Hordozni jó! Interjú Gremsperger Emese hordozási tanácsadóval, a Gremese ® alapítójával

Hordozni jó! Interjú Gremsperger Emese hordozási tanácsadóval, a Gremese ® alapítójával

Ezt a bejegyzést már jóval korábban szerettem volna megírni. Ám az élet közbeszólt és most egy jó ideje nem volt lelki erőm babás témákkal foglalkozni. Azonban úgy döntöttem, megrázom magam, s így elkészült a hordozós interjú, hála Gremsperger Emese hordozási tanácsadónak, a Gremese® alapítójának, aki elfogadta a felkérésemet és válaszolt a kérdéseimre.

Emesét akkor ismertem meg, amikor Memmének kerestem hordozót, hiszen a “három gyerek két anyai kéz” problematikát csak úgy tudtam megoldani, ha a legkisebbet magamra kötöm. Mivel Memme korábban érkezett és nagyon pindurka volt, jól látszott, hogy neki valami speciális hordozóra lesz szüksége. Emesével többször egyeztettem, mindig kedves és nagyon segítőkész volt hozzám, és a kicsi lányom még a kórházban volt, mikor már a csodaszép kendős mei tai itthon várta.

hordoznijó2Most azzal a szándékkal vettem rá magam erre a babás témára, hogy kedvet csináljak Nektek a hordozáshoz, ha eddig még nem kattantatok rá!  😀 Mert hordozni jó!

Fogadjátok szeretettel az Emesével készült interjút!

K: Mióta hordozol, Emese?
 
E: 2009-ben kezdtem el hordozni az akkor fél éves kisfiamat. Egy barátnőm javasolta, hogy milyen nagyszerű dolog, és nagy segítséget jelentett a kis korkülönbséggel született gyermekeimnél, mert a kislányom akkor két éves volt.
 
K: Hogy lett belőled tanácsadó? Mióta foglalkozol hordozók készítésével?
 
E: Hordozók készítésével szintén 2009 óta foglalkozom. Egy önzetlen segítségnyújtás során alakult így a dolog. Anyósom akkoriban munka nélkül volt. Profi, tehetséges és maximalista varrónő, akin nagyon szerettem volna segíteni. Első körben a mei tai hordozót ismertem meg, és arra gondoltam, hátha tudnánk ebből az eszközből párat eladni, és akkor a mama egy kis pénzhez tudna jutni. Elkezdtük a tervezést, a folyamatos (mai napig tartó fejlesztést), és elkészültek az hordoznijó3első darabok. És vették az anyukák. Rá kellett döbbennem, hogy ez egy keresett dolog, hasznos is és egészséges is, talán érdemes lenne ezzel komolyabban is foglalkozni. Szerettünk volna egyedit, valami sajátot, és kialakítottuk a modelljeinket, szám szerint hármat (mára egy típusra egyszerűsítettük a választást). Céget építettünk, márkanevet alkottunk és védettünk le, és a sok sok gyakorlati tapasztalat mellé még valami hiányzott.
Arra gondoltam, hogy bővíteném a tudásomat, egyrészt mert kíváncsi voltam, többet szerettem volna nyújtani az érdeklődő családoknak, és úgy gondolom akkor vagyok hiteles, ha a megfelelő tudással rendelkezem, ezáltal a bizalmuk is megnő felém a családoknak.
Nem volt más hátra, elvégeztem egy baba- és gyermekhordozási tanácsadó tanfolyamot 2012 őszén, amit 2013 tavaszán fejeztem be. Azóta “nem állok meg”, ezt a tudást bővítem a mai napig, és rá kellett döbbenjek, hogy bizony folyamatosan van mit tanulni. De ez jó, én szeretem. 🙂 Mondhatni a hobbim a munkám, és a munkám a hobbim. 🙂 Elvégeztem egy medence billentés témakörben tartott képzést, valamint részt vettem ortopéd témájú konferencián is, amelyet neves orvosok tartottak. Folyamatosan olvasok, tájékozódom, bővítem a tudásom.
 
K: A hordozásra mondják, hogy erősíti a baba-mama kötődést is, mit jelent, ha a baba mégsem szereti, ha az anyuka “felköti magára”?
 
