Grillezzünk oldalast!

Ezen a hétvégén nem sütemény receptet mutatok Nektek, s ennek az az oka, hogy kint grilleztünk a kertben, ihletet kaptam, készítettem pár fotót, majd arra jutottam, meggyőzlek Benneteket is arról (ha egyáltalán kell erről valakit győzködni  😀 ), hogy nyáron bizony a kertben a legjobb! A sütögetés is…

grillezzünkoldalast2Amire a grillpartihoz szükség lesz, és ez a legeslegfontosabb hozzávaló: egy ital a szakácsnak! Aki ugyebár jelen esetben a férjem. A férfiak valahogy különös vonzalmat éreznek a sütögetés iránt, adjuk is át a terepet lelkesen, elegendő most a kis kukta szerepét betöltenünk. Készítsünk köretet, salátát, vagy levest, dolgozzunk a keze alá. A munka oroszlánrésze most a főszakácsé, a hús megsütése szabadtűzön apa feladata!  😉 Bár ahogy látom, ezt nagyon élvezik, úgyhogy ez nem is feladat, inkább remek kikapcsolódás a fárasztó munkahét után!  😉

grillezünkoldalast3Az oldalast akár előző este is előkészíthetjük, bár mi csak reggel főztük meg a húst. Nem lett kevésbé finom  a restanciánk miatt  😀 . De mivel reggelt találtam ki, hogy na, sütögessünk már valamit, nem volt idő hosszas előkészületekre. A lényeg, hogy a feldarabolt oldalast vízzel, répával, vörös- és fokhagymával, sóval, borssal feltesszük főzni, kb. másfél-két órára, tehát azért még reggel, ha ebédre készítjük…

grillezünkoldalast4Közben már összedobhatjuk a páclevet, amibe a húst állni hagyjuk majd, amíg kiér a grillrácsra. Ehhez szójaszószt, mézet, ketchupot, fokhagymát kevertem össze egy nagy tálba, majd a megfőtt húst hozzátettem, jól összeforgattam, hogy mindenhol befedje a páclé.

grillezünkoldalast5Na ennél a pontnál kellene mondjuk hosszan várakozni, ha előző este bepácoljuk a megfőtt húst. Nyilvánvalóan jobban átjárná a páclé az oldalast, ha a hűtőben pihenne egy éjszakát, de mint mondtam, ezt mi most kihagytuk és nem tapasztaltuk a “gyorsan, de finomat” elvünk hátrányát!  😀 Kb. egy órát hagytunk az ízek összeérésére, aztán ki is vonultunk a kertbe.

grillezünkoldalast6Miután a fiúk tüzet raktak (lehet faszénen is sütni), már mehetett is a hús a grillrácsra. A visszamaradt páclével lehetett kenegetni! Hmm, azok az illatok… Semmihez sem fogható, mikor hétvégén kivonul az ember a kertbe és valahonnan, valamelyik szomszédból biztosan megcsapja a semmivel össze nem téveszthető füstös illat! Igen, az emberek szeretnek grillezni, csodás hangulata van, mi nyáron majdnem minden hétvégén kint a kertben sütögetünk vagy bográcsozunk, ha az idő is engedi!  😀

grillezünkoldalast7Hogy miért? Kell ehhez a képhez bővebb magyarázat?  😀  😀  😀

Még most is megkívántam a finom omlós mézes-mázas húst, pedig csak írtam róla.

Ugye Te is így vagy vele?

S hogy mi a legjobb a grillezésben? Hát az, hogy egy tipikus “all in one” program, amit én nagyon szeretek (hiába no, praktikus ember vagyok): együtt a család, a gyerekek levegőn vannak, s közben még az ebédünk is elkészült…

Tipp: ebben a receptben az is szuper, hogy a főzőlevet, amiben az oldalas készült, elteheted későbbre és alapléként felhasználhatod más étel elkészítésénél. Egy valamire kell figyelni, elég zsíros a lé, lévén az oldalas nem az a kimondott sovány hús, úgyhogy miután kihűlt a lé, a tetejéről feltétlenül halászd le a zsírréteget és úgy tedd a felhasználásig hűtőbe vagy fagyasztóba.

Ha sikerült kedvet csinálnom egy kis kerti sütögetéshez, tarts velem máskor is, ígérem lesz még hasonló bejegyzés!  😎

 

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015

2 thoughts on “Grillezzünk oldalast!

  1. Szűcs Katalin says:

    Csak egy kis kiegészítés: ha hagymakarikákat, cukkinit,húsos zöldpaprikát,de akár padlizsánt is teszünk a rácsra, apa azokat is lelkesen forgatja, locsolgatja páclével, a csemeték pedig szívesen megeszik.Akkor is, ha “bent”,a hagyományos módon készítve a tányér szélén maradna.Akiknek nincs kertjük, de van erkélyük, faszénen ott is megoldható, annak is van varázsa,…és illata!

  2. Igen, igen, a grillzöldségek akár külön bejegyzést is megérdemelnének! Kedvenceim a paradicsomkarika grillezve és a csemegekukorica! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*