Házi kakaós és fahéjas csiga

Most, hogy engedélyt kaptunk a fogorvos “nénitől” édesség fogyasztására, de persze mértékkel, bevallom, nagy kelt tészta rajongó vagyok… minden formában imádom. Sajnos nem tartozik a legegészségesebb étkek közé, s főleg nem diétás… De ki tud ellenállni az aranygaluskának? Fánknak? Lángosnak? Buktának? Vagy épp a kakaós csigának ? Hétvégén ez utóbbit készítettem a gyerekeknek (legalábbis ez volt a szlogen, hogy a gyerekeknek…  😉 ) Gergő fahéjasat is rendelt, mostanában azt szereti. Következzen hát a kakaós és fahéjas csiga gyerekzsivaj módra!

hazikakaoscsigagyerekzsivaj2Anno volt egy tupperes kelesztőtálam, aminek azóta sajnos elhagytam valahol a tetejét, szóval pont a remek funkcióját nem tudom használni. Viszont kaptam a tálhoz kelt tészta recepteket, amely gyűjtemény még ma is megvan. A kelt tészta alapreceptet szoktam használni a süteményekhez, a dagasztást pedig a kenyérsütő gépemre bízom.

Házi kakaós és fahéjas csiga 

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 2 kanál cukor
  • 2 kanál olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • a töltelékhez: porcukor, fahéj, kakaópor
  • olvasztott vaj a tészta kenéséhez
  • 2 dl meleg tej egy csomag vaníliás cukorral elkeverve

A hozzávalókat az üstbe teszem és a dough (dagasztás) programmal dagasztom. Természetesen sima konyhai robotgéppel is elkészíthető a tészta.

hazikakaoscsigagyerekzsivaj3Két részre osztom a tésztát, merthogy kétféle tölteléket használok: fahéjas porcukrot és kakaós porcukrot. A tölteléket nem szoktam méregetni, de legyen bőven, mert úgy lesz finom.  😀

hazikakaoscsigagyerekzsivaj4A segéderőm ezúttal Gergő volt. A nem túl vékonyra nyújtott tésztát megkente az olvasztott vajjal, majd jött a szórás. Elsőként a fahéjas porcukrot hozta nekem a kis megrendelő. Feltekertük a tésztát és kb. két centis darabokat vágtuk (mint a szalámit, úgy kell felvágni). A sütőpapíros tepsibe felsorakoztattuk őket egymás mellé a csigákat. Ezután jött a másik tésztarész nyújtása, lekenése és a kakaós porcukor. Feltekerés után szeleteltük és elhelyeztük a tepsiben a kakaós csigákat is. A maradék olvasztott vajjal meg lehet kenni az egészet mielőtt betesszük sülni.  180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk be hazikakaoscsigagyerekzsivaj5kb. 20 percre. Mikor már nagyjából megsült, a meleg vaníliás tejjel meglocsoljuk a csigákat. Így sokkal puhább lesz a kelt tésztánk és nem szárad ki olyan gyorsan (nem mintha nálunk erre bármi esély lenne..  :-D) Ezt követően még öt-tíz percig sütjük, de ekkor már figyelni kell, nehogy megégjen.

A kész süteményt kicsempésszük a sütőből, hogy kicsit hűljön, mielőtt a siserehad nekiesik. Ez nekem igazi kihívás volt, hiszen a finom fahéj illatra már jó ideje ott tobzódtak a srácok a konyhában.  😀

Hopp, a fotós nem volt elég gyors.. Hova lett a kakaós csiga?

Nem tudom, igaz-e, hogy a meleg kelt tésztától megfájdul az ember gyomra, vagy ez csak aféle ijesztgetés, hogy távol tartsa a sok éhenkórászt a finom falatoktól! 🙂 Mindenesetre jobb az óvatosság!

Jó étvágyat!  😀

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*