Házi tészta gyerekzsivaj módra

Házi tészta gyerekzsivaj módra

A tegnapi bejegyzésben bemutattam a Gergő által készített címkével díszített tésztatároló üveget. Ma pedig akkor következzen a beltartalom. Készítsünk házi tésztát!  😀 

házitésztagyerekzsivajmódra7Anyósomnak vettünk karácsonyra tésztagépet, mert az előző gépe elromlott. Amióta működő tésztagép van a háznál, én is rákaptam a házi tésztakészítésre. Most egy durum tésztát mutatok Nektek.

A receptet a No Salty-n találtam, itt. Nem apróztam el, 80 dkg durumliszttel indítottam, s persze az ehhez szükséges vízzel és sóval, más nem is kellett bele.

házitésztagyerekzsivajmódra7Egyébként a házi tészta készítéséhez nem feltétel a tésztagép, hiszen ha sikerül extra vékonyra kinyújtanod a tésztát, majdnem ugyanott vagy. A tésztagéphez ugyanis csak két betét jár alaphangon, egy a cérnametélthez és egy a szélesmetélthez, de persze ezeken túl is lehet mást gyártani. Mondjuk ne spagettire gondoljunk…  😎

házitésztagyerekzsivajmódra2Amit lehet pl. készíteni: nagykocka (lebbencs), lasagne tészta, csipetke a maradék tésztából.

Miután összegyúrtad a tésztát a fenti recept alapján és hűtőben pihentetted az előírt módon, indulhat is a munka. Vagy hívjam szórakozásnak? Mindenesetre az én gyerekeimet leköti, együttes erővel estünk neki a műveletnek, egy délelőtt el is ment vele.

házitésztagyerekzsivajmódra4A tésztagéppel nyilván könnyebben lehet kinyújtani a tésztát, persze csak akkor, ha a gépet rendeltetésszerűen használjuk. Pl. nem tömünk bele hatalmas tésztagombócokat, lásd a képen az ifjú és lelkes segéderőt!  😉

Nyújtás után célszerű kicsit szárítani a nyújtott tésztát tésztát, akkor nem fog ragadni. Ez kb. fél órát jelent minimum. Órákig azért nem érdemes kint felejteni, mert akkor már nem tudod formázni (tapasztalat… 👿 ). házitésztagyerekzsivajmódra3A tésztagéppel készülhet a cérnametélt (mi most nem csináltunk, mert még volt itthon) és szélesmetélt, bár utóbbit lehet pizzavágóval is készíteni. Ezt az eszközt (mármint a pizzavágót) használtam a lasagne tésztához és a nagykockához. Próbáljunk viszonylag szabályos (de legalábbis felismerhető) alakzatokat vágni, bár nem tragédia, ha a végeredmény nem mértani pontosságú!  😀 Így is, úgy is elfogy, s végtére egy helyre megy, nem?

házitésztagyerekzsivajmódra3A “lepattanó” tésztadarabokat oaadtam Gergőnek, aki nagy műgonddal formás golyócskákat sodort belőlük, jó lesz majd bablevesbe!

Eközben én haladtam a nagykockával, Döncike meg tekergette a tésztagépet.

Amikor már a csilláron is tészta lógott, és láttam, hogy a srácok türelme fogyóban, na akkor jött a lasagne tészta, házitésztagyerekzsivajmódra5aminek a készítése az előbbiekhez képest kész felüdülést jelentett. Igyekeztem azért nagyjából egyforma téglalapokat vágni.

A kész tésztákat abroszra terítve szárítottuk a konyhaasztalon estig (plusz a számítógépes asztalt is megpakoltuk), aztán mehettek az üvegekbe, a lasagne pedig dobozba.

Munkánk jutalmaként ebédre már darás metéltet ettünk, Gergő rém büszke volt, hogy Ő készítette a tésztát. Talán ennek is köszönhető, hogy három adaggal evett belőle!  😆

házitésztagyerekzsivajmódra6Ha kedvet kaptatok a házi tészta készítéshez, ruházzatok be egy tésztagépbe, vagy kérjetek ajándékba! Férjurainknak (úgy értem ki-ki sajátjának… 😀  ) úgyis mindig fejtörést okozunk a szülinap tájékán, minek is örülnénk a legjobban… segítsünk Nekik a választásban!

A házi tészta olcsóbb, túl nagy macerával nem jár a készítése (bár tény, hogy azért egyszerűbb egy zacskót felnyitni) és kiváló közös program a gyerekekkel!

Próbáljátok ki!

Kérdés a gyakorlott tésztakészítőkhöz: Ti milyen tésztákat tudtok még házilag gyártani?

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: