Kitekintő: Németországban szültem

gyerekzsivajNemrég az egyik bejegyzés hozzászólójáról kiderült, hogy Németországban szült. Rögtön megkértem, hogy írja le tapasztalatait. Szegény Erika – merthogy Erikának hívják a kedves olvasót – neki is állt a történtük leírásának, de mint később kiderült, elszállt a hozzászólása félúton. Ezért a blog levelezési címére küldött nekem egy beszámolót.

Szerintem többeket is érdekelhet a téma, ezért engedélyt kértem és kaptam Erikától, hogy a blogon is megjelentessem a beszámolóját.

Most ez következik.

Fontos! Erika írásán – érdemben – nem változtattam, mindössze beszerkesztettem a bejegyzésbe.

“Egy kicsi-közepes méretű kórházban szültem.
Tisztaság, higiénia tökéletes. Maga az épület jó állapotú, a fal sem mállik, mint itthon sok helyen.

Három szülőszoba és egy műtő felszerelve, ezek közül lehet választani. A természetes szülést támogatják, ezért a műtőt a komplikációk esetén használják.

Először a 2. számú szülőszobába kerültem. Felszereltség: egy duplaágy, egy bordásfal és egy, a szüléshez kicsit kényelmetlen fa karosszék. Mégis ez utóbbit választottam. Viszont a rettenetes hátfájásom miatt javasolta a szülésznő, hogy szüljek kádban, melegvízben. Így átmentem az 1. számú szülőszobába. Itt karosszék helyett egy hatalmas vöröses kád. A melegvizet javaslom mindenkinek, aki valaha is gondolt rá. A következő babát is vízben tervezem világrahozni. Meghitt félhomályban, melegvízben és bordó kádban, hogy a szüléskor távozó extrák senkit se zavarjanak.

A kórtermek kétágyasak. Az ágyak kényelmesek, fejrész és a lábrész is külön állítható. Az első nap csak ennek segítségével tudtam felülni. Bárki jöhet látogatni, és a látogatási idő sem túl szigorú.

gyerekzsivajRooming-in rendszer. Eszükbe sem jut, hogy ők gondozzák a babát. Persze ha zuhanyozni mentem, pár percre vigyáztak rá. A baba etetése, öltöztetése….  minden az anyuka dolga a legelejétől. Ugyanakkor kérdezni lehet. Mindent megmutatnak, elmagyaráznak a hebamme-k.

Hebamme jelenti a szülésznőt, szülés után az osztályon dolgozó “nővérkéket” és a védőnőt is. Ügyeletes orvosnál és szülésznőnél szültem. Nincs hálapénz sem semmi extra.  (Igaz így két hónap elteltével tervezem, hogy meglepem a szülésznőt egy kisebb csomaggal. Jó lenne ha a következő babánál is ő segítene).

A nővérkék nagyrésze kedves, türelmes, mindent elmagyaráz. Pedig kérdeztem sokat, hisz Olívia az első babám.

A védőnői rendszer viszont másképp működik. Itt szabadon választható a védőnő, ami egyszerre előny és hátrány is. Van aki a szoptatásra, van aki a nyelvekre, van aki babamasszázsra szakosodott… stb. Viszont jobb már előre egyeztetni velük, mert rengeteg a munkájuk. (Így maradtam védőnő nélkül 🙁 )

Az ételek a kórházban finomak (nagyon válogatós vagyok 😉 ) .
Reggelire felvágott, sajt, lekvár, méz, tea vagy kávé. Az ebéd háromfogásos: leves, főétel savanyúval vagy salátával, desszert (keksz, vagy egy kisebb süti). A vacsora szintén meleg étel (pl: “pörkölt” krumplival).

A kórházi személyzet főleg az orvosok és a hebamme-k nagy része valamilyen szinten tud angolul, így az sincs elveszve, aki nem beszél németül (mint én). Egyébként a legjobban a takarító nénivel barátkoztam össze mára már igen megkopott orosz nyelvtudásomnak köszönhetően.

gyerekzsivajA babának minden biztosított a ruhácskától a pelusig. Köldökcsonkra csak gézt tesznek, semmi kenegetés. A fürdetés pedig egy vizes törölközőt jelent.

És mindez nem olcsó 🙂 Ezért jó, ha már előre van biztosítás kötve. A legegyszerűbb ha már itt kint él és legálisan dolgozik a leendő anyuka. Az is jó, ha a párunknak van biztosítása és az némi extra ellenében kiterjeszthető családi biztosítássá (nem minden biztosítás ilyen 🙁 )A végső megoldás lehet az EU kártya, de az csak a szülést és pár kórházi napot fedez. A megelőző és az utólagos vizsgálatokat nem fedezi (de ha jófejek beírják, hogy valami sürgős egészségügyi gonddal mentél a nőgyógyászatra, és így ez is elintézve) sem a védőnőt. Privátba is be lehet jelentkezni akkor több mint 3 ezer euró. Ki lehet számolni 🙂 Magyarországon vajon mennyit számolnak el a kórházak egy szülésért és a bent töltött három napért?

Talán az egyetlen furcsa dolog volt nekem, hogy nincs leválasztva a kórházi, bennfekvő rész a csak kintről vizsgálatra érkezőktől. Ugyanabba a váróban ugyanarra az orvosra várnak csak ők utcai ruhában, én meg hálóingben és köntösben. (a következő alkalomra veszek egy pizsit) Így zuhanyozni is jobb estefele menni, amikor már nincsen rendelés külsősöknek.”

Íme, ennyi volt Erika beszámolója, Ő így élte meg gyermeke világra jövetelét külföldön, Németországban.

Ti mit gondoltok? Szülnétek (szültetek) más országban?

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: