Cumi vagy nem cumi, ez itt a kérdés…

Cumi vagy nem cumi, ez itt a kérdés…

Amikor Gergőt vártam (tehát még nulla gyerek anyukájaként), fontos elvként szögeztem le, hogy az én gyerekem aztán tuti nem fog cumizni! Megszületett az édes kisbabám és ahogy teltek a hetek, beláttam, hogy igaza volt azon kisgyerekes barátnőimnek, akik már korábban is azon az állásponton voltak, hogy a cumi anya igaz barátja. 😉 Éjszakánként főleg, hiszen a cumival szépen vissza tudott aludni a baba, ez a plusz alvás pedig nekem is megérte azt, amit azáltal nyertem, hogy nem kellett ölben kellett cipelni és ringatni az éjjel megébredő gyerkőcöt. 

497409781a3e01e4cfe5b84e31c9770dDöncinél már teljesen egyértelmű volt, hogy cumizni fog, hiszen ezzel is biztosítottam, hogy Gergő végig tudja aludni az éjszakát, mivel a cumival szépen visszaaludt Dönci az etetések után, így mindenkinek könnyebb volt.

Amint látjátok, én alváshoz hívtam segítségül a cumit. Napközben csak akkor, ha olyan helyzetben voltunk, hogy gyorsan meg kellett nyugtatnom a kicsit, mondjuk, ha a buszon utaztunk és nyűgösködött és nem tudtam kivenni a babakocsiból, vagy ha épp főztem és akkor zendített rá a csöppség, és pont olyan műveletnél tartottam, amit nem lehetett csak úgy félbehagyni.

33cdac355ee289e42c769274d1da847cPersze tudni kell jól használni a cumit, ugyanis a gyerekek hajlamosak rákapni a “segédeszközre” és akkor aztán lépten-nyomon napközben is elcsenik, egyre többször. Ezt nekünk kell kordában tartani. Én pl. kifejezetten utálom, ha a gyerek cumin keresztül próbál kommunikálni, szóval egyrészt vegye ki, ha mondani akar valamit, másrészt tényleg figyeljünk arra, hogy ne lógjon állandóan a szájában. Ha belemerül valamilyen tevékenységbe, nyugodtan vegyük ki a szájából, sokszor észre sem veszi. Egyezzünk meg, hogy napközben a tündérek/álommanók/susztermanók vigyáznak a cumira és csak este hozzák majd vissza.  😀

8e2648c75af830d89855b54e031208c2És hogyan szoktassuk le a gyereket a cumizásról?

Van ugye a cumitündéres megoldás: odaadja a gyerkőc a cumit és cserébe ajándékot kap a Cumitündértől (este kiteszi a tündérnek a cumit, aki éjjel elviszi azt magával és hüpp-hüpp-hüpp-barbatrükk, reggelre ott a cumi helyett az ajándék 😀 ).

Én azonban Gergőnél más megoldást választottam és bevált. Nyaralni mentünk a férjem nagy fiaival és azt mondtuk Gergőnek, hogy a nagyfiús szobában aludhat a srácokkal, ha nem fog cumizni. Két és fél éves volt akkor Gergő. Az autóban odafelé vezető úton (akkor aludt) még cumizott, de ott már nem kapott. d73bdbc2cb0a766004be9086b772dcaaAz új hely, új környezet mindig eltereli a gyerekek figyelmét, könnyebben nyitnak az új felé, nyaralás van, együtt a család, mindenki jókedvűbb és lazább, mihez kéne a cumi? Gergő is nagy cumicsenő volt, úgyhogy mindenképp le akartam szoktatni már és bár voltak fenntartásaim, nem volt egyáltalán nehéz. Első este, mikor nem kapta meg a cumiját elalváskor, volt egy kis pityergés, de erősebbnek bizonyult a nagy tesók bátorítása és, hogy velük bandázhatott. 😉 Másnap kereste még, szintén elalváskor, de ezután, mintha elvágták volna a dolgot. Egyszerűen elkönyveltük, hogy csak a kisbabák cumiznak (Dönci), a nagy fiúk nem. És ennyi. Neki ez elég motiváció volt. Persze el is tüntettem a cumijait és figyeltem arra, hogy otthon se kerüljön még véletlenül se a kezébe.

a8d83414ac06b11787c077e2a93cd8a9Most ugyanez a forgatókönyv van tervben, csak Döncivel. Ő is két és fél éves már, szobatiszta, beszél, ideje elszakadni a kisbabás segédeszköztől is. Augusztusban nyaralunk a nagy fiúkkal, remélem Döncit is vonzza majd, hogy a nagyfiús szobában aludjon! Drukkoljatok!

És… próbáljátok ki a cumiról leszoktatást Ti is, mondjuk a nyaralás alatt. Szerintem sokkal könmyebb, ha a megszokottól eltérő helyen vagytok, ahol csupa új élmény éri a lurkót és így könnyebb elterelni a figyelmét is.  😆

Ha egyéb tuti módszeretek van a cumiról leszoktatásról, osszátok meg itt a blogban a többiekkel is!  😀

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: