“Kiborítanak a gyerekek, mit tegyek?”

gyerekzsivajMostanában – talán azért, mert már a szünidő vége felé járunk, azaz sok anyuka már igencsak kimerült  az elmúlt hetekben az örökös gyerekzsivajtól – egyre több ismerősömön érzem és nem tagadom, magamon is látom, hogy mintha a stresszfaktor egy kicsit erősebben lenne jelen az életünkben, mint mondjuk májusban, amikor még javában tartott az óvoda/iskola.

Nemrég pedig egy olvasói levél fogadott a gyerekzsivaj postaládájában. Anita nevű olvasóm arról panaszkodott, hogy TELJESEN kiborítják a gyerekek, hogy ÁLLANDÓAN feszült és ideges, hogy EGÉSZ ÁLLÓ NAP csak kiabálás megy náluk és ELŐFORDUL, hogy egy-egy fenékreütésre is sor kerül…

Nos, nekem elég nyilvánvaló volt, hogy itt már kicsit többről van szó, mint az általános gyerekzsivaj és hogy ez az anyuka már nagyon ki van borulva. És ahogy végigolvastam a levelét, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy Anita bizony sosem tud kikapcsolódni! Ezt írta is különben: “az mind szép és jó, hogy szervezzünk magunknak anyaidőt, amit javasolsz az oldalon, de mégis hogyan, te hogyan oldanád meg ezt?”

Mivel nyári szünet van, ami azt jelenti, hogy sok anyuka bizony 0-24-ben együtt van a gyerekeivel és ez – hacsak nem kisangyalokról beszélünk, de én őszintén szólva olyanokkal még nem találkoztam – bizony sokszor nagyon nehéz. Szerintem néha sokunknál előjönnek szélsőséges érzések, ha már a kiborulás szélén állunk, én nagyjából értem is, mit érezhet Anita, hisz az én srácaim is meglehetősen intenzíven élnek… magyarul nehéz mindig birkatürelemmel kezelni a rázós helyzeteket.

Gondolam egyet és megkérdeztem Anitát mi lenne, ha felvetném a témát a blogon. Szerintem sokan járunk hasonló cipőben. Én a  türelem kulcsát valahol mindig abban látom, hogy mi édesanyák egyébként mennyire vagyunk jó passzban, mennyire vagyunk kipihentek  és ehhez bizony szerintem kell az, hogy néha lecsípjünk magunknak egy kis gyerekmentes időt a mindennapokban és kikapcsoljunk, feltöltődjünk. Sőt, abban is hiszek, hogy ez nem csak puszta elmélet, hanem meg lehet oldani a gyakorlatban is.

Nem idézem a levelet, hiszen ez az élethelyzet szerintem akár tipikus is lehet sokaknál. A lényeg Anitával kapcsolatban, hogy két kislánya van, egy négyéves és egy kétéves, a kicsi éjszaka még mindig sokszor felkel, tehát Anita szinte állandóan kialvatlan. Ehhez jön hozzá, hogy a férje korán reggel elmegy dolgozni és este hétnél előbb nem ér haza. Nagyszülő nincs a közelben, akire a gyerekeket Anita bízhatná néhány órára akár, hogy elszabaduljon otthonról és kiszellőztesse kicsit a fejét.

Van erre megoldás?

Most azt kérem Tőletek, hogy meséljétek el Ti:

Hogyan szervezitek meg az anyaidőtöket?  Hogyan tudtok töltekezni gyerekek mellett?

Megmondom, miért kérem ezt.

1. Hiszek abban, hogy a gyerekzsivaj közösségben sok anyuka van, aki hasonló problémával küzd, mint Anita, azaz, a férje sokat dolgozik, nincs nagyszülő a közelben, így az anyuka gyakorlatilag állandóan egyedül van az örömozgó gyerekekkel.

2. Úgy látom, hogy ez egy olyan közösség, ahol az anyukáknak – és nem csak az anyaklubban, hanem a blog olvasótáborában is – határozott véleménye van a dolgokról.

Ezért kérem, osszátok meg a véleményeteket itt a blogon hozzászólásban:

Szerintetek mit kellene tennie Anitának, amivel könnyíthetne helyzetén?

Köszönöm, ha aktívan részt vesztek az ötletelésben!

És mert a rázós helyzetek kezelése azért valljuk meg őszintén nem csupán  anyaidő szervezési kérdés, hanem gyereknevelési is, én időről időre elhozok majd Nektek az oldalra olyan szakértőket, akik a gyereknevelésben is hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni számotokra, hogy kicsit könnyebben vegyétek az akadályokat! Szóval figyeljétek a blogot és csatlakozzatok az anyaklubhoz is!

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: