Kitekintő: Ausztrál kaland 2. rész

gyerekzsivajSzerencsés helyzet, amikor úgy alakul, hogy egy társaságban mindenki talál olyan személyt, akivel szívesen tölti az idejét. Így van ez nálunk: Gergő Bendegúzzal, az ovis barátjával, Bence a hugival, Julival, én pedig Nikivel, az anyukájukkal vagyok jóban. Hiányoltuk is Őket, amikor három hónapra Ausztráliába utaztak az elmúlt télen.

Most következik az Ausztrál kaland 2. része! Ha lemaradtál az első részről, itt elolvashatod! Niki írását változtatások nélkül olvashatjátok a blogon.

Rengeteg kisebb-nagyobb étterem, bár, kávézó van, ahol jókat lehet enni. És a tálalás… a legegyszerűbb tojásrántottát is úgy tették elém, hogy sajnáltam megenni. Igyekeznek a környékről beszerezni a hozzávalókat, és mindenki megtalálhatja a neki, a diétájának és életmódjának tetsző gyerekzsivajfogásokat. A helyi iskola udvarán minden szombaton biopiac van, csodálatos zöldségekkel, gyümölcsökkel. Az áruk már nem annyira csodálatos, de nehezen álltam meg, hogy ne számoljam át forintra, mi mennyibe kerül. Viszont hangulatos a hely, finomak az ételek, és a piac mellett volt egy füves rész, ahol mindig élő zene szólt. Ott üldögéltek szombat délelőttönként az emberek, ettek, a gyerekek játszottak, hallgatták a zenét. Az iskola udvarán külön elkerítve volt egy kis kert, amit a diákok gondoztak, nevelgették a különböző növényeket.

Nem tudom, milyen az oktatási rendszerük, csak olvastam róla, illetve a családtagokat kérdezgettem. A bölcsiért és oviért elég komoly összeget kell fizetni, az iskolában nincs tandíj. Az egyetemeken aztán ismét kérnek díjat, de nagyon jó a diákhitel rendszere. Gondolom, ez hasonló más angolszász országok rendszeréhez. Ami elsőre fura, hogy a gyerekek egyenruhában járnak iskolába. Legalábbis nekem az volt. Gondolom, itt is fontos az egyenlőség, a lányok a szoknya hosszában élhetik ki a kreativitásukat.

gyeekzsivajAusztrália nemcsak a földgolyó másik felén van, jó pár dolog fordítva is történik. Amit tudtam korábban is, hogy fordítva folyik le a víz a lefolyóban. Baloldalon közlekednek, amire eleinte nagyon kellett figyelnem, amikor átmentünk az úton. Vezetni meg sem próbáltam, így is első alkalommal a vezető helyére akartam beszállni, amikor a reptérről vittek haza minket. Mondjuk az anyós ülésen is fura ülni, hisz itthon azon az oldalon vezetek.

Fordítva adnak puszit… Tudom, tudom… én sem gondolkoztam azon korábban, melyik oldalról adok puszit először. A különbség csak akkor tűnt fel, amikor találkoztam valakivel, és adódtak vicces helyzetek… A földrajzi helyzetből adódóan fordítva vannak az évszakok. A decembertől gyerekzsivajmárciusig tartó időszak a nyár, és júniustól szeptemberig tart a tél. Fura úgy sétálni 30 fok melegben, hogy közben karácsonyfák vannak a parkokban, tereken. Vagy a karácsonyi ajándékosztás és vacsora után a kertben bulizni. Hiányzott a mézeskalács és narancs illat, a hó, a fények, a hangulat, az otthoni sütik. Viszont sokkal jobb úgy szilveszterezni az utcán, hogy nem fagy be a feneked.

Ami még feltűnt, hogy sokan sportolnak, adnak a külsejükre, figyelnek magukra. Hamar beszédbe elegyednek bárkivel. Nekem eleinte szokatlan volt, hogy mindenki megkérdezte, hogy vagyok. Ez szinte a köszönés része. Úgy éreztem, hogy kizárt, hogy a boltban a pénztárost, az eladót, az épp megismert családi barátot tényleg érdekli, hogy én hogy vagyok. Visszakérdezni egy jó darabig nem is tudtam, mert zavarba jöttem eleve attól, hogy megkérdeztek. Egyébként ez még most is fura kicsit, de ha udvarias gesztusnak tekintem, akkor könnyebben megszokható.

gyerekzsivajHa Sydneyben jár az ember lánya, fia, unokája, mindenképp érdemes megnézni az állatkertet, az Operaházat és a mellette található botanikus kertet, valamint Darling Harbour-t és környékét. Van ott egy szuper játszótér, ahol sikerült beülnöm a gyerekekkel egy kisebb autó méretű teáscsészébe, ami nemcsak a tengelye körül forgott, hanem a talapzata is körbe járt. Maradandó élmény volt, az biztos, köszönhetően a gépet irányító dolgozónak, aki szerintem külön élvezte, hogy látja az arcomon, hogy mindjárt kidobom a taccsot.

Szuper hely még Bondi Beach és igazából az összes kisebb-nagyobb strand is, a Centenial Park, ahol állítólag Harrison Ford biciklizgetett pont akkor, amikor mi is ott voltunk ?. Egyébként Sydneyben az is nagyszerű, hogy elég könnyű összetalálkozni hollywoodi színészekkel. Hogy én mennyit vártam, hátha egyszer Hugh Jackman pont mellettem kocog el a parton, de majd legközelebb…

gyerekzsivajAusztrália nagyon messze van. Nem tudom, milyen lenne tényleg ott élni, szembesülni a nehézségekkel is, mert azért mégiscsak nyaraltunk. Azonban a családtagoknak köszönhetően már a szívembe zártam, az biztos.”

Remélem élveztétek az Ausztrál kalandot Ti is! Köszönöm Niki, hogy megosztottad velünk az élményeidet! Olvasva a sorokat sokszor azt éreztem, én is ott vagyok az Óceán partján. Ó bárcsak! 🙂

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: