gyerekzsivajMióta gyermeket szültél, ugye a Te szádat is többször elhagyta már az a mondat, hogy “be vagyok zárva a négy fal közé!!!”

Én most ezen a mondaton méláztam el egyik nap, merthogy megint van egy – szerencsére – anyatejes baba a háznál, plusz nyári szünet is van, így még plusz két másik lurkó is naphosszat körülöttem tobzódik .

Szóval igen, olykor én is azt érzem, hogy “(OMG) be vagyok zárva  (SOMEONE HELP ME PLEASE!!!!)”

De ha jobban belegondolsz ennek a segélykiáltó mondatnak a valóságtartalmába, akkor azért valamit biztosan észreveszel.

Most őszintén, az valóban úgy van, hogy a férjed elmegy reggel otthonról és kulcsra zárja az ajtót kívülről? Esetleg a gyerekeid torlaszolják el a kijáratot mázsás kövekkel, hogy ott aztán se ki se be… Ugye hogy nem?

Hát akkor ki is zár be kit?

Jó reggelt kívánok! Te zártad be saját magadat! Átvitt és a szó szoros értemében is.

És ez egy nagyon jó hír, hisz lássuk be, ahogy bezártad, úgy bizony ki is nyithatod azt a bizonyos ajtót a külvilág felé!

Hogy mire is gondolok?

Levegőre, szabadságra…

Például kőbe van az vésve, hogy azért, mert szoptatod a babádat egész nap otthon kell ülnöd? Ha nem vagy a nyilvános szoptatás híve (ahogy én sem, erről már itt írtam), akkor közvetlenül indulás előtt etesd meg a picit, esetleg vigyél egy adag lefejt tejet is magatokkal.

Meg ugye abban is egyetértünk, hogy kisgyerekes anyaként a legtöbb esetben nem fix időpontok határolják be az életetedet. Az meg, hogy mikor mész el postára, játszótérre, a drogériába, az igenis csak rajtad múlik!

Oké, tudom, a szabadságról más elképzelésed volt, mint hogy eljutsz gyerekestől a  gyógyszertárig.

De mi lenne, ha kicsit tovább gondolnád a dolgot és keresnél egyéb lehetőségeket is?

Hiszen valójában Te felelsz azért is, hogyan dobod fel a napotokat! A saját életedben most Te vagy a főnök, nincs kötött munkaidő csak rugalmas időbeosztás. Amit és amikor Te szeretnél.

Jól jönne néhány ötlet?

  • Lepjétek meg néha a párodat a munkaidő vége felé, hazafelé már jöhettek is együtt.
  • Vagy nézz be a Te munkahelyedre a gyerekekkel együtt, biztos körülzsongják majd őket a kollégák, s legalább lesz néhány perced felnőtt társalgást folytatni a többiekkel.
  • A játszótér is kiváló hely ám arra, hogy megismerkedj szintén kisgyermekes anyukákkal. Ha összebarátkoztok, akkor akár rendszeresen bandázhattok is együtt a gyerekek és persze a saját örömetekre is!
  • Ha beköszönt az esős idő vagy hideg van már kint, akkor átjárhattok más kisgyerekes ismerősökhöz, aztán majd Ti is vendégül látjátok Őket.

Nem csupán a háztömbök körüli monoton babakocsis séta az egyetlen lehetőséged a lakából kijutásra, ha kisbabád születik!

A felsorolás szabadon folytatható, csak nyisd ki végre azt az ajtót és meglátod, mennyi lehetőséged van gyermekeddel együtt kimozdulni.

Ja, hogy ez macera meg hogy ki kell lépned a komfortzónádból? Bizony, ez benne van a pakliban.

De hidd el, anyukaként amúgy is előnyödre fog válni, ha lazábbra veszed a dolgokat. Nem fog senki megbüntetni, ha néha a babakocsiban vagy a hordozóban alszik a kisbabád vagy ha csúsztok egy fél órát az evéssel. És elárulom, olykor lehet csalni a főzéssel is.

Én azt hiszem, hogy a család lényege, hogy annak minden tagja – a lehetőségekhez mérten – jól érezze magát benne. És ebben Te, az anyuka is benne vagy! Ugyanakkor észre kell venni azt is, hogy a lehetőségek sokszor bennünk vannak, rajtunk múlnak. Ezért nem ér mindent a “be vagyok zárva”- monológra fogni!

Szóval azt mondom: no para, tárd ki az ajtót és szippants egy nagyot a friss levegőből. Aztán kapd össze túlélőfelszerelést és induljatok felfedezőkörútra a kicsiddel együtt!

 

 

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: