DIY Jutalomtábla a gyereknek

DIY Jutalomtábla a gyereknek

Noha jelenleg a fiúk a maminál nyaralnak, azért én már készülök a jövő hétre, amikor itthon lesznek és visszaállunk a rendes kerékvágásba. Értem ezalatt a napi viaskodásokat a felöltözéssel, az asztalnál maradással evés közben, a másik piszkálásával).

Arra gondoltam, hogy készítek nekik egy jutalomtáblát motiválási céllal. A tábla itthon várja őket és hétfőn el is kezdjük az új rendszert. Aki szépen viselkedik, szót fogad apának-anyának, az a nap végén kap egy matricát és választhat valami jutalmat. Mutatom, hogy készül a jutalomtábla a gyereknek. 

MIÉRT IS KÉSZÜLJÖN JUTALOMTÁBLA A GYEREKNEK?

Azt hiszem Gergő már kiválóan megérti, miről is szól ez a történet, ám Dönci talán még kicsi hozzá. Tudom, hogy a jutalomtáblák lényege, hogy bizonyos számú matrica elérése esetén, mondjuk a hét végén van a jutalmazás. De úgy látom, kicsi gyerekeknél célszerűbb rövidebb időintervallumot meghatározni a jó viselkedés és annak jutalmazása között. Nekik ugyanis nincs még kialakult időérzékük és csak a most-ot, a jelent értik igazán. Az is lehet, hogy én úgy járok majd el, hogy aki délelőtt szépen viselkedik, az kap matricát és délután sor kerül a jutalmul választott tevékenységre, játékra.

jutalomtabla a gyereknekNa jó, tudom én, hogy a lurkókat a legkönnyebb és legegyszerűbb édességgel jutalmazni (pláne abban az esetben, hogy a galád csokizugevő anyuka a gyerekeinek nem ad napi szinten édességet  😀 ). Mégis nemesebb eszme vezérel akkor, mikor azt mondom: ha szépen viselkedsz, kiválaszthatod, mit csináljunk együtt, hova menjünk, mivel játsszunk.  🙂

Ez jelentheti azt, hogy kiválasztja a mesét (akinek nincs matricája az pedig nem kap mesét), vagy eldöntheti, hogy a kertben legyünk délután, vagy kimenjünk a játszóra.

Mivel ketten vannak, természetszerűleg a nem jutalmazandó gyermek is részese lesz a jutalomnak, hiszen naná, hogy nem hagyom otthon a rosszaságot, ha kivonulunk a játszóra.  De szerintem itt a lényeg az, hogy nem Ő választott, hanem az, aki arra érdemesnek bizonyult. S ugye minden gyerek szereti érvényesíteni a saját akaratát. Plusz nálam általában sosem akarják ugyanazt, vagyis fenti példával élve, ha az egyik a kertben szeretne pancsolni, a másiknak tuti mehetnékje támad…  😉

 

A JUTALOMTÁBLÁHOZ A KÖVETKEZŐKET HASZNÁLTAM:

jutalomtabla a gyereknek

  • kartonlap a háttérhez
  • fehér papír
  • ragasztó
  • vonalzó
  • filctoll
  • matricák a díszítéshez és majd a jutalmazáshoz
  • raffia vagy díszkötöző a felfüggesztéshez

A rendszert tetszőlegesen építheted ki, ennek megfelelően készül a tábla. Ha csak meghatározott matricaszám elérése esetén akarsz jutalmazni, akkor egy plusz oszlopot be kell illeszteni, tehát nálam a vasárnap után menne. Csinálhatod úgy is, hogy hétközben piros és fekete pontokat osztogatsz és a hét végén eldől, jár-e a matrica. De ahogy mondtam, egészen kicsi gyerekeknél talán könnyebben működik a dolog, ha viszonylag hamar látja a gyerkőc a példás viselkedésének jutalmát.

jutalomtabla a gyereknekA jutalomtáblát jól látható helyre függesszük ki (én biztonságos magasságba tettem, nehogy illetéktelenek megrongálják… 😛 ). A kész műalkotáson sajnos átütött a ragasztó, ugyanis amit kikészítettem az be volt száradva, mert valaki nem tette vissza  tetejét mikor használta (köszi Dönci  😈 ) Úgyhogy kénytelen voltam pillanatragasztót használni, ami meg így átütött. Szóval most már valóban erősen remélem, hogy jó sok matrica kerül majd a fehér papírra, s akkor eltűnnek a csúnya foltok! 

Készítsetek Ti is jutalomtáblát a gyereknek, s azt is szeretném, ha megmutatnátok hogyan sikerült. Már a közös alkotás, a jutalomtábla együttes elkészítése is jó móka ám! 

Jó alkotást, példás magaviseletű gyerekeket és a jutalmak kapcsán sok-sok minőségi együtt töltött időt kívánok Nektek!

Ha néha szusszannál egyet a gyerekzsivajban, akkor tarts velünk

a gyerekzsivajos anyukák zárt csoportjában is, anyatöltő percekért!

 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, megköszönöm, ha megosztod másokkal is! 🙂 

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: