Játékos angol anyukáknak!

Játékos angol anyukáknak!

Tegnap arról írtam, hogy hogyan tanulj játékosan nyelvet gyermekeddel. Ma pedig Neked adok ötleteket, hogy a hosszú évek alatt megszerzett nyelvtudásod ne kopjon el a kisgyerekkel otthon töltött évek alatt.  😀 

Ugye mennyire utáltad az idegen szavakat magolni a buszon suliba menet? Ugye Te is frászt kaptál, ha egy külföldi leszólított az utcán és útbaigazítást kért? Ugye, mennyire izzadt a tenyered, mielőtt beléptél a vizsgaterembe és magadban azt kívántad, inkább nézted volna  át még legalább háromszor az igeidőket?

De ezen túl vagy, végre megszerezted a nyelvvizsgádat, aztán a munkád során vagy használtad vagy nem, de egy biztos, kisgyermekkel otthon nem használod cccbe87a073dd81a8428cdc83a1b532fnapi szinten azt a tudást, amibe egykor oly sok energiát fektettél. Kár érte. Pláne, ha egyébként szükséged is lesz a nyelvre, ha majd visszamész dolgozni, de egyébként sem árt, ha képes vagy megszólalni legalább egy idegen nyelven.

Ezért ajánlom, hogy ha nem is minden nap, de időről időre fordíts figyelmet arra, hogy valamennyire szinten tarts nyelvtudásodat.

Ehhez itt van néhány ötlet:

1. Nézz filmet angolul (vagy ha nem vagy magabiztos, akkor felirattal, már az is számít, ha hallod az idegen nyelvet).

2. Olvass regényt angolul (hidd el, nem kell mindent szóról szóra értened, a szövegösszefüggésből úgyis kiderül, miről is van szó).

3. Keress levelezőpartnert (ha nincs külföldi ismerősöd, akkor keress egy ismerőst, aki hasonló cipőben jár, azaz szeretné szinten tartani az angolját és levelezzetek angolul. A levél megírása során jobban átgondolhatod a mondandódat, használhatsz szótárat is).

4. Állapodj meg egy szintén alkalmi nyelvgyakorló baránőddel, hogy ha telefonon beszéltek (mert ugye nehezen szbadulsz el otthonról…) vagy találkoztok (jippijééé!), akkor angolul társalogtok.

6e875280e20b4c50737ce03393e3ee9f5. Néhanapján előveheted azt a fránya nyelvtant is, hogy kicsit ismételj. Tudom én, hogy az ember kézzel-lábbal is megérteti magát, mégis jobb azért, ha nyelvtanilag is pontos, amit mondasz.

6. Ha kicsit komolyabban vennéd a dolgot, feltétlenül iratkozz fel az 5 perc angolra!

7. Végül a legszórakoztatóbb tipp: tanulj a dalszövegekből! Ha nálatok is sokat szól a rádió, amiből nyilván árad az angol nyelvű dalszöveg, önkéntelenül is bevésődik, amit hallasz. Szánj rá időt és keress rá a neten a dalszövegre, így nem csak a halandzsaszöveg fog menni, hanem pontosan érted majd, miről is szól kedvenc dalod.

Pl. ez. 😀  Csak azért mert a Szigeten Robbie Williams volt tegnap és én nem voltam ott, pedig ezt a számot én is tudom ám teli torokból énekelni!!!

 

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: