Csütörtöki chat #19. Te hogyan szereled le vitatkozó gyermekeidet?

gyerekzsivajBizony minden testvérpárral előfordul, hogy összekapnak. Vannak időszakok, amikor ritkábban és sajnos van olyan is, hogy szinte képtelenek a gyerekek egy légtérben megmaradni egymással úgy, hogy ne civakodjanak. A mai kérdésem az, hogy ezt hogyan kezeled anyaként?

Mondd el ma a Csütörtöki chatben, hogy Te hogyan szereled le vitatkozó gyermekeidet!

Ahogy azt tegnap egy Facebook bejegyzésben megosztottam Veletek, anyaként én annak örülök a legjobban, amikor a gyermekeim szépen elvannak egymással és nincs vita meg indiánüvöltéssel tarkított kergetőzés a kanapé körül.

Van olyan, hogy ezt csak úgy sikerül elérnem, hogy felügyelem Őket játék közben, mert ha két perce egyedül hagyom Őket, tuti összevesznek.

Sőt, azt hiszem, van valami a levegőben, mert mostanában egyre több ismerősöm panaszkodik arról, hogy a gyerekei sokat marják egymást.

Elég idegtépő helyzet ez nekünk, szülőknek, azt hiszem ebben egyetértünk.

Valaki elültette a bogarat a minap a fülemben, amikor sóhajtva azt mondta, szeretne már egy olyan anyukával találkozni, aki ezen az időszakon már túl van (azaz a gyermekei nem civakodnak egymással), vagy legalábbis tudja megfelelően kezelni (értsd: nem borul ki állandóan azon, hogy a lurkók bizony veszekednek). A magam részéről erről azt gondolom, még kamasz korban is egymásnak esnek a gyerekek, sőt, talán akkor csak igazán, úgyhogy én inkább arra keresem a megoldást, hogy anyaként mit tehetünk, hogy békésebb legyen gyermekeink viszonya egymással.

A mai kérdések

 • A TE GYERMEKEID IS SZOKTAK CIVAKODNI?
 • HA IGEN, CSAK SZÓBAN JELENIK EZ MEG, VAGY ELŐFORDUL, HOGY ÖSSZE IS KAPNAK?
 • NYUGODT TUDSZ MARADNI?
 • RÁJUK HAGYOD? OLDJÁK MEG MAGUK A VITÁT?
 • MI AZ A PONT, AMIKOR BEAVATKOZOL?
 • MIT TESZEL ILYENKOR?
 • BEVÁLIK A MÓDSZERED?
 • SZERINTED MIÉRT MARJÁK EGYMÁST SOKAT A TESTVÉREK?

Tudom, nem egyszerű a mai téma, de ha érintett vagy, bizonyosan épp úgy keresed a válaszokat, mint pl. én, vagy azok az ismerősem, akikkel beszélgettem a tesvérharcokról a közelmúltban.

Abban egyetértünk szerintem, hogy anyaként a legrosszabb azt látni, ahogy a gyermekeink nem tudnak békességben megmaradni egymás mellett. Úgy gondolom az is igaz, hogy bizonyos mértékig ez is velejárója a fejlődési folyamatnak, hiszen az életre neveli őket a testvércsatározás. A konfliktushelyzetek megfelelő kezelését leginkább ezekben a testvéri vitákban tanulják meg a gyerekek, majd később az óvodai közösségben. Mégis nehéz…

Érdekel a véleményed, mondd el tapasztalataidat a témában:

gyerekzsivajÍrj hozzászólást

 • ide a blogra,
 • a gyerekzsivaj Facebook oldalára
 • ha pedig privát szeretnél elérni, akkor az admin@gyerekzsivaj.co.hu-ra küldj e-mailt!

Témajavaslatokat a Csütörtöki chathez szintén az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címre  várok.

Osszuk meg egymással a működő módszereket, legyen könnyebb és békésebb a saját és gyermekeink élete! 🙂

 

 

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: