Hogyan döntsd el, mi a fontos?

Hogyan döntsd el, mi a fontos?

Merthogy igazából minden az, nem igaz? 😉 Valójában anyaként (is) annak örülnénk a leginkább, ha valamennyi élethelyzetben, minden szerepünkben 110 %-ot tudnánk nyújtani.

Lehetséges ez? Nem hinném.

Minden egyes nap csak 24 órából áll és ezt kell beosztani. Ebben pedig nem férhet bele minden: muszáj felállítanunk egy rangsort. 

És hidd el, tééényleg, csak önmagadnak ártasz vele, ha azon stresszelsz állandóan, hogy mindenben maximumot próbálsz nyújtani.

Sem idő, sem energia nincs annyi, hogy tökéletesek legyenek a mindennapok, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének olyanok, amelyekben a tökéletlenség ellenére is jól érezhetjük magunkat!

Ebben szeretnék most segíteni!

Mutatok egy egyszerű módszert arra, hogyan is súlyozd a feladatokat, a rád irányuló elvárásokat és hogyan kezeld a megfelelési kényszeredet ahhoz, hogy végül  valóban a számodra fontos emberekkel és teendőkkel foglalkozz. A cél: a saját prioritásaid megtalálása.

Mit is kell tenni ehhez?

Első lépésként tudatosítsd magadban, melyek is azok az alapvető értékek az életedben, melyeknek ha a birtokában vagy, akkor boldognak érzed magad és úgy gondolod, mindened megvan, amire igazán szükséged van.

Másodszor: minden döntéshelyzetben azt mérlegeld, megfelelnek-e tetteid, a törekvéseid ezeknek az alapvető elveknek.

 

De hogyan kutasd fel, mik is a te alapvető értékeid (prioritásaid)?

Fogj egy papírt és írd le: “a legboldogabb akkor vagyok, amikor…. és írj le mindent, ami eszedbe jut. Minden gondolatot, érzést, ami 2-3 perc alatt bevillan.

Ezekhez a gondolatokhoz könnyebben tudod társítani majd az alapvető értékeidet.

Amikor súlyoznod kell és nem dönthetsz kétféleképpen, egyértelmű lesz a választásod, ha ismered a saját prioritásaidat az egyes értékek összeütközése esetén!

Pl. körbenézel a szobában és roppant mód zavarnak a földön szétterülő legó kupacok. Leülsz Te is játszani a gyerekekkel és legyintesz a háttérben hívogató mosatlan edényekre, vagy kérsz öt perc türelmet, amíg elpakolsz a konyhában és letelepszel a gyerekek közé. Vagy kicsit összerámoltok együtt a szobában és utána ültök le legózni? 

Ha este dolgoznod kellene még, de a párod egy film-nézésére csábít, mit választasz? Hány este dolgozol a héten például?

A hétvége a nagy takarításé és a főzésé vagy a családi programokat részesíted előnyben?

Ha választanod kell, hogy elmenj egyedül otthonról, a teendő listádat fogod kivégezni s elintézed a csip-csup ügyeket (DM, gyógyszertár, kesztyű-vásárlás az ovisnak, aki megint elhagyta a fél párat)? Vagy mindezt megpróbálod a gyerekekkel együtt elintézni és inkább felhívod a barátnődet, hogy üljetek be egy kávézóba egy órára?

Naponta számtalanszor kell döntenünk. Sokat elárul Rólad az, milyen irányban mozdulsz ezekben az esetekben! És az sem biztos, hogy mindig ugyanúgy döntenél, ez is sok mindentől függ! 

Azt is hangsúlyozni kell, hogy nincsenek jó vagy rossz választások, csak annyi bizonyos, hogy TE választasz és hogy mi alapján teszed ezt!

Ismerek egy anyukát, aki a fenti példánál maradva pl. egy anyaklubbon erről azt mondta, Ő képtelen a közös játékra figyelni mindaddig a gyerekeivel, amíg halomban áll a konyhában a mosatlan. Így az ő gyerekei kicsi koruktól azt szokták meg, hogy elmolyolnak kicsit addig, (pl. gyurmáznak az ebédlőasztalnál) amíg anya gyorsan végez a mosogatással, cserébe viszont utána egy órán át osztatlan figyelmet kapnak és együtt tudnak játszani az anyukájukkal. 

Szerencsére nem vagyunk egyformák, ezért megítélni sem szabad egymást, ki hogyan mérlegel egy adott szituációban. Járjon el mindenki a saját lelki békéje, a lehetőségei és aszerint, ahogy az a családjában megoldható és jól működik!

Én ebben hiszek, mert azt látom, úgy tudnak az anyukák kiteljesedni valamennyi szerepükben, ha egyáltalán kapnak lehetőséget saját preferenciáik szerint mérlegelni és nem akarnak állandóan mások elvárásainak megfelelni! 

Próbáld ki ezt a módszert, keresd meg a saját prioritásaidat és válaszd mindig azt az utat amely a fontossági sorrendednek megfelelő! 

 

 

%d blogger ezt szereti: