Csokis keksz

A kedvenc receptjeim azok, amik spirál füzetből kitépett lapra vagy egyszerű jegyzettömb lapra íródtak, a papírokon pedig maszatos foltok vannak elkenődve a használat közben rácsöppent vaj, kakaópor stb. miatt. Hogy miért? Mert ezeknek a recepteknek története van. Némelyik már majd’ húsz éves és mégis, egytől egyig emlékszem, kitől kaptam a leírást. Az egyik ilyen örökbecsű a családban (s egyben a gyerekeim egyik nagy kedvence) a Chocolate Chip Cookies néven futó recept, amit még főiskolás koromban kértem el egy kollégiumi társamtól, akinek az anyukája sütött ilyen csokis kekszet.

Most megmutatom Nektek is!

     Csokis keksz

csokiskeksz2Hozzávalók:

  • 25 dkg RAMA
  • 3/4 bögre porcukor
  • 3/4 bögre kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 1/4 bögre liszt
  • 1/2 csomag sütőpor (vagy 1 teáskanál szódabikarbóna)
  • 1 tábla tejcsoki vagy étcsoki (kis darabokba törve, vagy nyuszi illetve mikuláscsoki)
  • 1 bögre darabos dió (én rendszerint kihagyom)
  • csipet só

Az alábbi képek korhatárosak, figyelem, csak erős idegzetűek nézzék meg!  😛

csokiskeksz3 csokiskeksz4

 

 

 

 

 

 

Nos igen, a nagy mészárlás előtt és után… Természetesen ne az akármilyen gagyi kakaómasszából készült csokifigurákat használjuk fel, azért ügyeljünk a minőségre. Én kifejezetten erre a célra teszem el a család által több kilotonna mennyiségben ajándékozott csokifigurákat, a sütikhez csokidarabokat mindig így varázsolok. Végülis, szép utóélete van a csokimikulásoknak és nyusziknak, nem???  😆

Elkészítése:

csokiskeksz5Összekeverjük a vajat, cukrot, tojást, vaníliáscukrot, amíg könnyű, puha nem lesz. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, csipetnyi sót és fakanállal jól elkeverjük a masszát. Beletesszük a diót és a csokit. Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanállal kb 3 cm-retesszük egymástól a halmokat (hagyjunk helyet bőven, mert a melegtől szétterül a keksz és ha szűken rakjuk csak egy összesült csoki massza lesz az egészből…) Szóval úgy készüljünk, hogy gáztepsinyi mérettel számolva 4-5 tepsi csokis kekszünk lesz.

csokiskeksz6Alacsony hőfokon addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz (180 °C-on 10-12 perc, nem kell tovább…) Ekkor még puhának tűnik, de ha kivesszük és kihűl, akkor ropogós lesz a csokis kekszünk!

Jó étvágyat hozzá!

Mentés

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*