Maradék kenyér felhasználása

Maradék kenyér felhasználása

Megígértem, hogy ötleteket adok a maradék kenyér felhasználáshoz. A másnapos kenyeret már nem szereti annyira senki, a harmadnaposat meg pláne. Szerencsére egy praktikus anya mindig kitalál valamit, úgyhogy most megmutatom, hogyan tüntesd el a kenyeret az utolsó morzsáig.  No persze nem egymagad!  😉

És azt sem állítom, hogy én találtam fel a spanyol viaszt (hogy irodalmian fogalmazzak), csak tapasztalatból tudom, hogy hajlamosak vagyunk a kenyértartóban felejteni a régebbi kenyereket, és persze legközelebb akkor nyúlunk hozzájuk, amikor már gyakorlatilag penészesek. Úgyhogy én már csak tervezetten sütök kenyeret, aznap, mikor tudom, hogy olyan ételt főzök, amihez kenyeret eszünk, egyébként pedig készülök arra, hogy a másnapi reggelihez vagy uzsannához elhasználom a kenyeret. Így büszkén mondhatom, hogy mostanában nem bukkan elő a kenyértartó legmélyéről egy már-már kékes árnyalatú maradék kenyérdarabka.

Szóval, mit készíts másnapos (vagy régebbi) kenyérből?

maradékkenyér21. Pirítóst: bevallom, a sütőből kivett és nagyon-nagyon ropogós héjú kenyéren kívül én nemigen ragaszkodom a friss kenyérhez, ha választani kell, én a pirítósra szavazok. Felvágotthoz, lekvárhoz, bármihez. A gyerekeknek szoktam különféle kiszúróformákkal feldobni a pirítóst (még mielőtt berakom a kenyérpirítóba, azelőtt lyukasztom ki). A képen süni, csigabiga és egy szívecske látható ( a rákent vaj miatt már nehezen felismerhető, de képzeljétek bele  😀 )

maradékkenyér32. Bundás kenyeret: Gergő semmilyen formában nem hajlandó megenni  a tojást, se rántottának, se kemény- se lágy, se tükörtojásként elkészítve. Ekkor jött anya az utolsó kísérlettel, bundás kenyeret tettem elé, az nem volt nyilvánvalóan tojás, ennélfogva pedig gyanús sem. Jelentem most már Ő szokta kérni, hogy bundáskenyeret készítsek reggelire.

maradékkenyér43. Melegszendvicset szendvicssütőben készítve: mindannyiunk nagy kedvence a melegszendvics, előnye, hogy rejtve tartalmazhat (persze csak nyomokban…) olyan hozzávalókat, amiket egyébként kitúrnak a válogatós gyerekek. Sajnos az enyémek már rájöttek az anyai trükközésére, így Gergő azonnal kinyitja és szétnéz benne, nincs-e valami oda nem illő a szendvicsében (úgy mint sajt, zöldségféle). Mondjuk én már nem izgatom ezen magam, Dönci ugyanis gyári beállítás szerint húst hússal eszik (meg egyébként is mindent, válogatás nélkül), úgyhogy legalább kiegészítik egymást!  😀

4. Hagyományos melegszendvicset:  úgy is készítheted, hogy vaj helyett tejföllel kened meg a kenyeret, a feltéteket ízlésed szerint válogathatod, nekem most a “langallos” feltét a kedvencem, tehát baconkocka, újhagyma a tejfölön és sajtot is reszelek rá.

maradékkenyér55. Zsemlemorzsát: amikor már tényleg itt a vég a kenyerünk számára, akkor kiteszem egy fél napra feldarabolva a konyhapultra egy tányérra, hogy megszáradjon (persze lehet gyűjtögetni is jól szellőző textilzsákban, vagy nyitott tetejű dobozban), aztán hívom a kis segéderőket (majd lecsillapítom a vitájukat, hogy ki kezdje a darálást) és élvezem a gyerekmunka előnyeit.  😛

Ti hogyan használjátok fel a maradék kenyereket? Kidobjátok vagy ügyeltek arra, hogy ne menjen pocsékba? Írjátok meg itt az oldalon, vagy a Facebook oldalunkon!

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: