Házi bodzaszörp

gyerekzsivajA bodzaszörppel kezdődött minden…  Amikor Gergő születése előtt a kertes házba költöztünk és szembesültem azzal, hogy új otthonunkban még kamra is van, akkor már tudtam, hogy ezt a kis raktárat én bizony fel fogom tölteni. Ahogy egykor anyukámtól láttam. 🙂 Lelki szemeim előtt meg is jelentek a polcon sorakozó befőttek, szörpök és lekvárok. A következő évben pedig beindult a befőzési láz, elsőként, májusban bodzaszörpöt készítettem.

Elárulom, hogyan. 🙂 

Szerencsénk van, mert  ahol élünk van bodza bőven (illetve eddig volt, mostanra sajnos sokat kiírtottak, de azért még maradt, hála az égnek). Így aztán tavasszal a fiúk – évről évre növekvő számban 😉 – felkerekednek és begyűjtik nekem a bodzát egy-egy hétvégi sétájuk alkalmával.

Egy adagnyi szörphöz 10-12 tenyérnyi bodzavirág kell.

Bodzaszörp házilag

gyerekzsivajHozzávalók:

10-12 fej bodzavirág, 6 liter víz, 2 kg cukor, 2 citrom, 15 dkg citromsav, 15 dkg borkősav, Nátrium-Benzoát

Elkészítése:

A cukrot add a  vízhez, kezdd el főzni és addig forrald, amíg elolvad a cukor. Ha kihűlt, keverd hozzá a citromsavat és a borkősavat, valamint tedd bele a bodzát ésgyerekzsivaj a felkarikázott citromokat.

Hűvös helyre vidd. 3-4 napig kell állni hagyni, időnként nem árt megkeverni. Ezt követően szűrd le, töltsd üvegekbe (én évek óta ásványvizes palackokat használok), mindegyikbe tegyél egy késhegyni Nátrium-Benzoátot.

Nálunk az egész család kedvence a bodzaszörp. Igazi csapatjáték a készítése, hiszen a fiúk gyűjtik a bodzát, én megcsinálom a szörpöt és együtt megisszuk. Ha vendégeket kínálunk vele, mindig felderül az arcuk: “házi bodzaszörp, de jóóó, milyen rég ittam!” – mondják. Már azért megéri, hogy örömet szerzel vele azoknak, akiket megkínálsz vele.

gyerekzsivajEgy bibije van csak a dolognak: én soha nem tudok eleget készíteni, pedig általában négy fordulónyi is lesz belőle! Mindig elfogy a bodzaszörpünk néhány hónap alatt, sosem tart ki következő nyárig!

Próbáld ki Te is, készítsd otthon bodzaszörpöt. Meglátod, mennyivel finomabb, üdítőbb, mint a bolti agyoncukrozott löttyök! 😀 (Bár azért meg kell vallani, ez is cukros)

Extra tipp: egy kóstoló ismerősünk adta a tanácsot, hogy próbáljuk ki mentával a házi bodzaszörpöt. Nagyon finom úgy is!

 

 

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: