Csütörtöki chat #11. A kialvatlanságról

gyerekzsivajAz éjszakai szoptatások miatt bizony éjszakázom megint. Persze ha tápszeres cumisüvegből etetném a kicsit, akkor is kelnem kéne, szóval nem is ez a lényeg, hanem maga az alváshiány. Ti hogyan birkóztatok meg a kialvatlansággal a szülés utáni első hetekben/hónapokban? Beszéljünk ma erről!

A legideálisabb szerintem első gyermekes szülőnek lenni, hiszen amikor a baba alszik, akkor az anyuka is le tud pihenni. Napközben is. Nem így van ez azonban akkor, ha már van egy testvér, aki pont nem akkor alszik napközben, mint a kisbaba.

Meg ott van az a helyzet is, amikor azért nem tud lepihenni az anyuka napközben, mert a baba alvásidejére kell időzítenie pl. a hivatalos ügyintézést vagy egy bolti bevásárlást, hogy az etetésre hazaérjen.

Néha pedig önző módon szeretne mondjuk egy kicsit kikapcsolódni, valami mást csinálni a baba ellátásán és a háztartási teendőkön kívül is és inkább feláldozza a délutáni pihenőjét, hogy végre megírjon egy régóta halogatott e-mailt vagy felhívja a barátnőjét. Bocsánatos bűn. 😀

gyerekzsivajJelentem, én nem vagyok még teljesen zombi, mivel Máté szerencsére valóban csak a szoptatás idejére kel fel éjszaka és hamar visszaalszik. De azért mégis érzem magamon azt a legalább félóra ébrenlétet, ami azért rendesen kizökkent az éjszakai pihenésből. És előfordul az is, hogy hiába alszik vissza a kicsi hercegem, én még egy óra múlva is csak nézegetem az órát, mert képtelen vagyok visszaaludni.

A mai kérdések:

 • TE HOGYAN VÉSZELTED ÁT A KIALVATLAN HETEKET BABÁD SZÜLETÉSE UTÁN?
 • MENNYI IDŐ UTÁN ALUDTA ÁT KISBABÁD AZ ÉJSZAKÁT?
 • TUDTÁL NAPKÖZBEN PIHENNI?
 • MILYEN HATÁSSAL VOLT TESTI/LELKI ÁLLAPOTODRA AZ ALVÁSHIÁNY?
 • VOLT VALAMI MENTŐ TECHNIKÁD, AMIVEL KÖNNYEBBÉ TUDTAD TENNI AZ ÖRÖKÖS FÁRADTSÁGGAL JÁRÓ IDŐSZAKOT?

gyerekzsivajVárom a hozzászólásodat

 • ide a blogra,
 • a gyerekzsivaj Facebook oldalára
 • ha pedig privát szeretnél írni, az admin@gyerekzsivaj.co.hu-ra küldj e-mailt !

Témajavaslatot a Csütörtöki chathez az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címre küldhetsz!

Tarts velem ma is, ha épp nem alszol a gyermekeddel együtt! Hozz egy kávét vagy teát magadnak, hátha a koffeintől tágabbra nyílnak a szemeid! 😀

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

2 thoughts on “Csütörtöki chat #11. A kialvatlanságról

 1. Nehezen viseltem, főleg a másodiknál, mert szeretek aludni. 🙂 A nagyobbik 1,5 éves múlt, mikor már nem ébredt éjjel, hogy szomjas és vizet kér. A kisebbik jó alvó volt mindig, letettük, és 5 percen belül aludt. Ez szerencsére ma is így van még. Lehet, hogy a másfél hónap kórház az elején hasznos alvástréning volt neki… Aztán 10-11 hónaposan egyik napról a másikra elválasztotta magát, tápszert se fogadott el onnantól, tejet se cumisüvegben, meg pohárban se, vizet meg még nem, így kénytelen voltam bőséges vacsorát adni neki helyette, meg aztán éjjel visszasimogatni. 3-4 nap volt az átállás, onnantól este 9 – fél 10-től reggel 8-ig alszik.

  • Látszik, hogy nem egyformák ám a gyerekek. Jó nagy lutri azért, hogy “mit dob a gép”… 🙂 A “legyen jó evő” mellett talán pont azért drukkol a legtöbb anyuka, hogy legyen “jó alvó”… és akkor az anyuka is kisimultabb lesz! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*