És akkor megérkezett a Cumitündér…

cumitündérgyerekzsivaj1Egy korábbi bejegyzésben elmeséltem, anno hogyan sikerült leszoktatnunk Gergőt a cumizásról. Akkor azt terveztem, hogy a bevált módszert fogjuk alkalmazni Döncinél is. Hát nem jött be… Íme egy ékes példája annak, hogy a gyereknevelés nem kaptafára megy, minden gyerekhez meg kell találni a testre szabott módszereket. Hogy mi vált be most Döncinél? Elárulom! 

Ha rendszeresen olvasod a blogot, akkor tudod, hogy Gergő, a nagyobb fiam sokkal komolyabb és egyben érzékenyebb típus. Vele már korán meg lehetett beszélni okosan a dolgokat, könnyű volt egy beszélgetéssel hatni a kis lelkére és az eszére. Így amikor kitaláltuk, hogy akkor alhat a közös nyaraláson a nagy testvérekkel egy szobában (nevezetesen a “NAGYFIÚS” szobában), ha nem cumizik, bele is ment az akkor két és fél éves kisfiam.

cumitündérgyerekzsivaj2Nos, ugyanezt terveztük idén Döncivel is, de Ő mindig is sokkal temperamentumosabb, akaratosabb, makacsabb természetű volt, nála észérvekkel nem mindig lehet célt érni. Amit a fejébe vesz… (Vajon kire ütött ez a gyerek?! 😉 )

Szóval Dönci kitartóan sírt és sírt a “kukója” után (így hívja), így végül a másik három gyermek (és a körülöttünk nyaralók) pihentető éjszakai alvása érdekében visszaadtuk a cumit, egyben elismertük súlyos kudarcunkat. 🙁 S hogy lássátok, nem fogok szuperanyut játszani előttetek sem a blogban, most itt is bevallom, hogy ott és akkor nem jött be a tervünk.

De a múlt héten aztán egy váratlan fordulattal mégis megérkezett hozzánk a Cumitündér. Mondom, váratlan fordulattal, ugyanis egy véletlen folytán alakult úgy, hogy Dönci leszokott a cumiról.

cumitündérgyerekzsivaj3Az úgy történt, hogy este a férjem fektette le a fúkat, mert én nem voltam otthon. Első körben nem találták meg a “kukót”. Fel is hívtak, hogy hova tettem. Mivel előtte már keresgélték egy ideig, a férjem csak elültette a bogarat Dönci fülébe, hogy hát nincs meg a cumi, nem találja… talán elvitték a mókusok. (Nálunk vannak mókusok, erdő közelében lakunk, a kerti fákon is gyakran látjuk őket ugrándozni). Hogy hogynem, az ablakhoz vitte a férjem Döncit és elmesélte neki, hogy a mókus mama elvitte a kicsinyeinek a cumit, mert azok még kicsik, de egy ilyen nagy fiú, mint Dönci, már amúgy sem szorul rá.

Amikor hazaértem, a gyerekek békésen aludtak és a férjem büszkén fogadott: “nézd csak meg, hogy alszik a fiad…” Majd elájultam! És én olyan büszke voltam a férjemre! 😛 No és persze Döncikémre is.  😀

Közben a férjem felvilágosított, hogy a cumi bizony még az elalvás előtt meglett. Tudta, azonban, hogy mennyire szeretném már leszoktatni Döncit a cumiról hiszen a fiaskónk után az ősi módszerhez folyamodtam, azaz elkezdtem böngészni a netet az egyéb cumiról leszoktató praktikákkal kapcsolatban. 🙂 Így mivel úgy látta, Dönci fejlett szociális érzéke ezúttal a szegény mókus gyerekek irányában igenis működni látszik, gondolta, hogy itt az idő, és tesznek egy próbát. ÉS BEJÖTT. 🙂

cumitündérgyerekzsivaj4Nem hazudok, nekem másnap a délutáni alvásnál nagyon nehezen aludt el Dönci a cumi nélkül, de akkor már nem adtam neki oda. Inkább olvastam egy plusz mesét, vihetett két alvós állatot az ágyba és odabújtam hozzá, amíg megnyugodott.

Másnap pedig elrohantam a játékboltba (akkor sikerült Dönci nélkül elszakadnom otthonról) és mint a Cumitündér földi helytartója beszereztem a Transformers Mentő Botok-ból a Vadász figurát (három bolton át hajtottam Sziklát vagy Pengét, mert Dönci azokra vágyott, de azokat sehol nem kaptam… vááááá, ezmiezmiezmiez, hogy nincs sem Szikla, sem Penge, skandalum!!!!)

Azóta Dönci cipeli magával a Vadászt és vele alszik, s ha elkezdi hiányolni a cumiját (ma egy hete vettük el tőle, lefekvés előtt még rákérdez, de nappal már egyáltalán nem jut eszébe), elismételjük, hogy a mókusoknál van és helyette a Cumitündértől kapta a Vadászt. Nincs már sírás, nyávogás, gyorsan tudmásul is veszi, hogy ez a dolog már végleges, nem jön vissza a cumi.

cumitündérgyerekzsivaj5Még egy félelmem van… Döncinek két cumija volt, amiből egy egyiket találtuk csak meg és tettük el. Csak remélni tudom, hogy a másikra előbb bukkanok rá én a lakásban, mint Őkelme, különben bukik a mókusos sztori! 😉

Ha nálatok is időszerű a cumi elhagyása, íme két módszer, ami az én gyermekeimnél bevált. Remélem Ti is sikerrel jártok!

Ha szeretnétek megosztani más anyukákkal, Ti hogyan szoktattátok le gyermeketeket a cumizásról, írjátok meg a Facebook oldalunkon, vagy itt a blogban! 🙂

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: