Hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékait?

A csecsemők nem rámolnak, az ovis gyerek már magától is elpakol, de a kettő közti állapot a rend fenntartása szempontjából gyakran egy horror show az anyukák  számára (bocs, Dönci!   🙂 ) .

Az aktív, kíváncsi, minden lében kanál totyogók, mindent elővesznek (és kibeleznek), mindent kipróbálnak (és tönkretesznek), leszednek (és összetörnek), kirámolnak (és szétszednek). Sajnos nem tudsz mindig a sarkukban lenni, hogy felügyeld, mit működnek épp, nekem Dönci nagy eltűnőművész, ha pl. mosogatok, ő hangtalanul meglép, s mire végzek, az öblítős flakonnal áll kezében a fürdőben, s természetesen az öblítő fele már a kilépőre van folyatva, ott ragad, nyúlik… brrrr!!!!  Köszi Dönci!  👿

A játékokkal ugyanez a helyzet. Mivel még nem játszanak el huzamosabb ideig egy játékkal (igen, ezt is meg kell tanulniuk!), előszeretettel vesznek elő, majd két perc múlva dobnak félre újabbnál újabb játékokat, anya haja meg az égnek áll ettől!

Mielőbb érdemes tehát rászoktatni a gyermeket arra, hogy amit elővesz, azt el is tegye maga után!

Igenám, de hogyan? Hisz ez a dackorszak közepe, a gyerkőc kedvenc szava a nem, és egyébként is imádja a határokat feszegetni.

Ötleteim a következők:

  • pakoljatok együtt (legalábbis eleinte),
  • ezt is tedd játékossá (“ki tud többet elrakni, Dönci vagy anya?” “ki találja meg a piros repcsit előbb?”, “szerintem a mackód elfáradt, ültessük ide a polcra, hogy pihenhessen egy kicsit!”),
  • motiváld (“ha segítesz összepakolni, hamarabb ki tudunk menni a játszótérre!”),
  • dicsérd meg (ebben a korban a gyerekek még nagyon vágynak az anyai elismerésre, ha anya megdicséri, ő valósággal szárnyakat kap!).

A játékos pakoláshoz megmutatom most egy bevált módszeremet: használjatok járgányokat!

játékokelpakolás3 játékokelpakolása5 játékokelpakolása2 játékokelpakolása4

Mint látjátok bármi befogható, amibe pakolni lehet: bébitaxi, dömper vagy épp a kukásautó. A rendrakás végén a szállítást is bízd a kis segéderőre! S ami a legjobb a dologban: végre a helyére kerülhet a járgány is, amiben egyébként rendszeresen megbotlasz a nappali közepén vagy a konyhában!  😉

Neked milyen praktikáid vannak arra, hogy a gyermeked elpakolja a játék végén a játékait? Ha van kedved, írd meg nekem itt a blogban, vagy a Facebook Gyerekzsivaj oldalán!

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*