Csütörtöki chat #8. Ti tényleg nem vasaltok?!

gyerekzsivajMár többször utaltam rá itt a blogon, sőt, külön bejegyzést is szenteltem a témának: igen, a házimunkák közül nekem a vasalás a nemszeretem munka. Igaz, az utóbbi időben  – beosztva, redszeresen 15-20 perceket rászánva és közben egy tanfolyam anyagát hallgatva – egész jól haladtam, de mégis… Szemet szúrt, hogy már sok hozzászólásban a blogon visszaköszönt az a mondat, hogy sokan közületek egyáltalán nem is vasalnak. Most erről kérdeznélek benneteket! Anti-vasalók segítsetek! 😉 

Mert értem én, hogy szép és hasznos elfoglaltság a vasalás, na de ha meg lehet úszni és helyette más szép és hasznos elfoglaltságra lenne időm, akkor ugyan miért is ne?

gyerekzsivajA mai kérdések a nagy titokhoz kapcsolódnak. Mert valami titok csak van! Nálunk ugyanis a mosógépből kiszedett és megszáradt ruhák bizony nincsenek viselhető állapotban. S gondolom azért valami praktikátok csak van, hogy ne legyen full gyűrött a ruha…

Ma tehát ez a  kérdés:

 • TE HOGYAN MOSOD, SZÁRÍTOD A RUHÁKAT, HOGY VASALÁS NÉLKÜL IS FELVEHETŐ ÁLLAPOTÚAK LEGYENEK?
 • MI AZ, AMINÉL MEGÚSZHATÓ A VASALÁS ÉS MIT KELL MINDENKÉPPEN VASALNOD?

Köszönöm, ha megosztod velünk a titkot itt a blogon kedves Anti-vasaló anyatársam, gondolom rajtam kívül más gyerekzsivajos anyukák is örülnének, ha kevesebbet kellene vasalniuk!

A műtét után én jelenleg még roki-üzemódban működöm,  a férjem segít mindenben, szeretném Őt is tehermentesíteni! Pl. a vasalásban! 😉

Hozzászólásodat elküldheted:

 • a blogra (csak egy felhasználónév jelenik meg az oldalon, amit te választasz.  Ha szeretnél inkognítóban maradni, válaszd ezt megoldást ? )
 • a  gyerekzsivaj Facebook oldalára a mai bejegyzéshez (ha saját profiloddal szólsz hozzá, azt mások is látják),
 • ha pedig privát szeretnél megkeresni, akkor írj az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címre, azt csak én látom!

csütürtökichatgyerekzsivajTémajavaslatodat kérlek az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címre küldd. Ha téged is fogalkoztat egy téma, keress meg, mindössze egy keresztnév megjelöléssel megvitatjuk a kérdést a “Csütörtöki chatban”.

Én már itt vagyok és kíváncsian várom a hozzászólásokat! Remélem eláruljátok a titkot! 😉

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

18 thoughts on “Csütörtöki chat #8. Ti tényleg nem vasaltok?!

 1. Niki says:

  Én nem vasalok, szinte egyáltalán. Az egyik oka szerintem az, hogy nem hordunk ingeket. A párom olyan helyen dolgozik, ahol elvétve kell inget viselni, és a gyereknek is kb kétszer van olyan alkalom az oviban, amikor ingben kell mennie. Ez azért szerintem jelentősen csökkenti a vasalandók számát. Aztán számomra is a vasalás az egyik mumus a házimunkák közül. Gyerekkoromban segítettem anyukámnak, aki szinte mindent vasal, és amellett, hogy nem szeretem, úgy érzem,hogy az egyik legértelmetlenebb dolog a világon (kivéve persze,amikor nem vehető fel valami vasalás nélkül). Nincs titok, van,hogy az oviban látom,hogy a póló hogy néz ki, de a teregetésnél általában jól kirázom a ruhákat, és az esetek 90%-ban működik. ?

 2. Niki says:

  Sziasztok!
  Nem vasalok én sem. Bár a férjem általában inget hord, azokra ügyelek, hogy ne legyenek gyűrőttek, viszont azokat se mindig vasalom. Vállfára teregetek, nagyon kirázom, és részenként elsimítom, megigazítom még vizesen. Minden ing más, valamelyikkel többet kell pepecselni, illetve ott vannak a “no iron” ingek is, a kedvenceim! 🙂 😛
  A lányomat egy nap van, hogy háromszor öltöztetem át. Vannak balesetek evésnél, udvarozásnál, stb. Tudjátok.. Nem érzem, hogy értelme lenne. Újszülött korában vasaltam kb. 3 hónapig csak az ő ruháit, de aztán azt sem tartottam szükségesnek.
  Nagy trükkök nincsenek szerintem. Alaposan kirázom a ruhákat teregetésnél, illetve mindent vállfán szárítok ami “lógni való”, mert könnyen gyűrődik, ruhák, kardigánok, etc. (az ingek is ide tartoznak)
  Ami pamut, az szépen összehajtva megy a szekrénybe. Egymást nyomva szépen kisimítják egymást az anyagok- szerintem.
  Ágyneműhuzatot feleslegesnek tartom vasalni. 60 fokon mosom ezeket, ott baci már nem marad, aztán úgyis összegyűrődik, ahogy felkelek reggel. Konyharuhával ugyanez a helyzet.
  A saját ruháim zömében alig gyűrődnek, az érzékenyebbek a szekrényben pihennek.
  Inkább kivasalok egy adott darabot indulás előtt, ha úgy látom nem vállalható, mert a szekrényben is gyűrődik. Még valami: amikor vasaltam, mindig stresszeltem a ruhákon. A férjem képtelen 40 póló közül úgy kivenni egyet, hogy ne rontsa el a szép élére állított elrendezést. (nem ritkán potyog a földre is egy-kettő) ami aztán úgy marad, mert siet, vagy nem veszi észre, illetve bízik benne, hogy tolerálom. Szóval erről az oldalról se kapok erősítést, hogy vasalásra lenne igény itthon. Azt hiszem én ezért nem vasalok. Ezért sem. Örülök a topicnak, mindig is kíváncsian lestem, hogy osztja meg a vasalás az embereket 🙂

  • Niki says:

   Még eszembe jutott, hogy a kardigánokat kifordítva teszem teregetéskor a vállfára, hogy inkább befele puklisodjon ki az anyag a vállfa miatt. 😀

   • Köszi Niki, hogy megosztottad velünk a módszereket!

    Látom, akkor nem csak nekem érdekes a kérdés… 🙂

    Szerinted annak van jelentősége, hogy mennyi ruhát pakol az ember a gépbe vagy hogy milyen fordulatszámon centrifugáz?

    • Niki says:

     Na, ezen még nem gondolkodtam el én sem. 😀
     Általában megvárom, míg összegyűlik egy adott színcsoportból egy “kosárnyi” mennyiség, aztán az mehet is be a gépbe.
     1500 on centrizek általában, ezt nem nagyon szoktam elállítani, csak ha valami speckó ruhát kell kimosni, amit ez a fordulatszám már megviselne.
     Viszont az nagyon igaz, hogy egyből kell teregetni, amint lejárt a program,- ahogy utánam is írták – mert minél tovább áll a ruha a mosógépben, annál gyűröttebb lesz, és annál kevésbé lesz jó illata is.

     Még egy kis utóirat, ami bár nem a vasaláshoz kapcsolódik, inkább a mosáshoz: egy ideje mindent 30 fokon mosok, kivétel ezalól az ágynemű, törölköző, konyharuha – ezekre mehet a forró víz. Úgy vettem észre, borzasztó tempóban vesztik el a színűket a ruhák, már 40 foknál is. Aztán lehet, hogy csak az én gépem ilyen “bohém”. 🙂

     • Nem, hiszem, hogy csak Nálad probléma, a színvesztés is egy jó kérdés. Elvileg az ecetes öblítés erre is jó.

  • Nagy Éva says:

   Én sem vasalok. Semmit. Pedig imádok vasalni. De nincs időm.
   Ismerős a story. Amikor a férjem válogat és próbálgat a pólói között. Szerinted a kivasaltat visszahajtogatja mint ahogyan etedetileg volt? Haha! DEHOGY!

 3. Zsu says:

  Sziasztok!
  A kislányom ruháit én is mindig vasaltam, de csak kb. egyéves koráig. Most már az ő ruháival is ugyanúgy bánok, mint a többivel. No ironing! Csak ha muszáj. És akkor is csak közvetlenül öltözés előtt. A szekrényben amúgy is gyűrődnek a holmik, minimum a hajtogatás mentén, szóval szerintem is felesleges mindent kivasalva elpakolni a gardróbba.
  Titok? Hát van vasaláskönnyítő program, ami kb. annyit takar, hogy 1000-es helyett 900-as vagy annál kisebb fordulatszámon centrifugál a gép.
  Érdemes arra figyelni, hogy akkor végezzen a gép, amikor azonnal ki tudsz teregetni, így nem gyűrődnek a ruhák a gépben. Szerintem ez nagyon sokat számít.
  Teregetéskor alaposan ki kell rázni, megigazítani, illetve ha kell, kicsit “formára húzni” őket. Ami olyan, azt fektetve, ami amolyan, azt vállfán szárítani.
  Ennyi. Nincs nagy titok. 🙂

 4. Lukrécia says:

  Sziasztok!
  Nekem a megvilágosodás pár hete történt. Rokonok voltak nálunk egy hetet látogatóban. Mivel nekik is van két gyerekük akadt mosnivalójuk egyszer-kétszer.:-)
  A titok:
  1. Nem szabad teletömni a mosógépet.
  2. Rögtön ki kell venni a gépből a motyókat.
  3. Még vizesen össze kell hajtani a ruhákat, de úgy, hogy minél kevesebb hajtás legyen benne. Pl. csak félbe hajtod.
  Előtte kirázod, kisimítod, amennyire tudod.
  Így szépen egymásra rakod őket és kb. fél órára így hagyod. A súlytól még lapulnak, vasalódik szépen. Aztán mikor teregetsz, akkor is még lehet rajta simítani.
  Ha nem a saját szememmel látom el sem hiszem. Úgy néztek ki a gyerekek pólói, felsői, mintha vasalva lógnának a szárítón. Plusz még a szekrényben is fogják vasalni egymást a ruhák a súlyuk miatt. Úgyhogy részemről egy gonddal kevesebb. Ágyneműket én is már csak a vendégeknek vasalok. Ágynemű, törölköző, konyharuha megy 95 fokos mosásba. Ez is pipa. Egyedül a férjem ingjeit nem tudom megúszni sajna. Valaki adhatna tanácsot hol lehet olyan ingujj vasalódeszkát (nem tudom mi a hivatalos neve) venni, ami mondjuk bele is fér végig az ingujjba. Az enyém vastag nagyon. Na ezekkel a hosszú ujjú ingekkel ki lehet kergetni a világból. Némelyiknek elég faramuci a varrása is. Szidom, azt aki megtervezte. 🙂

  • Ez szuperül hangzik! 🙂 Bár őszintén, elég időigényes ez a módszer, ha vizesen is hajtogatni kell a ruhákat, nem? Vagy hogy tapasztaltad?

   És mit jelent az, hogy nem szabad teletömni a gépet, mennyi ruhát raksz be akkor? Elvileg nekünk pl. öt kg-ot lehet…

 5. Lukrécia says:

  Különben én is ezen filóztam. Kicsit időigényesnek tűnt, de nem a hajtogatás, hanem a simítgatás. Még azt meg fogom próbálni, hogy az ebédlő asztalra teszek egy törölközőt és oda terítem ki a pólókat, de nem hajtogatom, hanem szépen egymásra rakom őket kisimítva és akkor lapíthatják egymást. Majd így várok kb. 30 percet, aztán meglátjuk mire jutok.

  Nekünk is öt kg-os felültöltős a gépünk. Nem tudom kg-ban mennyit teszek bele, de felül hagyok helyet, tehát nem teljesen az ajtóig érnek a ruhák. Igen így kevesebbet mosok ki, nem olyan hatékony a dolog, de nem úgy veszem ki a gépből, mintha a kutya szájából szedtem volna ki. Ha nagyon megtömöm nekem a foltok sem jönnek ki olyan szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*