Csütörtöki chat #9. Beszéljünk a szoptatásról!

gyerekzsivajEz most egy aktuális kérdés. 🙂 A szüléshez hasonlóan (tudok-e természetes úton szülni majd vagy császár lesz a vége???) ez is egy kismamákat rendkívüli módon foglalkoztató kérdés. Lesz-e tejem? Tudok-e majd szoptatni? Most azokat az anyukákat hívom chatelni, akik már túl vannak legalább egy szoptatási mizérián és van tapasztalatuk a témában! Gyertek! Várlak Benneteket! 😀 

Hogy miért is hívom mizériának a szoptatás csodáját? Hát azért, mert szerintem kismamaként és kezdő anyaként talán túl nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. És rágörcsölünk. És ahogy sok minden más, úgy a szoptatás is nehezebben megy, ha feszültek, idegesek, görcsösek vagyunk. Vagy hát ki tudja, mi az oka, hogy egyes anyák csak hátradőlnek és gyakorlatilag ömlik belőlük a tej (és igen, általában ők azok, akik egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel…) és van, aki mindent megtesz a szoptatás sikere érdekében és csak nagyon nehezen jön össze neki, vagy esetleg egyáltalán nem sikerül.

Máté például egy nyugis, kényelmes baba. Sosem sír, ha éhes. Amikor felébred, csak nézelődik,  és megvárja, hogy kapjon enni (egy dolgot nem bír, ha kibontom pelenkázáshoz, na akkor legörbül a szája… 😮 ). Csodálatosan indult a szoptatás, de aztán Máté besárgult és sokáig igen aluszékony volt, gyakorlatilag mindig elaludt szoptatás közben. Felébreszteni alig lehetett. Mivel elkezdett veszíteni a súlyából, így kénytelen voltam pótlást adni neki. Ami azt jelenti, hogy fejek és megkapja még cumisüvegből. Ami kb. öt perc. Se. Mert az könnyebben jön, nincs meló vele. Bezzeg nekem! Éljen a dupla munka… szoptatás-fejés-cumisüveg: egy etetetés így egy óra, elég fárasztó, mit ne mondjak…

Szóval nem tudom. Ő egy kényelmes típus, Gergő is az volt. Még remélem, hogy tudom majd kizárólag szoptatni és nem a könnyebb utat választja majd, mint a bátyja, aki egy idő után elutasította a mellet és csak üvegből volt hajlandó meginni a lefejt tejet.

Persze tudom, hogy az az általános tanács, hogy kerüljük a cumisüveget, de őszinte leszek. Mivel van három gyerekem, egy bevált napirendünk és így is egy óra egy etetetés, igazán nincs már sem erőm, sem türelmem kanállal adni a pótlást, a pohárból etetés meg csak nyakonöntéssel végződik. Oké, béna vagyok.

Bezzeg Bence. Ő a kórházban ráérzett a szoptatás hogyanjára és csak szoptatott, anyatejes baba volt. Cumisüveget nem volt hajlandó elfogadni. Ő volt a legkisebb baba a három fiú közül, mégis Ő szopizott a legügyesebben. Pedig Ő is besárgult.

Úgyhogy nem tudom. Azt kell hinnem, igazából a kisbabánk alaptermészetén múlik, hogy tudjuk-e majd szoptatni. Ha valaki nem egy szívós, akaratos, “elveszi, amit akar”-típus, az nem fog küzdeni az ételért, mely nyilvánvalóan nehezebben jön az anyamellből, mint a cumiüvegből. Egy nyugodtabb, megalkuvóbb természetű gyermek könnyebben feladja az első nehézségeknél, azt hiszem. Őket nehezebb szoptatni.

Jelenleg én ezt így látom…

És Ti? Ti mit gondoltok a szoptatásról?

Mai kérdések itt a Csütörtöki chatben:

 • MIT GONDOLTÁL ELŐZETESEN A SZOPTATÁSRÓL, AMIKOR MÉG CSAK KISMAMA VOLTÁL?
 • UTÓLAG BEIGAZOLÓDTAK EZEK AZ ELKÉPZELÉSEK?
 • KÖNNYEN MEGINDULT A TEJED?
 • MEDDIG SZOPTATTAD GYERMEKED?
 • VOLTAK SZOPTATÁSI NEHÉZSÉGEID?
 • HA IGEN, HOGYAN KEREKEDTÉL FELÜL RAJTUK?
 • MELY TEJSERKENTŐ PRAKTIKÁK VÁLTAK BE NÁLAD?
 • SZERINTED MITŐL VAN VALAKINEK SOK TEJE?
 • HA  MÁR TÖBB GYERMEKED VAN, MINDEGYIKET EGYFORMÁN TUDTAD SZOPTATNI?

gyerekzsivajSzedjük össze az univerzális tudást szoptatás ügyben, kedves gyerekzsivajos anyukák, segítsünk egymásnak a tapasztalatainkkal. Talán kismama társaink is olvassák a hozzászólásokat és kevésbé tartanak majd a szoptatástól.

Ha szeretnél ma velünk tartani, írhatsz:

 • hozzászólást ide a blogra,
 • hozzászólást a gyerekzsivaj Facebook oldalára ehhez a bejegyzéshez,
 • privát véleményedet pedig az admin@gyerekzsivaj.co.hu-n oszthatod meg velem.

Ha témajavaslatod van, vagy kérdést tennél fel (csupán keresztnév megjelöléssel) a Csütörtöki chatban, jelezd az admin@gyerekzsivaj.co.hu e-mail címen!

Tarts velem ma is! 😆

A szoptatással kappcsolatban eddig ezek a bejegyzések jelentek meg itt a gyerekzsivajon:

Anyatej vagy tápszer? 1. rész

Anyatej vagy tápszer 2. rész

 

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: