Házi tepertős pogácsa

Nemrég anyukámnál voltunk hétvégén és tepertős pogácsával várt bennünket. Még aznap vendégségbe mentünk és ott is ettünk tepertős pogácsát (hiába no, a család legyen egy hullámhosszon!  😉 ). Úgyhogy mikor hazajöttünk találjátok ki, mit sütöttem: igen, tepertős pogácsát!  😀 Ha egy üzlet beindul… rákaptam, ez a helyzet. 

házitepertőspogácsa2A férjem mint nagy húsimádó, úgy egy éve kitalálta, hogy vegyünk egy fél disznót. “Na – néztem nagy szemekkel – és hol lehet fél disznót venni?” Így kezdődött, hogy anyuékhoz azóta betársulunk a vidéki disznóvágásba, és igen, határozottan jobb az a sertéshús, amit háztól hozunk, és nem a szupermarketből. Így viszont van tepertőnk is dögivel, aminek kiváló felhasználási módja a pogácsakészítés (illetve nagyon finom a házi tepertőkrém is).

Mint tudjátok, nem vagyok az a vacakolós típus, szeretem a gyors, egyszerű recepteket, meg aztán időm sem sok van így meg úgy hajtogatni a tésztákat. Amit most ajánlok, az is kevés idő- és energiaráfordítást igényel. Próbáljátok ki!

HÁZI TEPERTŐS POGÁCSA

Hozzávalók: 

  • 15 dkg darált tepertő
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dkg vaj
  • 2, 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1,5 teákanál só

Elkészítése: 

házitepertőspogácsa3Oké, mondd, hogy kényelmes háziasszony vagyok, de amióta kenyérsütő gépem van (amit gyakorlatilag kenyérsütésre pont nem használok, de azon kívül sok minden másra meg igen, pl. lekvárfőzésre is) azóta én azzal dagasztok. Köszi az ötletet, Limara!

Az üstbe beleöntöm a langyos tejet, hozzáadom a cukrot és élesztőt. Amíg  kicsit felfut, addig kimérem a lisztet, vajat (megolvasztom), ezeket is hozzáadom, megsózom. Mehet bele a darált tepertő, a tojásnak a sárgája (de ne dobd ki a fehérjét sem, jó lesz a kenéshez!) és a tejföl. Kenyérsütő dagasztás program bekapcsol, igazából nem is megy végig, csak épp összekeveri, az a program első 15 perce kb, mikor megáll a keverés, már kapcsolom is ki, átteszem  a tésztát egy tálba, lefedem és hagyom kelni úgy egy órát.

házitepertőspogácsa4Tipp: gépi dagasztás nélkül, még egyszerűbben úgy is elkészítheted a tésztát, hogy kézzel alaposan összegyúrod az alapanyagokat, majd a kis bucidat hagyod kelni (hopp, szemfüles olvasók ugye felfedezni vélik sárkány barátunkat egy korábbi bejegyzésből…? Dönci ismét letette névjegyét, mikor fotóztam  😆 )

Lisztezett deszkán nagyjából 2 cm-es vastagságúra (ezt azért sosem mérem le soha, gondolom Ti sem szoktátok elővenni a vonalzót  😎 ) nyújtom a tésztát, bevagdosom a tetejét és kiszaggatom a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, tetejüket lekenem a tojás fehérjével (nem láttam kárát a sárgája hiányának, nem száradt ki így sem) és mehet is be a 200 °C-ra elmelegített sütőbe kb. 20-25 percre. házitepertőspogácsa5(Nyilván a kisebb pogácsák hamarabb átsülnek, a nagyobbaknak meg idő kell, de akkor alacsonyabbra állítsd a hőfokot, hogy nehogy a külseje megégjen a pogácsáknak belül meg nyers maradjon a tészta).

Nekem két tepsi pogácsa lett belőle, de elfogyott!  😉 Ha szeretnéd megtudni, milyen, süsd meg gyorsan (és persze küldhetsz belőle nekem is, mert még mindig nem unom…  😀 )

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*