E: Így van, és nem csak a kötődést erősíti. Egy hordozott baba, ha édesanyja mellkasán pihen, akkor megkap mindent, amire neki szüksége van. Első és legfontosabb tételként a biztonságot, utána reakcióira a válaszkészséget, és az életben maradásához a táplálékot. Egy “letett” baba nincs biztonságban, gyakran édesanyja után sír, a kötődése pedig nem feltétlenül lesz biztonságos. Egy hordozott baba biztonságosan kötődik, maximális bizalommal van az édesanyja felé, és ezáltal a világ felé is. Pont a hordozott babák azok, akik nem nőnek anyjuk szoknyájához, mert a kialakult bizalom miatt ők indulnak el bátran felfedezni a világot.
hordoznijó4Ha egy baba nem szeret hordozódva lenni, annak számos olyan oka van, ami orvosolható, erről itt írok bővebben: http://www.mei-tai.hu/babahordozas-blog/miert-sir-a-baba-a-hordozoban/
Vannak ettől teljesen eltérő problémák is, pl. szenzoros babák. Náluk van egy érzéki rendellenesség, amely megnehezíti az információk könnyed felhasználását. Ez a ritkábbik eset. Általában a megfelelő hordozó kiválasztása, megfelelő kötéssel, és egy magabiztos anya mindent megold.
 
K: Egészségügyi kockázatai vannak-e a hordozásnak? Nekem a védőnő javasolta, hogy a már viszonylag mobil babát inkább a földre tegyem, ezzel segítve a mozgásfejlődését.
 
E: Ha nem megfelelő eszközben és nem megfelelő módon hordozzuk a babát, bizony lehet egészségügyi kockázata a hordozásnak. Kockázatot a keskeny terpeszű ún. bugyi kenguruk rejtenek magukban a babára nézve, és az anyára is. A baba szempontjából nem valósul meg az egészséges csípőfejlődéshez szükséges megfelelő lábtartás, az anya szempontjából pedig a kényelmetlen vékony és merev hordozó könnyen tud gerincproblémákat, hátfájást okozni. Erről is írtam cikket a honlapomon: http://www.mei-tai.hu/helytelen-hordozas/
A baba mozgásfejlődését nem az segíti, ha le van rakva a földre. Ha hasra tesszük, hogy emelgesse a fejét – hagy erősödjön –, akkor gyakran koppanás és sírás a vége. Olyat nem szabad csinálni a kicsivel, amit még nem tud magától. A hordozott babák mozgásfejlődését nagyszerűen támogatjuk a hordozással. A magunkra kötött baba is folyamatosan mozog. Az anya mozgásaira reagál, ellen tart, folyamatosan mikro mozgásokat végez. Mozog a keze, a lába, a törzse, a feje. Serkenti önmaga nyirok- és vérkeringését, erősíti izmait, a folyamatosa mozgási inger miatt (mert ugye hordozzák), még jobban fejlődik az idegrendszere is. Ha elfárad, egyszerűen leteszi a fejét, és elalszik. Persze minden baba más, én nem gondolom azt, hogy a hordozott babák ügyesebbek “letett társaiknál”, vagy hamarabb lépnének szintet a mozgásfejlődésben, de tény, hogy a hordozás fejleszt, és sok esetben gyógyít is. Babák esetében, ha hipotónok, vagy éppen ellenkezőleg, a feszesség miatt terpeszpelenkát kell hordaniuk, a hordozás mindkettőre gyógyír, kiegészítő terápia. És ne felejtsük el ilyenkor a járulékos pozitív dolgokat, amit a hordozás/ölelés ad még. Az ölelés gyógyító hatásáról itt írtam: http://www.mei-tai.hu/babahordozas-blog/hogyan-gyogyit-az-oleles/
 
K: Léteznek különféle baba-mama tornák, melyeknél az anyuka hordozóban tartja magán gyerkőcét, mi erről a véleményed?
 
E: A baba-mama mozgásformák nagyszerűek. Általában gyógytornászok, egészségügyi dolgozók, és hordozási tanácsadók segítségével alakultak ki. Sokféle elérhető már az anyukák számára. Táncos mozgásforma, erősítő, alakformáló, csinosító. Nagyszerű dolog ebben, ha az anya szeretné elérni a szülése előtti súlyát, ha szeretne kimozdulni a négy fal közül, ha társaságra vágyik, akkor megteheti. Nem kell otthon ülnie a babájával, vele együtt mozdulhat ki, és sportolhat. Fontos a megfelelő hordozóeszköz választás, a megfelelő kötéssel. Ennek kiválasztásában bátran kérjék az anyukák hordozási tanácsadó segítségét.
 
K: Köszönöm az interjút, Emese! 
 

 

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: