Lazulj anyu! Anyaklub tapasztalatok

gyerekzsivaj anyaklubA gyerekzsivaj novemberi anyaklubja a “Lazulj anyu! A stresszkezelésről anyáknak” fedőnevet kapta.

Miről is csevegtünk? Ez a  bejegyzés pontosan erről szól! 😎 

Először is, hagy mondjam el, mennyire örültem, hogy mindenki gyerkőccel érkezett. Még én is…. mert a bébiszitter(jelölt) nem ért oda indulásig, úgyhogy ez egy villámkapcsolat lett végül, fogalmazzunk finoman.  Máté koma pedig jött velem anyaklubozni (igaz a teraszon aludt babakocsban nagyjából félidőig, igazán jó fej volt, hogy hagyta anyát kibontakozni).

Szóval a picik megint rajtunk keresztül-kasul másztak, és mindent összerágtak, a nagyobbacskák pedig a dadussal játszottak egy szobával arrébb, semmi anya utáni sírás nem volt, így mondhatjuk, a gyerkőcök is kluboztak egyet! 🙂

Szuper, hogy ez már a többedik alkalom volt ugyan, hogy találkoztunk, de végre most kezdett megérni a gondolat az anyukákban, hogy ez tényleg egy olyan anyaklub, ahol a babákat és a nagyobbacskákat is szívesen látjuk. Ha úgy kényelmes akkor velünk, ha pedig anyától kicsi távolabb is mernek játszani, akkor a dadusokkal.

A stresszkezelés egyébként egy hálás téma klub-szempontból, hiszen  a bevezető kérdésekből is kiderült, hogy bizony a stresszfaktor jelen van minden gyerekzsivajos édesanya életében. És hallva, látva, tapasztalva, hogy “jé, hát nemcsak én küzdök időzavarral, nahát, óóó, neki is vannak a nehézségei, megértjük egymás dilemmáit…”- szerintem mindannyian megkönyebbültünk kicsit, mert ebben a közegben nyíltan lehetett beszélgetni a bennünket foglalkoztató, anyasággal kapcsolatos mindennapos kihívásokról is.

Ezek a felismerések jelentik a klubösszejövetelünk igazi értelmét, hogy mi, kisgyerekes anyukák bizony egy csónakban evezünk.

Ez a jó az anyaklubokban!

Meg a tapasztalatcsere és mások egyéni megoldásainak megismerése.

Te hogy oldod meg a házimunkát? Hogy tudsz dolgozni a gyerek mellett? Te hogyan tudsz elszakadni néha kicsit otthonról?

Nem vagyunk egyformák… Kiderült az is, van, aki leginkább a magának kijelölt feladathegyek alatt stresszel. Kérdés: ezt mind te találtad ki magadnak? Ha igen, akkor akár ugye le is tehetnél néhány feladatot… Hogyan lenne könnyebb? Mennyi az ideális, amit bírsz?

Más valaki úgy érzi, a környezete elvárásai stresszelik. Kérdés: mi a fontos? Neked mi fontos? A kis családodnak, mint magnak, mi a fontos? Minden elvárás, ami ezen a szűk körön kívül esik, mellékes. Hisz ez a Te életed, nemde?

Továbbmegyünk. Apukák szerepe, jövőkép, mi lenne az ideális? Hogyan lehet abba az irányba indulni?

Pl. ha egy anyukát az stresszel, hogy a párja otthonról dolgozik és emiatt állandóan együtt vannak, miközben az anyuka néha vágyik egy kis egyedüllétre… ezt hogyan lehetne megoldani? Hogyan csökkenthető ez a stressz? Milyen lehetőségek vannak, amiben az apuka is partner!

Mert figyelem, a coaching támogatású anyaklubban az az alapelv, hogy olyan megoldásokat keresünk, ami az egész családnak optimális lehet!

Vagy újabb kérdés, ami kihívást jelent egy édesanyának. Az elengedés. Az elválás a kisgyerektől. Még ha ez így nyíltan nincs is megfogalmazva…

Kéne is az a pár óra, hogy legyen idő a munkámra, magamra, de nehezemre esik idegenre bízni a leányzómat. Hogyan érhető el optimális megoldás? Ha magaddal nem viheted minden programra a kicsid, akkor bizony mégis kell valaki, akiben bízol, hogy vigyáz rá… Te hogyan oldanád meg?

Egy bevált megoldás másvalakitől: úgy is lehet bébiszittert megbízni, hogy nem otthon vigyáz a gyerkőcre, hanem elmegy veletek a programra és esetleg addig kint levegőznek, jobb időben játszóznak stb. Ha téged ez nyugtat meg, egyezz meg így a gyerekfelvigyázóval! Hiszen nincsenek tuti receptek, mindenkinél működő megoldások, ez a te életed és a te megoldásodat keressük az anyaklubban éppen úgy, mint a coaching csoportokban. (Nem, ez nem én voltam, tudván, hogy Máté úgyis rajtam lóg, ha lát…. felesleges lett volna ezért még bébiszittert is fizetem… 😉 )

És mi az, ami még fontos, hogy csökkentsük a stresszt? Milyen stresszkezelő módszerei vannak az anyukáknak? Ebben is eltérőek a működő mechanizmusok.  Egyikünket a lassulás, az agykikapcsolás nyugtatja meg, valaki “pörgős” tevékenységre vágyik, hogy levezesse a feszültséget. Ki mit igényel, ugye. Ezzel is jó tisztában lennünk, ha a stresszkezelésről beszélgetünk.

Egy a fontos és ezt kapták az anyukák házifeladatnak: 🙂

Mindenkinek kell lennie egy olyan gyors, azonnal ható feszültséglevezető eszközének, amivel a hirtelen támadt stresszt tudja kezelni (pl. fejben számolás, kimenni a szobából).

És emellett az is kell, hogy legyen olyan tevékenységünk, hobbink, ami egy általános egyensúlyt biztosít nekünk a mindennapokhoz, hogy bírjuk az iramot a gyerekzsivajban.

És nem, nem az a jó megoldás (bocsi, de ezt ki kell mondani, mert tényleg nem jó…), ha a stresszlevezetés pl. a kényszerevés.

Fontos, hogy mindig olyan eszközhöz nyúljunk, ami nem okoz nekünk további stresszt. A túlevés pl. lelkiismeret-furdalást ébreszt az anyukában, így nem jó módszer, ha épp a lelki egyensúlya helyrebillentésén szeretne dolgozni!

Ezek voltak a novemberi anyaklubunk főbb gondolatai, lehet jópárat kihagytam, de bevallom, mindig elmerülök az anyukákkal való beszélgetésben és nem szoktam jegyzetelni, talán kéne. 🙂

Közös megegyezéssel decemberben már nem tartunk anyaklubot, hiszen mindenkinél sűrűsödnek a programok az ünnepek előtt, de januártól újult erővel és lendülettel folyt. köv. 😀 

Remélem kedvet csináltam a gyerekzsivajos anyaklubozáshoz – gyerkőccel vagy gyerkőc nélkül – szeretettel várjuk az édesanyákat januárban a Tűsarok és Tornacipő Anyastúdióban.

Addig pedig tartsatok velem a Facebook zárt csoportunkban, állandó rovatokkal, jó csevejekkel, jó fej anyukákkal együtt várlak téged is, csatlakozz a közösségünköz!

gyerekzsivaj anyaklub

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: