gyerekzsivaj anyaklubA múlt héten Hatékony időgazdálkodás kisgyermek mellett: lehetetlen vagy szervezés kérdése? címmel tartottunk gyerekzsivaj anyaklubot a Tűsarok és Tornacipő Anyastúdióban.

S hogy mi is történt pontosan a találkozón? Beszámolok róla! 🙂

  • Két cukiság, Olíva és Magdi is csatlakoztak az anyucikhoz, és velünk voltak a játszószőnyegen, anyukák ölében vagy éppen egymást felfedezve, amíg mi beszélgettünk. Így is lehet anyaklubozni, szóval a gyerkőc nem kifogás, anyaklubra lehet hozni a picurokat is! Akár velünk is lehetnek, de szakképzett dadusok is vigyáznak rájuk, ha az anyukáknak épp úgy kényelmesebb.
  • Az egyik anyuka Pilisvörösvárról érkezett: Tényleg! Szóval le a kalappal! Tehát ahogy a gyerkőc, úgy a távolság sem lehet kifogás, hogy egy édesanya kimozduljon otthonról és elmenjen valahova, pusztán a maga örömére, a saját kedvére ha valami érdekli vagy valami fontos a számára!
  • Már a beszélgetés elején gyakorlatlag a bemutatkozásoknál elhangzott egy nagyon fontos kulcsmondat az egyik résztvevő szájából: “úgy érzem, ha én jól vagyok, akkor az időgazdálkodás is jobban megy”.

Ez egy nagyon fontos gondolat és ez az, amire az általam képviselt anyacoaching szellemisége is épül: ha anya rendben van (itt és ebben az értelemben leginkább lelkileg), akkor a család is rendben van!

  • Egy másik érdekes felvetés (és ez már egyéni konzultáción is visszaköszönt), hogy időgazdálkodási problémát jelenthet bizony az is, ha nem az az alaphelyzet, mint a legtöbb családnál, hogy anyuka egyedül van otthon a kicsivel egész nap, hanem pont az okoz gondot, hogy nincs egyedül. Az otthonról dolgozó apuka sokszor “akadályozza” anyukát, hogy saját ütemében végezze a napi teendőit, pl. az autót vezető férjtől függ, mikor mennek el a boltba, nem elég vacsorával készülni, hanem ebédet is főzni kell, így a gyerkőc ellátása mellett ez az anyuka sokszor érzi, hogy olyan mintha még egy gyereke lenne otthon, akit ki kell szolgálnia, akihez alkalmazkodnia kell.

Itt egy kicsit helyére kell tenni a dolgokat, hogy az apuka folyamatos jelenléte mellett is tudja tartani az anyuka a saját maga számára kényelmes menetrendet. Ehhez természetesen nyílt és egyértelmű kommunikációra van szükség az érintettek között, de ahogy az anyaklubban is elhangzott, megfelelő hozzáállással kezelhető az ilyen helyzet is.

  • Az is fontos tapasztalat, hogy bizony nem kell mindent a kicsi alvásidejére időzíteni, végigporszívózni a lakást ugyebár biztos nem tud az ember alvó csecsemő mellett. Itt elő is jött a hordozók dicsérete -főzni, mosogatni, porszívózni szuperul lehet pl. háton hordozott apróságokkal.
  • Akik pedig egyedül vannak otthon, felismerik az időbeosztás feletti döntés szabadságát. Egy otthon lévő anya a maga ura, a maga főnöke. Ő dönti el, hogy mit mikor csinál ismerve kisgyermeke napirendjét, hogy a kicsi mikor alszik, mit tud csak az alvásidejében elvégezni és mit akkor is, ha épp ébren van a baba, mellette, esetleg nagyobbacska korban már vele együtt.  Ez vonatkozik főzésre, takarításra egyaránt.
  • A napirend kapcsán szóba került, hogy jó mankó a mindennapokhoz, de görcsösen ragaszkodni hozzá nem szabad és nem is kell. Első gyermekes anyukaként talán hajlamosabbak vagyunk jobban rágörcsölni bizonyos dolgokra, de ahogy az egyik résztvevőnk mesélte, Ő “teljesen lazának” érezte magát már az első csöppség megszületésekor is, ezt még a nagyszülők is megjegyezték. Hurrá, éljenek a nem kocka első babás anyukák (nem a baba  kockaságára gondolok, hanem anyukájáéra természetesen! 🙂 )
  • A gyerekekkel közös reggeli készülődés, oviba indulás kapcsán kettőnk bevált gyakorlata is az, hogy előbb a kötelező körökön esünk túl, úgy mint öltözés, reggeli és ha marad még idő, akkor játszhatnak indulás előtt a lurkók. Így kivédhető, hogy reggel fél nyolckor még pizsamában párnacsatázzanak bőszen a gyerekek, miközben már pont indulni kéne. Ráadásul kiváló motiváció számukra, hogy ha gyorsan felöltöznek és bekapnak pár falatot (oviban úgyis lesz reggeli, csak ne üres gyomorral induljanak el), akkor még tudnak kicsit játszani. Rajtuk áll….
  • Tervezés-szervezés, de hogyan is? Nem árt leírni a programokat, a bevásárolnivalót, a heti menüt stb. Az ember feje nem káptalan, s ugye a napi rohamban képtelenség mindent észben tartani. Hogy ne maradjon le semmi fontos, használjunk listákat, naptárat (kézi vésetű vagy digitális épp úgy megfelel, ki mit szeret!) 🙂

Huh, jó sok mindent érintettünk az anyaklubban az időgazdálkodás kapcsán röpke másfél óra alatt, ugye Te is így látod?

Közben teáztunk, ropiztunk, a kicsiknek pedig kölesgolyóval készültem. Jól kirúgtunk a hámból! 🙂 Ezúton is köszönöm a résztvevőknek a nyitottságot, az aktivitást, a tapasztalat-megosztásaikat!

Ne maradj le Te sem a következő alkalomról.

Csatlakozz addig is Facebookon a gyerekzsivaj anyaklubhoz, ahol hamarosan megszavazzuk a következő anyaklub témáját. Az időpontot már tudjuk: november 15. kedd, 9.30-11.00 a Tűsarok és Tornacipő Anyastúdióban!!!

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: