Csütörtöki chat #17. Tombol a dackorszak

gyerekzsivajSzerintem gyermektelen éveidben, amikor a boltban, utcán stb. elborzadva nézted MÁSOK földön fetrengő, hisztiző, visító gyermekét, akkor megfogadtad, hogy

1. Neked sosem lesz gyereked.

2. Ha lesz is, Te biztos jobban fogod csinálni, mint az a bizonyos anyuka, akinek gyermekét tombolni láttad.

De nini.

Mégis vállaltál gyereket. és amikor  beköszönt a SAJÁT gyermekednél a dackorszak – előbb  vagy utóbb, de eljön, hidd el – akkor érzed meg először azt, hogy milyen SOOOOOOOK türelemre van szükséged ahhoz, hogy a saját mércéd szerint (is) JÓ anyukája legyél gyermekednek. És hogy Te sem tudod jobban csinálni, mint az a bizonyos MÁSIK anyuka…

Én megértelek, ha néha nem bírod cérnával. És nem ítéllek el. Mert tudom, miről van szó és tudom, mennyire embert próbáló tud lenni, mikor tombol a gyerek és semmi nem használ, bármit próbálsz is, hogy lecsillapítsd.

Persze vannak gyerekek, akiknél csak enyhébb lefolyású a dackorszak (Gergő) és vannak, akik beleadnak apait-anyait (Bence). Szerintem vérmérséklet kérdése.

De mit gondoltok Ti?

A hét elején kérdeztem, hogy milyen témákról olvasnátok szívesen a blogon. (A játék még tart, csak tessék, csak tessék!) Ketten is írtátok, hogy a dackorszak érdekel Benneteket.

Ezért ma ez a téma a Csütörtöki chaten.

Kinek mik a tapasztalatai?

Mai kérdések:

 • MIKOR DÖBBENTÉL RÁ GYERMEKEDNÉL, HOGY IGEN, EZ MÁR AZ, BEKÖSZÖNTÖTT A DACKORSZAK?
 • MENNYI IDŐS VOLT A LURKÓ?
 • MIBEN NYILVÁNUL MEG A DACKORSZAK, HOGY VISELKEDIK OLYANKOR CSEMETÉD?
 • MENNYIRE TUDOD KEZELNI?
 • HOGY REAGÁLSZ, HA “RÁJÖN AZ ÖT PERC”?
 • MENNYIRE HAT KI A CSALÁDOTOK ÉLETÉRE A GYERMEK TOMBOLÁSA, HOGY BÍRJÁTOK?
 • SZERINTED EZ EGY ÉLETKORI SAJÁTOSSÁG, VAGY MI SZÜLŐK IS FELELŐSEK VAGYUNK, HOGYAN VISELKEDIK A GYERMEK?

Szerintem ez ismét egy többeket érintő téma, remélem sokan megosztjátok ma is tapasztalataitokat a többiekkel! Hátha valakinél ott van a mindentudás kulcsa és tuti receptje van a dackorszakhoz is… 😀

Az én tanácsom csak annyi: nagy levegő be, számol, kifúj, nagy levegő be… 🙂

gyerekzsivajVárom a hozzászólásodat

 • ide a blogra,
 • a gyerekzsivaj Facebook oldalára,
 • ha pedig privát szeretnél írni, az admin@gyerekzsivaj.co.hu-ra küldj e-mailt !

Témajavaslatot a Csütörtöki chathez az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címre küldhetsz!

Tarts velem ma is! ?

Ne feledd, ha hozzászólsz a mai bejegyzéshez, azzal egyúttal egy nyereményjátékban is részt veszel! Sorsolás most vasárnap!

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

2 thoughts on “Csütörtöki chat #17. Tombol a dackorszak

 1. Niki says:

  Ez az a terület, ahol, legalábbis nálunk, van különbség fiú és lány viselkedés között. Mindkét gyerek kb két éves múlt,amikor azt éreztem, hogy na ez lehet a dackorszak. Bendegúznál eljött a NEM korszak….mindenre, akármit mondtam, kértem, és sokszor volt dühös. Próbáltam segíteni neki, hátha el tudja mondani, hogy mi a baj, de sokszor nem sikerült, és sajnos ez ma is előfordul. Már sokkal jobban el tudja mondani, ha gonja van, de a düh, a méreg benne van. Olyan sokszor, mintha ő maga sem tudná, hogy mi történik. Általában a műsor négy fal között történik, ha pedig nem,akkor is próbál elbújni, hogy mások ne lássák. Ehhez képest a lányom sokszor nyilvánosan mérgelődik. Ímád sikítozni, főleg, ha zárt helyen vagyunk, pl épp a buszon utazunk. Leveti magát a földre, és úgy sír keservesen. Nála sokkal jobban meg tudom különböztetni, hogy mikor szomorú, fáradt, fáj valamilye, és mikor veti le azért magát a földre, hogy elérjen valamit. Mint legutóbb az oviban az anyák napi ünnepség után, amikor elvettem tőle azt a rózsát,amit a kisfiamtól kaptam, mert a földön húzogatta. Egyébként úgy érzem, ehhez a fajta dacoláshoz több türelmem van,mint a kisfiam féle mérgelődéshez. Azt nehezebben kezelem, és sokszor leszek ugyanolyan mérges, mint ő. És persze azt is észrevettem már, hogy a lányom hisztije esetén sokszor én is hisztis leszek. Átveszem azt, ahogy viselkednek…sajnos. Szóval nem én leszek a titkok tudója, ezen a téren még fejlődnöm kell… Szerintem egyébként ez életkori dolog, ezen minden gyerek átesik, talan a fontos, hogy mi, szülők ezt hogyan kezeljük. Én sokszor lelkiismeretfurdalással, mert nem vagyok buddha ?

  • Te is a földön fetrengsz? ?
   Na jó, nem humorizálok ezzel. Tudom, milyen mikor tiszta ideg lesz az ember, hogy mindent bevet és semmi sem használ… van az a bizonyos le…rom tabletta. De illdomos-e bevenni, ha a gyerekünkről van szó
   Ha nincs nézőközönség-nincs műsor tartják. Nekem ez sokszor beválik. Otthagyom, majd abbahagyja. Ha messzebb megyek, legalább én is higgadtabb maradok.
   Próbáltam mellé leülni, átölelni, nyugtatgatni . Csak még idegesebb lett… szóval inkább hagyom kicsit…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*