Csipog? Csere!

Nem érted miről zagyválok itt? Mindjárt elárulom! 🙂 Az úgy volt, hogy túl hosszúra sikeredett a lekvárfőzés. Legalábbis a fiúk szempontjából. Mert egyébként egy délután alatt összedobni egy egész évre szánt lekvármennyiséget szerintem csodálatos dolog! 😀 Ráadásul a barack magozását még a fiúk délutáni alvásidejében elvégeztem, a turmixolásban pedig a segítségemre voltak, tulajdonképpen csak a főzést és a lekvár üvegekbe töltését kellett volna kibírniuk veszekedés nélkül… De az az idő még Tűzoltó Sam-nek is kevés volt ahhoz, hogy lekösse az én eleven fiaimat. 🙄 Pláne, hogy örökké hajbakaptak azon, hogy ki is fogja kezében a tabletet, amíg anya a forró lekvár 023824a6af5c89ff9a2aaeaf620c4af0kiporciózásával foglalatoskodott. Mert ugye azt csak nem hagyja ott a gázon az ember lánya, csupán azért, mert a kis bajkeverők megint összecsaptak.

Na ezen a ponton ugrott be egy játék gondolata! És büszke vagyok, hogy nem másra gondoltam, pl. arra hogy hova is tettem el a világjáró bakancsomat…  😉

A játéknak a következő nevet adtam magamnak: “Csipog? Csere!”

Játékszabályok: egy tablet jut két gyerekre, tehát meg kell osztani. Első körben megkapja az egyik gyerkőc. Beállítjunk egy időzítőt pl. telefonon, ébresztőórán vagy  – ahogy én lekvárfőzés közben – a tűzhely időzítőjén. Kezdetnek elég két perc. Amikor az időzítő csipog, a tablet gazdát cserél, első számú gyermek átadja a testvérének a kütyüt. Időzítő újra indul, megint két perccel. Első számú gyermek persze várja csipogást, látom, már értik a játék lényegét. És belementek a mókába. A következő körben öt percre állítottam az időzítőt, már fel sem tűnt nekik, hogy változtattam az idő hosszúságán, egyszerűen azért, mert lenyugodtak, partnerek voltak a játékban. És már elhangzott a tessék szó is, mikor átadták egymásnak a tabletet. Válaszként pedig a köszönöm. Anya szíve ilyenkor persze repes és érzi, hogy nem reménytelen az ügy. Talán ezek a srácok mégis megérik a felnőttkort anélkül, hogy agyoncsapnák egymást. Vagy, hogy anyukájuk szívrohamot kapjon. Sőt, a “Csipog? Csere!” játék közben még egy meseváltás is történt zökkenősmentesen, pedig az eredeti harci helyzetben már az is vitaalapot képezett, hogy egyáltalán melyik mesét nézzék.  😀

Ez egy egyszerű, de nagyszerű trükk arra, hogy civakodó gyermekeinket rávegyük a játékok megosztására. Méghozzá játékos módon. Hangos szavak és büntetések nélkül.

Ez a módszer persze nem csak a tablet megosztására jó, használhatod bármilyen játék átengedésére amiből csak egy van, vagy a szokásos “vanugyankettődenekemcsakazértisazkellamiamásiknálvan” helyzetek esetén.

Próbáljátok ki, és majd meséljetek, hogy vált be! Kellett-e módosítani a szabályokon, vagy bevetettetek esetleg egyéb fortélyt a csatatéren, amivel sikerült lenyugtatni a kedélyeket?

 

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: