Élvezd a kisgyerekes időszakot!

Élvezd a kisgyerekes időszakot!

Amikor 2-3 évre kiszakadunk a munkahelyi taposómalomból és édesanyaként otthon maradunk gyermekünkkel, akkor könnyű elveszni a mindennapok monotonitásában. Reggeli-főzés-játék-játszótér-ebéd-altatás-házimunka-játék-vacsora-esti műszak-altatás-TV előtt bealvás-ágyba zuhanás… Minden nap ugyanaz, hosszú-hosszú hónapokon át. Ismerős?

Valóban erről szólnak a GYED-en, GYES-en tölött évek? Csak erről kell, hogy szóljon ez az időszak?

Vagy lehetne másképp is? Hiszem, hogy igen!

Hagy mondjak egy személyes példát!

Amikor a gyerekzsivaj blog elindult, az elején csak arról szóltak a posztok, hogy miket főzőcskéztünk együtt, mit játszottunk, mit alkottunk. Szó volt gyereknevelési témákról (altatás, evés, hiszti stb.). Tipikus anyuka-blognak indult a gyerekzsivaj…

Innen is jól látszik, hogy  anyaként mennyire a gyerek körül forognak a gondolataink, másodsorban pedig az otthoni teendőink intézése tölti ki napjainkat.

Szép lassan azonban, pláne azután, hogy elindult az anyaklubok Budapesten és egyre több anyukával beszélgettem, rádöbbentem, hogy bizony van élet az anyaságon túl is!

És az is egyértelmű lett, hogy igény is van rá!

Sokan kiteljesednek az anyaságban, ám az sem baj, ha ez nem marad mindig így, vagy egyszer csak támad egy fajta hiányérzeted. Hogy néha kell valami más, valami új. Ami kizökkent a kisgyerekes hétköznapok mókuskerekéből és túlmutat a pelenkahegyen!

Így jött nekem pl. a coach-képzés (először a life, most a business), s az, hogy most kisgyermekes anyukákat támogatok abban, hogy könnyebben kezeljék az otthon töltött hónapok-évek kihívásait, hogy boldoguljanak az egyébként teljesen tipikusnak mondható nehézségekkel és természetesen a nem tipikus problémákkal is.

Amióta anyacoachinggal foglalkozom, azóta mindig, minden fórumon hangsúlyozom, hogy az anyukáknak nem szabad a sor végére kell helyezniük magukat, hanem igenis kell minőségi időt is fordítaniuk a saját töltődésükre, hogy lelkileg kiegyensúlyozottak tudjanak maradni a fogzásos-nyűgös-, dackorszakos-testvérharcos, bizony sokszor idegtépő időszakokban is.

És ez nem önző dolog, hanem a család érdeke. Mert csak abból tudunk adni, amink van: türelmet, odafigyelést, lelkesedést. A család pedig egy nyugodt, kiegyensúlyozott anyával jár a legjobban, aki jól érzi magát  a bőrében!

Persze lehet azzal takarózni, hogy Neked nincs időd az “ÖNMEGVALÓSÍTÁSRA”, és elhiszem, ha friss anyukaként azt mondod, hogy még igényed sincs igazán arra, hogy mással foglalkozz. Ez így rendben is van. Hisz maga az anyaság az az újdonság, az a dopping, amiben szeretnél kiteljesedni, ami feldobja a napjaidat.

Ám az sem baj, ha másként érzel! Azt látom, hogy előbb vagy utóbb  – és változó, hogy kinél mikor jön el a pillanat – majd igényed támad arra is, hogy ismét nyiss a világ felé, új impulzusokat, élményeket szerezz, urambocsá’ kiszakadj az otthon-bolt-orvosi rendelő háromszögből, hogy felnőtt emberekkel is társalogj felnőtt témákban (ami ugye nem a játszótéri gyerekhintáztatás közbeni, “melyik pelenkatípus vált be igazán”-típusú beszélgetés).

Mert valljuk meg őszintén, ahogy anno a munkahelyi hajtás, úgy az otthonlét is eléggé monoton tud lenni, ha már benne vagy egy ideje, s a “minden nap ugyanaz” azért kiváltja az emberből azt, hogy szeretne egy kicsit tágítani a horizonton.

De hogyan is lehetne? Hogyan fogj neki?

  1. Tekints vissza a múltba! Nézd meg, mi az, amit egykor, még gyermektelen éveid alatt, vagy akár gimiben, az egyetemen  örömmel töltött el és szívesen foglalkoznál vele újra. Sportoltál? Volt egy hobbid? Fedezd fel újra!
  2. Kipróbálnál valami teljesen ismeretlen dolgot? Szeretsz kézimunkázni és olvastál egy szuper kézműves tanfolyamról? Vágj bele!
  3. Mi az , amit élvezel a mindennapokban? Hozz ki többet belőle! Ha régen könyvmoly voltál, kapj rá az olvasásra újra. Ne a Facebookot görgesd esténként, vegyél le egy könyvet a polcról inkább, járj könyvtárba, könyvesboltba rendszeresen! Tarts heti egy este szépítkezős napot este altatás után! Merülj el egy kád vízben, tegyél fel arcpakolást, gyújts mécsest, relaxálj kicsit.
  4. Kerítsd társakat! Hívd el más kisgyermekes barátnődet, szomszédodat is. Menjetek együtt kocogni, mozduljatok ki, üljetek be kávézni! Hívd fel régen látott kolléganődet, találkozzatok újra!
  5. Szervezd meg! Építs támogató hálózatot, hogy valóban rendszeressé tudd tenni azt a heti egy-kettő alkalmat, amikor kimozdulsz gyermek nélkül. Erről már írtam korábban, itt tudod megnézni!

Én a három fiam mellett is hiszek abban, hogy a kisgyermekes időszak, nem csak a gyereknevelésről meg a háztartás vezetéséről szól.

Azt gondolom, ez a néhány év remek lehetőség nekünk nőknek arra is, hogy mivel a magunk urai vagyunk, mi alakítjuk a napjainkat, igenis kihasználjuk ezt az időszakot, hogy  megvalósítsunk korábbi terveket, nyelvet tanuljunk, átképezzük magunkat, sportoljunk, szépüljünk, hogy teljes értékű nők maradhassunk!

Igen, valóban több szervezéssel jár, de nem lehetetlen! Ezen dolgozom, s ebben segítem anyatársaimat. Hogy hogyan? Megnézheted itt!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

%d blogger ezt szereti: