Hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékait?

Hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékait?

Örök kérdés: hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékait? A csecsemők nem rámolnak, az ovis gyerek már magától is elpakol, de a kettő közti állapot a rend fenntartása szempontjából gyakran egy horror show az anyukák  számára!

A kis bajkeverő….

Az aktív, kíváncsi, minden lében kanál totyogók, mindent elővesznek (és kibeleznek), mindent kipróbálnak (és tönkretesznek), leszednek (és összetörnek), kirámolnak (és szétszednek). Sajnos nem tudsz mindig a sarkukban lenni, hogy felügyeld, mit működnek épp.

Nekem most a legkisebb a nagy eltűnőművész, ha pl. mosogatok, ő hangtalanul meglép, s mire végzek, az öblítős flakonnal áll kezében a fürdőben, s természetesen az öblítő fele már a kilépőre van folyatva, ott ragad, nyúlik… brrrr!!!!  Kösziii!  👿

A játékokkal ugyanez a helyzet. Mivel a kicsik még nem játszanak el huzamosabb ideig egy játékkal (igen, ezt is meg kell tanulniuk!), előszeretettel vesznek elő, majd két perc múlva dobnak félre újabbnál újabb játékokat, anya haja meg az égnek áll ettől!

Mielőbb érdemes tehát rászoktatni a gyermeket arra, hogy amit elővesz, azt el is tegye maga után!

Igenám, de hogyan? Hisz ez a dackorszak közepe, a gyerkőc kedvenc szava a nem, és egyébként is imádja a határokat feszegetni.

Ötletek, hogy a gyermek elpakolja a játékait

  • pakoljatok együtt (legalábbis eleinte),
  • ezt is tedd játékossá (“ki tud többet elrakni, Te vagy én?” “ki találja meg a piros repcsit előbb?”, “szerintem a mackód elfáradt, ültessük ide a polcra, hogy pihenhessen egy kicsit!”),
  • motiváld (“ha segítesz összepakolni, hamarabb ki tudunk menni a játszótérre!”),
  • dicsérd meg (ebben a korban a gyerekek még nagyon vágynak az anyai elismerésre, ha anya megdicséri, ő valósággal szárnyakat kap!).

A játékos pakoláshoz megmutatom most egy bevált módszeremet: használjatok járgányokat!

elpakolja a jatekait elpakolja a jatekait elpakolja a jatekait elpakolja a jatekait

Mint látjátok bármi befogható, amibe pakolni lehet: bébitaxi, dömper vagy épp a kukásautó. A rendrakás végén a szállítást is bízd a kis segéderőre! S ami a legjobb a dologban: végre a helyére kerülhet a járgány is, amiben egyébként rendszeresen megbotlasz a nappali közepén vagy a konyhában!  😉

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is! 

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: