüthetitek az időt.
 6. Játsszunk doktorosat: ha anya gyógyít, máris jobban lesz a gyerkőc, ez már biztos. És mutassuk meg, hogy szegény mackónak is fáj a torka, nincs egyedül a gyerkőc a rossz közérzettel!
 7. beteggyerekkelotthongyerekzsivaj4Végül ott a mumus, a tv. De ez esetben jó szolgálatot tesz a kedvenc mesefilm. Egyébként én nem vagyok tv-ellenes, csak tudni kell határt szabni (nekem a fiúk szerencsére alapból nem tv-függők, egyszerűen nem köti őket hosszútávon, tehát sosem kell azzal fenyegetőznöm, hogy eldugom a távirányítót). 😀

Ha már kimehettek levegőre, az is felér egy igazi kihívással, hiszen a visszaeséstől tartva még mindig kerülni kell a nagy ugrabugrálást  és futkosást.

Hogyan foghatod vissza a gyermeket kint a szabadban?

 1. Hinta (főleg, ha te hajtod, de ahogy tapasztalom ez általában nem probléma, hisz még a nagyobb gyerekek is szeretik, ha anya hintáztatja őket).
 2. Homokozó (ez is egy nyugis tevékenység, feltéve, hogy a te gyermeked is szereti a homokozót. Nézd csak, itt írtam arról, hogy a sima vödrös-lapátos homokozáson kívül miket játsszhattok még!  😉 Télen persze különösen figyelni kell arra, hogy vízálló és meleg öltözetben legyen a gyermek, ha beleül a homokozóba, de ha nincs locspocs és nem fedi vastag hótakaró sem a homokot… hát miért ne játszhatna ott?
 3. gyerekzsivajSéta (itt már résen kell lenni, hiszen a gyerkőc hajlamos el-elszaladozni, úgyhogy szögezzük le már az elején, hogy csakis anya kezét fogva lehet sétálgatni. Ha még nem “ciki” a gyermek számára, akkor ültessük esetleg babakocsiba. Ha pedig van hó, akkor húzzuk szánkón. A levegőzés így megoldott, de elkerülhetjük a futkosást. Persze eljön az a kor, amikor a gyerek már kézzel-lábbal tiltakozik a babakocsi ellen (a szánkó ellen azért nem hiszem, hogy szót emel… 😉 ), mondván, ő már nagyfiú/nagylány. A kis butus. Én bezzeg hányszor mondom, mennyire bírnám, ha valaki engem tologatna babakocsival. Főleg a hegynek felfelé.

És egy praktikus ötlet a végére! Le kell kopognom, de bennünket most ősszel és eddig télen szerencsére teljesen elkerült mindenféle betegség és rossz nyavalya. Igaz, már az ovikezdés előtt elkezdtem mindkét fiút tömni vitaminokkal. Hogy én mit adok nekik?

 • C-vitamin
 • D-vitamin
 • multivitamin (szirup vagy rágós vitamin)

MINDENNAP!!!

gyerekzsivajFőleg egy-egy betegségen túl ajánlom nektek is, hogy turbózzátok fel a lurkók immunrendszerét amennyire csak lehet, hátha így megússzátok a későbbi ágynak eséseket! Ha pedig mégis ledönti a gyerkőcöt a lábáról valamilyen betegség, próbáljátok meg például a fent javasolt “helyben ülős” játékokkal átvészelni a nehéz napokat!

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: