Csütörtöki chat #18. A gyerekek közti korkülönbségről

gyerekzsivajSzerintetek mi az ideális korkülönbség testvérek között? Biztos vagyok benne hogy a tervezett gyermekek számán túl arról is határozott elképzelésetek van, hogy a testvérek között mennyi az ideális korkülönbség. No persze, ha akartok egyáltalán testvért. 😀

 • Legyen egyke? Aki előnyét élvezi az összes szeretetednek, nem kell senkivel osztoznia, minden lehetőség az övé. Lehet, hogy ez egyben hátrány is?
 • Vagy két pelenkást vállaltok egyszerre? Mennyire fárasztó? Mondják, hogy az eleje nehéz, aztán később majd együtt játszanak. Meddig nehéz? És mikortól játszanak együtt?
 • Két év vagy három is legyen? Ha a nagyobb már óvodás, könnyebb? De vajon összenőnek-e?
 • Vagy akár öt-hat év? Van egyáltalán még közös témájuk? Mi az előnye és hátránya a nagy korkülönbségnek?
 • És mi a helyzet az ikrekkel? 😀

Ez a téma mindenkit érint és mindenki véleménye érdekel, akinek gyermeke van, akár egy-kettő vagy több.

Szerintetek melyik “verzió” a legideálisabb?

Ma ezekre a kérdésekre várom a választ

 • gyerekzsivajitt a blogon hozzászólásban
 • a gyerekzsivaj Facebook oldalán
 • vagy privát üzenetben az admin@gyerekzsivaj.co.hu címen

Tartsatok velem ma is a Csütörtöki chatben!

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

4 thoughts on “Csütörtöki chat #18. A gyerekek közti korkülönbségről

 1. Emese says:

  Ez a téma nagyon érdekel, mert lassan aktuális lesz nálunk a kistesó kérdés. A kislányom 14 és fél hónapos. Eredetileg úgy gondoltuk, hogy 3 év legyen közöttük, de most úgy vagyunk, hogy kevesebb is lehet. ☺
  Mi hárman vagyunk tesók, én vagyok a legidősebb. Közöttünk nagyon nagy a korkülönbség, így mi nemigen tudtunk együtt játszani. Az öcsémnél 11, a húgomnál 15 évvel vagyok idősebb. A testvéreim gyermeķkorában inkább pótanyuka voltam, mint testvér. Egyszer meg is jegyezte egy kis csoporttársa a húgomnak, amikor mentem érte az oviba, hogy “de jó neked Réka, hogy két anyukád van”. ? Én jobban aggódtam értük, amikor először mentek el az éjszakába szórakozni, és sokszor szigorúbb voltam velük, mint a szüleink. Mostanra “teljes értékű” testvérek lettünk, nagyon szeretjük egymást, mindig számíthatunk egymásra. A húgom Londonban él, ő nagyon hiányzik a mindennapjainkból. De igyekszik ő is viszonylag sűrűn hazalátogatni. ❤

 2. Anna says:

  Nálunk 3 gyermek van, 3 évente jöttek. Az fiam után gyorsan szerettünk volna testvért, de a termeszet így hozta. A harmadik babát mar kb. ilyen korkülönbséggel szerettük volna. En a várhatóan nehéz várandósság miatt szerettem volna ezt a korkülönbséggel (a gyerkőc mar értse meg, hogy miért fekszik anya). A 6 éves es a 3 éves nagyon jól kijönnek egymással es most mar szepen el is játszanak közösen. Gondolom, ha kisebb lett volna a korkülönbség, hamarabb eljön ez a pillanat, de nem bánom, hogy így alakult.

  • Szerinted Anna a nemeknek van bármi köze ahhoz, hogy jól eljátszanak-e vagy sem?

   Nekem anno a férjem azt mondta, legyen három év a korkülönbség, mert Ő már tapasztalta a kettőt (a nagyobb fiainál) és az kevés volt szerinte. Végül két év lett nálunk is a fiúk között, de már értem, miért javasolt a párom hármat…

   Anya szempontból pl könnyebb, ha a nagy már ovis. Én pl irtó nehezen viselem a kialvatlanságot és nekem az otthon lévő nagy (Gergő) és a kicsi (Bence) sosem aludtak egyszerre napközben, így az éjszakázás mellett én nappal sem tudtam pihenni.
   És most látom, Mátéval, hogy mennyivel könnyebb, hogy a nagyok oviban vannak és csak a kisbabával vagyok otthon….
   Házimunkát, főzést nyugodtan elvégzem mellette-tőle és mikor a nagyok hazajönnek már “csak” játszani kell. Ha egyszerre több gyerek van otthon, sokkal nehezebb mindent megcsinálni.

   • Anna says:

    Jót kérdeztel ? Nekem a nagyobbik fiú, de olyan kedves es jószívű, hogy azt sok lány megirigyelhetne. A kisebbik lány, de olyan belevaló es huncut, hogy az talán két fiúval is felveszi a versenyt. A lényeg, hogy szerintem inkább a gyerekek jelleme es nem a neme a döntő. Mindenesetre én élveztem, hogy volt/van kettesben töltött idom a picivel es a nagyokkal délután tudok foglalkozni, így mindenki megkapja a maga idejét. Eddig legalábbis így működött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.