“Csütörtöki chat” #5. Te hogyan tartasz rendet?

gyerekzsivajMár a PPP hadjárat közepén járunk mégis úgy látom, hogy számszakilag bizony vajmi kevesen állunk a harctéren. 🙁 Őszinte leszek, reméltem, hogy benneteket is elkap majd a gépszíj, mint engem, de valamiért nem így történt. Ezért gondoltam egyet és most megkérdezem, nektek mi a bevált módszeretek az otthonotok rendben tartására, hátha van jobb ötletetek!  Én már idekészítettem a tejeskávémat és várlak benneteket!  😉 Kíváncsi vagyok, hogyan takarítotok, hogyan tartotok rendet otthon gyerekek mellett?

Megint egy vallomás: én olyan ember vagyok, hogy vagy csinálok valamit (és akkor nagyon) vagy nem (és akkor nagyon nem)! Köztes út nincs. OK, aláírom, hogy nem vagyok egyszerű eset, de ez van.  😆

gyerekzsivajMost egy ideje én bizony nagyon rákattantam erre a PPP dologra és engem kifejezetten jóleső érzéssel tölt el, hogy pár hét elteltével már egyértelműen látszik az eredménye. Szerintem rendkívül hatékony módszer. És nekem a gyerekek mellett gyakorlatilag csak ez működik.

Ti kipróbáltátok már? Talán igen és csak képet nem akartok küldeni róla? Ha pedig nem, akkor eláruljátok, hogy nálatok milyen “rendfenntartó”, takarító módszer működik kisgyermeketek mellett?

Mai kérdések:

 • HOGY LÁTOD MOST LAKÁSOTOKAT, REND VAN MINDENHOL?
 • SZERINTED KISGYEREK(EK) MELLETT MI AZ A MINIMUM SZINT, AMIT TELJESÍTENI “ILLENE” REND TEKINTETÉBEN?
 • EZT A SZINTET SIKERÜLT ELÉRNED?
 • MILYEN MÓDSZER SZERINT TARTOD RENDBEN OTTHONODAT?
 • TUDSZ RENDESEN IDŐT SZÁNNI A “HETI” TAKARÍTÁSOKRA?
 • MIT GONDOLSZ A PPP-RŐL?

Ha van kedved, mondd el itt a Csütörtöki chatban a véleményed, oszd meg velünk tapasztalataidat.

Én egész nap figyelni fogom a hozzászólásokat, a felmerülő kérdésekre pedig mindenképpen válaszolok.

csütürtökichatgyerekzsivajÍrhatsz

 • hozzászólást ide a blogra,
 • hozzászólást a gyerekzsivaj Facebook oldalára ehhez a bejegyzéshez,
 • privát véleményedet pedig az admin@gyerekzsivaj.co.hu-n oszthatod meg velem.

Ha témajavaslatod van, vagy kérdést tennél fel (csupán keresztnév megjelöléssel) a Csütörtöki chatban, jelezd az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címen!

Járjunk a végére ennek a takarítás dolognak, mert engem ez most tényleg érdekel… talán mindenhol őrült rend és patikatisztaság van és feleslegesen nyomatom itt ezt a PPP dolgot nektek?  😉 Ha igen, mondjátok meg őszintén, nincs harag!  😉

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

8 thoughts on ““Csütörtöki chat” #5. Te hogyan tartasz rendet?

 1. Vannak napok, amikor bekattanok, hogy többet kellene takarítanom. Ilyenkor nekiugrom a sok PPP-nek, s eltervezem, hogy hétfőnként rzt, kedden azt, szerdán pedig amazt fogom csinálni….szóval higy rendszer legyen, meg egy kis kényszerítő erő is. De eddig még nem sikerült betartani.
  Persze van egy napi rutin: mosogatógép, mosógép ki és be 9kor, mikor Andris elaludt, teregetés 1körül, az alvásidejükben. Porszívózni együtt szoktunk, de Andris sokszor a kisáyban végzi, mert mindig tekergeti a porszívó erősségét állító gombot. Délelőttönként felsöprünk. S mire Apa hazajön (változó, mikor), próbálok egy kis rendet rakni. Egyébként meg egész nap pakolászok, selejtezek, takaríthatok, elpakolok, kipakolok, bepakolok stb. Aztán mikor mind3 fiú itthon, újra felborul minden (tán még jobban, mint ha csak Nimród és Andris van itthon), s legközelebb csak este lesz (nem mindig) rend – valamennyire. A hétvége még rosszabb.:)

  • Tehát egy megállás nélküli mókuskerék, igaz? 🙂
   Szokták mondani, hogy a lakásod nem múzeum és így legalább az látszik, hogy “belakod”.. de azért az ember ingerküszöbét egyszer-kétszer eléri valami és ilyenkor CSELEKEDNI akar! 🙂
   De az biztos, hogy a maximalizmusból muszáj engedni, amíg kisgyerek van otthon a családban!

 2. Niki says:

  Én szeretem a rendet, és amíg nem voltak gyerekeink, úgy képzeltem, hog majd akkor is egyszerűen rendet tudok tenni, és őket is megtanítom erre. Na, ebből az lett, hogy csak a délelőtti és az esti lefekvés előtt pakoljuk el együtt a játékokat. Úgy érzem, hogy a fejem épp csak kint van a vízből, és mindig csak szinten tartom a dolgokat. Az alap a porszívózás (naponta van, hogy többször is ?), a dolgok elpakolása, mosás, mosogatás. De ha benézek a szekrényekbe, a polcokra, akkor sokszor elszégyellem magam. Úgy érzem, hogy nálam a portörlés, a rukák, játékok szanálása luxus. Listakészítésben, tervezésben és pláne a megvalósításban elég gyenge vagyok. Vasalni pedig egyáltalán nem vasalok. Talán évente háromszor, a karácsonyi abroszt, és a gyerek ingét az ovis ünnepségre. Szóval nagyon pakolós vagyok, szeretek mosogatni. Talán ez az,amit mindig megcsinálok, legyen akár hajnali fél egy…
  Nem is tudom igazán, nehéz ez a kérdés. Úgy érzem, hogy a gyerekek szûletése után bizonyos dolgokról (csillogó villogó lakás, minden a helyén stb…) lemondtam, vagy legalábbis nem törekszem a maximumra,közben pedig szeretném, hogy a gyerekeim igényesek legyenek a környezetükre…meglátjuk ?

  • Nem tukmálás, Niki, ez a PPP, de ha megpróbálnád, hogy apró lépésenként mégis haladhat az ember, talán beválna a módszer. Ha elhatározod, hogy minden egyes nap fordítasz tíz percet mondjuk valami olyan dologra, ami már régóta böki a csőröd. Pl. amíg a gyerekek elvannak a kádban az esti fürdésnél, addig gyorsan letörlöd a fürdószobában a polcot, tükröt, mosdót. Az kb öt perc.
   Vagy ha szeretnek rajzolni, gyurmázni, akkor kiülteteted őket az ebédlőasztalhoz és amíg ők alkotnak, addig te pakolászol a konyhaszekrény egyik elemében.. Másnap meg majd a másikban.. és így tovább.
   Vagy ha épp eljátszanak békében a nappaliban, gyorsan letörlöd a port a polcokról a szobában.
   Az is egy jó módszer, ha a gyerkőc délutáni alvásidejéből az első tíz percet rendszeresen rászánod egy ilyen dologra. Én pl. ekkor szortírozok, selejtezek, mert ha ezt akkor tenném, amikor Bence ébren van, tuti szétkapna mindent a kis kíváncsi. Amíg lefő a kávém, már kész is vagyok egy öt perces dologgal.
   Utána pedig jön az anyaidő a habos tejeskávéval… 🙂 Vagy ki hogy szereti. 😉

 3. Én most csak kis dolgokat csinálok – tegnap pl. a konyhai csöpögtetőtálcát takarítottam ki. A költözéshez fűzök nagy reményeket. 😀

 4. Niki says:

  Nem rossz ötlet, hogy mindig egy rövid időt valamire szánok. Pont azon gondolkoztam, hogy ez a ppp segíthet rajtam ? amikor otthon leszünk, kipróbálom. Kôszi Kata!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*