Lakásba zárva örökmozgókkal

lakásbazárvaörökmozgókkalgyerekzsivaj1Ó jaj! Most aztán már tényleg itt az ősz. Önmagában nem ez a gond, hisz az ősz csodás tud lenni, de az utóbbi napok tényleg csak borút és esőt hoztak. Ezt a részét gondolom Te is kevésbé kedveled már, hiszen nem tudsz a szabadban lenni örökmozgó gyermekeddel és ez bizony mindkettőtöket megvisel. Őt azért, mert a felesleges energiáit nem tudja megfelelően (játszótéren, parkban rohangálással, motorozással) levezetni, Téged pedig azért, mert emiatt leleményes módon olyan önszórakoztató tevékenyégeket tud kitalálni egy gyermek, amitől egy anyuka haja bizony sokszor az égnek áll. Rajtad áll hát, mennyire tudod játékos és ötletes módon megfelelő irányba terelni a gyerkőc energiáit! Ehhez mutatok most néhány ötletet! 

Tornaóra

Tarts tornaórát a gyerekeknek, Tegyetek be jó pörgős zenét és indulhat is a móka. A legjobb, ha nem csak vezényeled a feladatokat, hanem magad is tornázol a kicsikkel. Így két legyet ütsz egy csapásra, hisz Te is edzésben maradsz és közben még játszottál is a gyerekekkel.

Tánc

lakásbazárvaörökmozgókkalgyerekzsivaj2Ha még túl kicsik ahhoz a gyerekek, hogy irányított mozdulatsorokat végezzenek, akkor egyszerűsítsd le a feladatot. A zene marad, de szabadon ugándozhatnak, pöröghetnek, fogjátok meg egymás kezét és táncoljatok, bohóckodjatok!

Akadálypálya

Csak a fantáziádon múlik, hogy milyen ügyességi feladatokat találsz ki a házi akadálypálya megépítése során. Készíts alagutat, szlalompályát, célbadobósat, felmászós-lemászós helyeket. A felügyeleted alatt LEHET olyan eszközöket is az akadálypálya részének tekinteni, amiket rendes körülmények között  talán nem engednél. Ha sikerül lefektetni a szabályokat, hogy csak akkor mászhat át a fotel háttámláján a lurkó, ha ez az akadályverseny része és anya látja és tud figyelni, segíteni, akkor azt hiszem nem lesz gond.

Közös takarítás

Átmozgat és még hasznos is! Elő a tollseprűvel, porszívóval. Ne hidd, hogy a gyerekek kényszernek érzik a játékos takarítást. Persze nem a rendes őszi nagytakarítást kell elvégeztetni a gyerekekkel és persze tökéletes eredményt sem várhatsz, de egy kis rendrakás, sepregetés, portörlés jó móka lehet, ha együtt csináljátok!  🙂

Járgányok

Ha olyan a lakásotok elosztása, hogy van elég hely a motorozáshoz, miért ne engednéd meg az amúgy járgány-függő gyerkőcödnek, hogy a motort használja bent is. Nekem pl. bevált a pakolásnál, leesett papírfecnik “szeméttelepre” szállításánál, hogy mindezt járgányon végezhette a gyermek. Nekünk volt bent egy motor és egy bébitaxi (aminek felhajtható ülése alatt igazi kis rakodótér volt). Persze le kell szögezni, hogy vadulni nem szabad, de normál tempóban motorozhat a gyerkőc.

Tényleg nem lehet kimenni? 

9lakásbazárvaörökmozgókkalgyerekzsivaj3Nézz ki az ablakon! Tényleg annyira extrém időjárási körülmények uralkodnak odakint, hogy lehetetlenség kimenni?

Én azt vallom, hogy egy kis szemerkélő eső vagy csak a borús, esőre álló  idő nem akadálya a levegőzésnek. Ha csak egy rövid sétát tesztek is nem túlságosan eltávolodva a lakástól (és persze megfelelő öltözetben), akkor időben haza tudtok érni, ha esetleg mégis leszakad az ég.  Mellesleg az eső utáni tócsákat (mint tudjuk 😯 ) imádják a skacok. Öltöztesd hát be gumicsizmába,  esőruhába és irány ki a szabadba! Na, most aztán legálisan ugrálhat bele a pocsolyába a gyerkőc, hidd el, örülni fog neki!

El otthonról!

Ha kicsi a lakásotok és nincs elegendő tere a mozgáshoz a lurkónak, vagy már mindent kipróbáltál, hogy lekösd az energáit, akkor nem marad más hátra, mint a  környezetváltozás. Menjetek el egy órára egy játszóházba, de számos boltban találtok már játszósarkokat, rajzolós asztalkákat, így amíg elintézed az apró-cseprő ügyeidet, a gyerek sem unatkozik és mozgásban van!

Vendégség

lakásbazárvaörökmozgókkalgyerekzsivaj4Mi rendszeresen “bandázunk” a kis barátokkal az őszi-téli időszakban (már ha éppen nem beteg senki…. ugyebár) Egyszer egyikünkhöz megyünk el, máskor meg a kis barát jött át az anyukájával. Hidd el, ilyenkor a gyerekek nem fognak azon nyávogni, hogy “anyuuuu unatkozom, ki akarok menni!”Arra persze készülj fel lelkileg, hogy elég nagy csatateret tudnak hagyni a közös játék után a gyerekek. De azt hiszem, a másik anyuka is inkább vállal némi plusz takarítást,  minthogy egész nap küzdenie kelljen a lakásba bezárt gyermekeivel. Mellesleg a játékok elpakolása nálunk természetes következménye a nagy játékoknak, s ezen a szabályon miért kéne változtatni csak ezért, mert vendég érkezett? Majd összepakolnak együtt a gyerekek! Ezt minden bizonnyal a másik anyuka is értékeli majd! Egyébként kitalálhattok kevésbé mozgalmas elfoglaltságokat is, pl. készítsetek együtt sütit, itt egy remek muffin recept! 🙂

Ne csüggedj, ha esik az eső! Mozgasd meg a lakásban is eleven gyerkőcöd, csak némi hely és leleményesség kell hozzá. No és persze egy kis zene! 😉 Remek lehetőségeket rejt egy kis bezártság, használd ki mindet!

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: