Kifestő

Kifestő

Gergő nem egy Picasso, Ő másban erős. Megjegyzem, én sem tudok egy épkézláb lovat se lerajzolni, hát min is csodálkozom? 🙂 Mégis azt kell mondjam, Gergő lelkes. És ez a lényeg! Tudom, hogy a rajzolásnak a pszichológusok nagy jelentőséget tulajdonítanak, lehet elemezgetni a gyerekrajzokat szakértő szemmel és fontos a pontos ceruzafogás megtanulása a betűk formálásához az írástanulás folyamatában. Úgyhogy gyakorolunk. Ám ha épp nem egy darab üres papír a gyermek álmainak netovábbja, akkor csináljunk kedvet a színezéshez, vegyünk kifestőket! 

Számtalan fajta kifestőt lehet ma már kapni úton-útfélen, könyvesboltokban, újságárusnál. A foglalkoztató füzetek is tele vannak színezhető képekkel. Ha a gyermek érdeklődési körének megfelelő témában keresgélünk, biztos nagyobb lelkesedéssel áll majd neki a dolognak. Anya kényelmi szempontjait tekintve a legjobb megoldás a ceruza, mégis az a tapasztalatom, hogy a gyerekeket a festés jobban vonzza (leginkább az ecset agyonvizezése és a papír nyüstölése kilukadásig….. 😀 ). Na meg a filctoll, amelynek a letakarítása persze felér egy lehetetlen küldetéssel… (Apropó, ha valaki tud nyerő módszert amivel leszedhetem a filctollas pacákat a gyermek különböző testrészeiről, akkor hajrá, ossza meg velem a tutit!  😛 Arról már álmodni sem merek, hogy a ruhából, asztalterítőből kijön…)

kifestő2Ám ha nincs kedvünk pénzt áldozni hetente újabb és újabb kifestőre (mert ha rákattannak az aprónépek, akkor egy nap alatt kipingálják az egészet, lehetőleg egy szuszra) , akkor nyomtassunk nekik. Vagy apa a munkahelyén, ha otthon nincs saját nyomtató.  😀

Ez az én kedvenc oldalam, ahonnan közös erővel válogatni szoktuk a gyerekekkel a színezni kívánt kifestőket: Activity Village.

Az oldalon témakör szerint lehet keresgélni, pl. mi ünnepek előtt mindig kinyomtatunk néhány kifestőt, mintegy ráhangolódva a közelgő ünnepre, vagy évszakváltás előtt pl. tavaszváró képeket keresgélünk.

Az Activity Village-en érdemes körülnézni, nemcsak színezőket találhattok, én pl. Húsvét előtt innen nyomtattam nyuszis maszkot a fiúknak (fehérben és kiszínezték), hajtogatós dobozkát, könyvjelzőt stb. Ha valakinek van színes nyomtatója, igazi kincsesbánya ez az oldal!

Tipp 1: a gyerekek szeretik, ha anya velük alkot, ezért ülj le velük rajzolni, színezni, ha kérik. Ugyanakkor sokszor úgy belefeledkeznek a lurkók a pingálásba, hogy nyugodtan magukra is hagyhatod őket pár percre a konyhaasztalnál (lényeg a szoros felügyelet, főleg, ha vízfesték vagy filctoll van a kezükben…), amíg te elöblíted a reggeli után azt a pár darab tányért és poharat a mosogatóban!  😀 Ha végeztél, folytathatjátok is a közös színezést.

Tipp 2: ha úgy látod, hogy a kisebb gyermeked még nem köti le hosszabb távon a rajzolás, akkor kérd, hogy próbálja színek szerint adogatni neked  a ceruzákat, vagy pakolja vissza  a tolltartóba. A ceruzák kihegyezése pedig örök kedvenc a kicsik számára, csináljátok meg együtt, amíg a nagyobb gyerkőc elmélyülten dolgozik a mestermunkáján! Ne zavarjátok Őt!

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: