Fűszernövények télire

Fűszernövények télire

Talán viccesen hangzik a júliusi kánikulában a télre készülni. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, nekem az egy petrezselyem kivételével nem maradnak meg télen a konyhaablakban a fűszernövényeim. Na, ilyenkor jön a kész cserepes növény vásárlása a “Madaras Tescóban”, hacsak… előrelátó módon nem töltöttem fel a raktárkészleteket még nyáron!  😉 

fűszernövényektélire2Nemrég meglátogatott egy barátnőm, aki a konyhakertjéből hozott fűszernövényekkel örvendeztetett meg. Először azt hittem gyökerestől hozta, de nem, így muszáj volt valamit kezdeni a nagy nyaláb fűszernövénnyel.

Hogy mit kaptam?

Zsályát, citromfüvet (barátnőm is tudja, hogy anya barátja a citromfű..), mentát, tárkonyt és a közös megegyezéssel lestyánnak titulált növényt. Utóbbiban ugyanis nem voltunk biztosak, de mivel mi így szépen elkereszteltük, én most már lestyánként fogom kezelni.  😀 Mindenesetre nem tiltakozott az illetékes…

fűszernövényektélire3Lényeg a lényeg, hogy a kerti asztalon egy abroszon szétterítve két napig szárítottam a növényeket, majd leszedegettem a növények leveleit a szárakról (na ezt hívják babramunkának… 😈 ) és befőttesüvegekbe raktároztam.

És remekül időzítettem, ezek a képek már egy futó zápor előtt készültek, még jó, hogy nem ázott el a gondosan szárított fűszerkészletem!!!

Házi designerünk, Csenge segítségét kértem, hogy felcímkézzük az üvegeket.

Így sikerültek:

fűszernövényektélire4

Közben persze a fiúk is alkottak. Döncike nagy kedvence mostanában a nyiszabolás ollóval, amit szoros felügyelet mellett én engedélyezek is neki, hagy gyakoroljon. Végre egy újabb tevékenység, ami öt percen túl is leköti… persze a művelet végére minden csupa papírfecni, úgyhogy jön is a kukásautó eltakarítani a szemetet..

fűszernövényektélire5Gergő pedig címkéket készített, a házi készítésű cérnametélt üvegére. A házi tésztakészítésről a holnapi bejegyzésben olvashattok, addig is itt egy kép, Gergő illusztrációjával…. írni még nem tud, de azért egyértelmű, hogy mi is van az üvegben, hiszen lerajzolta… 😀 Mekkora figura!

A saját termesztésű fűszernövényeim betakarításával még várok. A raktárkészletek feltöltésének másik lehetséges módját is bevetem legközelebb. Ez úgy történik majd, hogy a frissen leszedett fűszernövényt felaprítom, jégkockatartóba teszem, lefagyasztom, aztán csak ki kell venni egy-egy adagot és mehet is a tűzhelyen rotyogó ételbe, amikor épp szükség van rá. Így szoktam eltenni pl. a zellert, petrezselymet, vegetát.

Gondolkozz Te is előre, kezdd el “betakarítani” a fűszereket már most, így majd kitart a tél végéig a készleted!   😛

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: