Itt a Farsang, áll a bál!

Itt a Farsang, áll a bál!

 

A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban már elkezdődött a lelkes készülődés az idei farsangra, közben minden valamirevaló Játszóház, Közösségi Ház is szervez mulatságot gyerekeknek, szülőknek és az éjszakai szórakozóhelyek is folyamatosan hirdetik a párkereső vagy más témára épülő beöltözős bulikat. 

A farsang egy összetett ünnep 

Mikor tartjuk?

Laza hangulatú, “gőzkiengedős” időszakként két keresztény ünnep: Karácsony, azaz Krisztus születése és Húsvét, vagyis Krisztus kereszthalála és feltámadása közé ékelődik be. Azon belül is vízkereszt (január 6.) és hamvazó szerda, azaz a nagyböjt kezdete (idén március 1.) közé esik. 

Színes jelmezek, tánc, finom fánkok – Miről szól napjainkban a farsang?

Bölcsiskorban a szülők örülnek, hogy végre a csemetéjük elérte azt a kort, hogy közösségben beöltözhet cukinak és milyen cuki.

A lelkes anyukák már ilyenkor bonyolult jelmezekkel akarnak kápráztatni, pedig ilyenkor a bölcsisek csupán tágra nyílt szemmel nézik az újdonságot, táncolnak, ha a gondozónéni zenét kapcsol és örülnek a nasinak, bármi is az oka ennek a különleges napnak. A kisfiúk határtalanul lelkesek a tigrisálarcért, a

kislányok pedig a pörgős szoknya-korona kombinációért. 

Sose felejtem el azt a kisfiút, aki visítva bőgött, amikor az anyukája az erejét összeszedve belepréselte őt a huszárjelmezbe, amiben aztán a kétéves csak pislogva nézte az ugrándozó többieket.

Másmilyen a jelmezválasztó készülődés az oviban, amikor a gyerek követeli ki, hogy ő robot akar lenni vagy kuka vagy birodalmi harcos. Itt egyrészt könnyű dolgunk van, mert a csemetének határozott elképzelése van és jó érzés együtt készülődni, egy kicsit mesevilágba belépni, csodálni a próbajelmezeket. Másrészt előfordulhat, hogy Manó az utolsó napon rukkol elő egy teljesen más ötlettel, mint amiről előtte hetekig szó volt. Ilyenkor az anyai érdekérvényesítéstől/ gyerek akaraterejétől/anyagi és időbeli lehetőségektől függ, hogy mi lesz a végleges maskara. 

Sokan lelkesednek a jelmezekkel járó hercehurcáért. A lehetőségeknek a fantázia, a pénztárca és a kézügyesség szabhat határt. A turkálók tele vannak kész jelmezekkel, nagyon sok cég is kínál kölcsönzést, arcfestést. De aki saját varráshoz ragaszkodik, ő is talál magazinokban, interneten rengeteg ötletet, szabásmintát, aminek a nagy részétől nekem, aki nem akar és nem tud varrni, leesik az állam.  

Iskoláskorban egyre inkább átalakul a és táncos-színházas jellegű fellépésekre készülnek a gyerekek osztályonként vagy szakkörönként.

A nagy nap

Eljön a nagy nap és a gyerekek a fantázia szárnyalásával átalakulnak és belépnek a szerepbe. 

Bármelyikbe:

Elza, Hófehérke, Darth Vader, Transformers-valaki, Superman, Spongyabob, Hellokitty, Thomas, unikornis, katica, pillangó, boszorkány, angyalka, lovag, kisegér, kiskutya, kiscica, tigris, rendőr, tűzoltó, csontváz, dinoszaurusz, cowboy, vagy a személyes kedvencem: kürtős kalács.

Az anyukák közben fánkrecepteket cserélnek, apukák bőszen videóznak.

Nálunk idén a lányom és az oviscsoportban a lányok 80%-a Elzának készül: kék csillogós hercegnőruha, szőke hajfonat, kész. Nyitott délelőtt lesz, a szülők is jöhetnek, lehet vinni nasit, de csak boltit-cukrászdait. Kivéve a fánk, az saját sütésű is lehet.

Honnan ered a farsang?

Az eredete az ókorba nyúlik vissza, és a kereszténység térhódítását követően is megmaradt amolyan megtűrt, nem vallási, hanem babonákra épülő szokásként. Hazánkban írásos feljegyzések a XIV. század óta léteznek. A szigorú vallásos erkölcsi normákkal szemben kezdetektől a bolondozásról, huncutkodásról, álarc mögé bújva az udvarlásról, maszkos játékokról, bőséges evésről szólt ez a télbúcsúztató-tavaszköszöntő ünnepkör. 

Párválasztás, télbúcsúztatás, ételek

A néphagyományban a párválasztásban fontos szerepe volt, hiszen ezeken a mulatságokon vezették be az eladósorba került lányokat és házasulandó fiúkat a társaságba. A lányok bokrétát adtak a kiszemeltnek, és ha a fiú viszonozta a lány érzéseit, akkor farsangvasárnapon kitűzte a bokrétát a kalapjára.

Tánc közben a legények a maszkok mögött anélkül, hogy a falu a szájukra vette volna őket “le is ellenőrizhették” a kiszemelt lányokat. A farsang csúcspontja „a farsang farka”, a farsangi időszak utolsó vasárnapjától húshagyókeddig tart, a néphagyományban mindenki igyekezett még egy nagyot mulatni a szigorú böjt előtt, mialatt ezen a három napon jelképesen eltemették a telet.

Nevezetes télbúcsúztató rendezvények napjainkban is vannak: Riói és Velencei karnevál, Magyarországon pedig a Mohácsi busójárás (idén február 23. -28.).

A telet jelképező bábot a népszokás szerint elpusztítják, a tél és a tavasz szimbolikusan megküzd egymással. 

Hazánkban a farsang jellegzetes ételei a fánk és a rétes. 

A sok étel fogyasztásának a hagyomány szerint kettős célja van: ne vigye el a vihar a háztetőt és a következő év bőséges legyen. Fontos, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszuk, mert akkor kezdődik a böjt, és onnantól kezdve 40 napon át, húsvétvasárnapig nem szabad húst és zsírral sütött ételeket enni, valamint tilos a vigadalom, mulatozás, lakodalom. 

Úgyhogy ennek tudatában tessék készülődni, élvezni, emlékeket gyűjteni!

Emlékeztek még a gyerekszülés előtti időkre? Amikor házibuli keretében ettünk-ittunk-táncoltunk? Eljön még az is újra, addig pedig hagyjuk magunkat elvarázsolni a gyermekeink csodavilágában!

Mosolygásban gazdag készülődést és jó farsangozást mindenkinek!

(Tarcsaj Judit gyerekzsivajos anyuka, a www.mutterlettem.hu bloggerének írása)

Mentés

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: