Hogyan varázsolj időt magadnak a gyerekzsivajos mindennapokban?

Hogyan varázsolj időt magadnak a gyerekzsivajos mindennapokban?

A cipész cipője problémával szembesültem az elmúlt időszakban. Én, aki a  hatékony időgazdálkodás megvalósítását hirdetem anyacoachként, komoly elakadással találtam magam szembe.

Mert rájöttem, hogy egy nap csak 24 órából áll. 🙂

Alaphelyzet

Az egykor sokat alvó kisbabám többet van ébren, erősen fogzik, kézben akar lenni. A gyermek ráadásul hét és fél hónapos kora óta áll (!!!), felkapaszkodik mindenen, ezért szemem nonstop rajta, így aztán kevesebb időm van pl. a bloggal is foglalkozni, mint eddig.

Ezt megfejelve mindenféle rossz nyavalyák megtámadták a csipet-csapatot, így a két ovis srácom egy teljes héttel meghosszabbította az őszi szünetet. Igazán betegek persze nem voltak (értsd. nem volt gond az indiánüvöltve kergetőzés a lakásban), csak éppen közösségbe nem mehettek.

Ergo, ha Máté véletlenül aludt is egy-két órát egyhuzamban napközben, Gergő és Bence itthonléte miatt sem írni, sem dolgozni nem tudtam.  Amikor a nagyok aludtak ebéd után, Máté tuti ébren volt.

Yess!

Emellett persze- figyelve az egészséges egyensúlyra – az estéket sem szeretem állandóan a számítógép előtt tölteni, hiszen akkor van időnk a párommal is kettesben együtt lenni, amikor végre elalszanak a fiúk.

 

Tervek

De a fejem mostanában tele van tervekkel az anyacoaching kapcsán és kéne rá IDŐ is, hogy ezeket valamikor megvalósítsam.

Persze vannak az ötperces műveletek, amiket a holtidőkben gyorsan elvégzek (egy-egy e-mailre válaszolni, feljegyezni az újabb listákat (haha), kitenni egy gyors posztot a Facebookra.

De vannak bőven olyan tevékenységek, amiket csak elmélyülten, maximális odafigyeléssel lehet csinálni, pl. bejegyzés írása a blogra, cikk írása a Babanetre, szakértői blogra, illetve természetesen maga a coaching az anyukákkal.

És ha bővül a kör, amit szeretnék beszuszakolni a 24 órába, akkor az időleges zavarhoz vezet a “rendszerben”, igen, nálam is. 🙂

Mert valahogy plusz időt kell nyernem, azaz szó szerint varázsolnom az újabb feladatra.

Most pl. szeretnék több időt a tanulásra, továbbképzésre, olvasásra. Olvasni viszont nem lehet öt percben. Este meg sokszor már holtfáradt az ember, ezért inkább gyorsan elalszom, mert tudom, hogy Máté hamarosan kelni fog éjszaka (éljen a fogzás…..).

 

Gondolkodjunk!

Így aztán elkezdtem azon gondolkodni, mik a lehetőségek, mikor lenne időm arra, amivel foglalkozni szeretnék. Miről tudok lemondani az új célokért, hogyan tudom átszervezni a dolgokat,  milyen feladatokat tudok eltolni, mert most számomra ennek az új tervnek nagyobb prioritása van!

1. Rájöttem pl. hogy ha egyedül megyek a fiúkért az oviba (már amikor épp nem otthon héderelnek), mert mama vigyáz Mátéra, hogy ne kelljen kivinnem pl. esőben, szélben, hidegben a kicsit babakocsival, akkor a buszmegállóban, a buszon van majd húsz percem olvasni, amíg odaérek az ovihoz. Visszafelé persze már jönnek a srácok, szóval hazafelé már nem működik a dolog, ámde odafelé van erre 20 percem! Hurrá! 🙂

2. Amikor hivatalos ügyet kell intézni, orvosi rendelőben várakozni. Mivel a kópék engem is megfertőztek, lázasan mentem le az orvoshoz és antibiotikum lett a vége… aminek így szoptatás mellett azért annyira nem örülök, de sajnos muszáj volt már. Szóval igen, én ilyen elvetemült vagyok, hogy még betegen, lázasan is azzal töltöttem az orvos rendelőben a várakozás perceit (háromnegyed óra pontosan), hogy szakkönyvet olvastam. Anyaidő!!! 😉 Mert ha valaki igazán akar valamit…

3. És ami a prioritásokat illeti… a blogtevékenységet átcsoportosítva, kissé redukálva,  az esti közös időnkből fél-egy órát lecsípve (attól függ, mikor alszanak el a srácok) olvasással töltök, de este 9-fél 10 magasságában így is abbahagyom, hogy kettesben is tudjunk lenni férjurammal, pl. hogy megnézzünk egy részt a kedvenc sorozatunkból.

4. Ha belegondolsz, nagyon könnyen el lehet csúszni pl. a netezéssel, mikor este végre lerogysz a kanapéra altatás után, ha rajta maradsz a Facebookon, gondolkodás nélkül rákattintasz cuki állatos meg főzős videókra (utóbbi a gyengém, hát nem szuperek???) ahelyett , hogy más hasznos tevékenységet végeznél.

 

Légy tudatos!

Ha ezt is tudatosabban kezeli az ember, máris több ideje lesz arra, ami igazán fontos. Ezért pl. be lehet vezetni, hogy az email-ekre csak egyszer nézel rá naponta, hogy a Facebookot sem görgeted csak megszokásból, hanem kijelölsz egy délelőtti meg egy esti 10 percet, hogy átfusd a történéseket (mondjuk ez rám nem vonatkozik, mert ugyebár ott is gyerekzsivajozom, cserébe viszont a privát profilomat gyakorlatilag egyáltalán nem használom, nem vizslatom célirányosan az idővonalat, csak a gyerekzsivajra lépek be).

Íme néhány apró időnyerési trükk a zsúfolt mindennapokra, gondold végig, Te melyiket építenéd be az életedbe és valósítsd meg már ma!

Én tényleg hiszek a mondásban, hogy arra van időd, amire akarod, de hozzátennék még annyit, hogy  …. és amire tervezel időt magadnak.

Úgyhogy hajrá!

Én megoldottam most ezt az elakadást az időgazdálkodásomban (éljen a self-coaching)… Te hogyan kezeled a sajátodat?

Ha hasznosnak találtad az írást, oszd meg bátran időszűkében lévő anyatársaiddal is! 🙂

 

Save

Save

Save

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: