Játszótéri illemtan

gyerekzsivajA napokban az egyik ismerősöm bejegyzést tett közzé Facebook oldalán, amely a hírfolyamban nekem is megjelent. Ledöbbentem azon, ami írt. A játszótéren egy nagymama konkrétan arrébb tette ismerősöm gyerkőcét a csúszdáról, hogy az Ő unokája csúszdázhasson. Hogy mert hozzányúlni más gyermekéhez az illető? Miért nem fordult a gyermek anyukájához?

Amikor ezt a történetet olvastam, akkor kezdtem el azon morfondírozni, hogy talán hasznos lehet egy összeállítás arról, hogy mit illik és mit nem, ha játszótérre megyünk gyermekünkkel. Kétlem persze, hogy pont azok foglalkoznának ilyesmivel, akik a játszótéren inzultálják mások gyerekeit… de azért mégis hasznos.

Lássuk hát, hogy szerintem milyen illemszabályokat kellene betartani a játszótéren.

 1. Illik köszönni a már ottlévőknek, ha belépsz a játszótérre és illik viszonozni az érkezők köszönését. A játszótér kapuját ugye nem felejtetted el becsukni magad után?
 2. Illik úgy lepakolni  a padokra a táskánkat, hogy más is elférhessen és illik megkérdezni, hogy leülhetünk-e, elpakolhatunk-e, mielőtt hozzányúlunk más holmijához. Persze, ha látjuk az illetőt. Ha nem, akkor egyszerűen csak toljuk félre a szótszórt holmikat, hisz nekünk is jár egy talpalatnyi hely a közösből.
 3. Illik, sőt, kötelező szemmel tartani gyermekünket. Ő a mi felelősségünk. A másé meg másé.
 4. A kisebb gyermekekre – a máséra is! – mindig fokozottan illik vigyázni.
 5. Nem illik annyira belemerülni más anyukákkal a csevejbe, hogy a 3. pontot figyelmen kívül hagyjuk.
 6. Kimondatlan szabály, hogy a játszótéren hagyott játékok közösek.
 7. Az 6. pontból következően nem illik hagyni a gyerekünknek, hogy kitépje más gyermek kezéből pl. a homokozólapátot. És viszont. Ha úgy látjuk, hogy más gyermek is szeretne játszani valamivel, ami már jó fél órája a mi lurkónknál van, illik lehetővé tennünk, hogy a többi gyerek is használja.
 8. Ugyanez vonatkozik a hintára, csúszdára stb. is.
 9. Ha a kedves szülőtárs esetleg nincs tisztában az 6-8. pontokkal, akkor illik megkérni, igen, Őt, a felnőttet és nem a gyerekét, hogy engedjék át másnak is a kisajátított játékot. gyerekzsivaj
 10. Nagyon nem illik más gyerekét leszidni, arrébb tenni, egyéb módon “nevelő célzattal” közelíteni felé. Erre ott van az anyukája. Ha számunkra kifogásolható módon viselkedik egy másik gyermek, agresszív, bántja a mi gyerekünket, szóljunk a vele lévő felnőttnek, egyben vigyük el a saját gyermekünket a támadó gyermek közelből.
 11. A homokozóban nem illik a homokot szórni, figyelmeztessük erre saját gyermekünket.
 12. Lehet járgányokat használni –  hiszen azért vannak –  de nem vadul, figyelni kell más gyerekek testi épségére is.
 13. Más gyermekét étellel kínálni csak az anyuka engedélyével illik.
 14. Ha van olyan játék, motor, amit mi viszünk magunkkal, még akkor is, ha egyébként nagy betűkkel rajta van Petike neve meg ovis jele, – mivel a kisgyermekek még általában nem tudnak olvasni – akkor is előfordul, hogy más gyermek szeretne játszani vele. Fogadjuk el, hogy a játszótér egy közös tér a játékra más, idegen gyerekekkel együtt. Engedjük meg, hogy más gyerkőc is kipróbálja gyermekünk játékát. Biztos lesz olyan, hogy a mi szemünk fénye vet szemet majd más lurkó játékára. Ha van olyan játék, ami nagyon értékes, vagy tudjuk, hogy gyermekünk különösen ragaszkodik hozzá, akkor inkább ne vigyük ki a játszótérre.
 15. Távozáskor illik helyére tenni a gyerekünk által használt játékokat: homokozós játékokat a homokozóba, a járgányokat illik letámasztani, elvinni a játszótér közepéről.
 16. Köszönni távozáskor is illik és a kaput is illik becsukni magunk után!

Kihagytam valamit? Szerinted mi tartozik még bele a játszótéri illemtanba?

Ha tetszett az összeállítás, oszd meg bátran másokkal is, hogy a játszóterezés valóban jó élmény lehessen mindannyiunk számára!

Ha érdekelnek a kisgyermekes léttel és az anyasággal kapcsolatos témák, akkor csatlakozz a gyerekzsivajhoz, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Név*
Email*


Save

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: