Gyereknapra

Gyereknapra

Május utolsó vasárnapja van, igen, mindenki tudja, hogy ez a gyereknap. Mégsem érzel semmi különlegeset, nem szereted jobban vagy kevésbé a lurkókat, mint más napokon. Kötelezően megünnepelni azt, hogy ők vannak (a kicsik ezt még fel sem fogják), ajándékot venni, ez olyan sablonos.

És mégis, egy percre talán Te, aki az anyukájuk vagy, belegondolsz abba, hogy milyen lenne a gyerekeid nélkül az életed. Talán végre átaludnád az éjszakákat, megihatnád a reggeli kávédat nyugodtan anélkül, hogy valaki megzavarna azzal, hogy pisilnie kell, hogy kiöntötte a vizet, hogy meglökte a testvére és emiatt sír és vigasztalásra vár. Talán nem az utolsó percben kapnál magadra valami ruhát indulás előtt, mert egész addig a gyerekek ruháját készítetted ki és adtad fel. Talán még a sminked is tökéletes lenne. Munka után azt tehetnéd, amihez csak kedved van, beülnél a barátnőddel egy sütire, elmennél moziba a pároddal. Nem kellene sietned sem haza. Talán új útvonalakat is felfedezhetnél az óvoda-bolt-otthon háromszögön kívül. anne geddes2

Talán most elgondolod, milyen jó lenne mindez. Egy percig gondolsz erre, de tovább nem. Mert gyorsan rájössz, hogy már nem is vágysz rá igazán.

Az életed megváltozott abban a pillanatban, ahogy anya lettél, s már sosem lehet olyan mint előtte, mert beleivódott minden porcikádba gyermekeid összes mozdulata, szavaik, ragaszkodásuk, csínytevéseik, könnyeik és nevetésük.

anne geddes3És tudsz örülni annak, hogy ha éjjel felkel kisbabád, mert ismét magadhoz ölelheted, érezheted illatát, és hallhatod szuszogását, amint visszaalszik. Úgyis kitalálsz majd valamit, ami leköti a nagyobbakat reggel pár percre, hogy meg tudj inni egy kávét, ha ez kell ahhoz, hogy jól induljon a napod. Rájössz arra, hogy mennyire nem érdekes, hogy a kék vagy a piros felsőd vetted fel, ha a gyermekeid mindkettőben egyformán gyönyörűnek találnak. Amikor van pár órád, hogy elmenj sütizni a barátnőddel, vagy megnézz egy filmet a pároddal, akkor is arra gondolsz, mi lehet otthon, mit csinálnak az aprónépek és sietsz haza hozzájuk. Felismered, hogy a megszokott útvonalaid egyben biztonságot, állandóságot, stabilitást is nyújtanak, és már egyáltalán nem vágysz nagy kalandokra.

Látod, minden csak nézőpont kérdése. anne geddes4

Ma gyereknap van, de semmi különlegeset nem kell tenned, csak szeresd gyermekeidet úgy, figyelj rájuk úgy, játssz velük úgy, ahogy tegnap tetted, s ahogy holnap is fogod.  😀

Fotók: Annie Geddes

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: