Mi történt az évindító Anyaklubban?

Mi történt az évindító Anyaklubban?

Mit nekünk hó, mit nekünk fagy, ha anyaklub van! 🙂

Ismét összegyűlt a csipet-csapat a Tűsarok és Tornacipő Anyastúdióban a januári  (évindító) találkozó kapcsán, melynek témája az év eleji lendület, fogadalmak és elhatározások volt.

Ha valamire, akkor az anyaklubozásra igazán találó, hogy ember tervez, Isten végez…. hiszen hiába érkeztem egy témavázlattal, kb. egy konkrét forgatókönyvvel a találkozóra, már a bemutatkozásnál éles fordulatot vett a társalgás. Ja, és volt velem egy délelőtti alvást bojkottáló 10 hónapos is! ,-)

Gondoltam én ugyanis, hogy mindenki a szokásos-szokványos újévi fogadalmakkal érkezik és emiatt ezt terveztem témának is: életmódváltás, mozgás, fogyás… Hisz azért valljuk meg őszintén,  jó eséllyel ebbe vág bele mindenki év elején, ha már a naaaaagy fogadalmakról van szó.

Ehhez képest – és teszem hozzá teljesen véletlenül – ezen  találkozón olyan társaság gyűlt össze, akik valahogy mind a munkába visszatéréssel, karrier-kérdésekkel foglalkoznak az év ezen időszakában. Merre tovább? Hogyan tovább? Erre keresték a válaszokat a januári anyaklub résztvevői.

Nézzük meg, milyen dilemmákkal érkeztek az anyukák.

Kéne az a fránya nyelvvizsga a diplomához… nem mintha nem lenne rá idő, pl. már rég meglenne, ha tényleg arra menne a szabad idő. De valahogy mindig van más, ami érdekesebb, amihez nagyobb kedve van az embernek. Mondjuk ki, ez a nyelvvizsga dolog amolyan igazi nemszeretem feladat egyeseknél. Valami olyasmi,  amin túl kell lenni, amit meg kell csinálni egy másik feladat miatt,  muszájból, kényszerből, kb. nulla lelkesedéssel.  Igazi kihívás. Az érintett anyuka azonban az újévi lendületet meglovagolva megtette az első lépést az ügy érdekében – és itt a lényeg, csak egy lépést, egy dolgot kell megtenni, hogy beinduljon a gépezet a nemszeretem dolgaink elvégésében – . beiratkozott arra a nyelvtanfolyamra, amellyel gyerekfelügyelet biztosítása mellett (fontos szempont, hisz kisgyerekes anyákról beszélünk!) fel tud készülni majd a nyár eleji nyelvvizsgára. Még egy fontos dolog: kisgyerek mellett nyilván nem fog tudni senki szuperintenzív tanfolyamokat lenyomni. Ezért egy nagyjából féléves időszak erre a projektre reálisnak tűnik, ami szintén alapvető kritérium a célmeghatározásainknál. Kell ugyanis, hogy megvalósítható célokat jelöljünk ki magunknak.   És van ám motivációs elem is  történetben. 🙂 Az egész ügylet le lesz bonyolítva nyárra, amikor aztán végre félretehető a tanulás és már “csak” a pihenésre, nyaralásra lehet koncentrálni.

Egy másik anyuka kész tervekkel érkezett az anyaklubba. Szeretne vállalkozást indítani, valami olyasmibe fogni, ami más, mint amivel addig foglalkozott. Mindig nagy lépés az az ember életében, amikor úgy dönt, hogy átnyergel egy teljesen új területre akár pl. a munkájában, mint amiben korábban mozgott.  Izgalmas és néha bizony kétségekkel és félelmekkel teli is tud lenni az első időszak: hogy fog alakulni, jó döntés volt-e a váltás, vajon mi lesz belőle? Vannak persze “későn érő típusok”, akik nem elsőre horgonyoznak le valahol és kipróbálnak néhány szakmát, munkahelyet, mielőtt meglelik a saját útjukat. Akkor aztán hatalmas energiával és lendülettel vágnak bele, felhasználva addig élet- és munkatapasztalatukat, amelyek bizony így vagy úgy mindig egy jó alapot jelentenek majd az új munkában is.

Érdekes megfigyelés, hogy többeknél pont maga az anyaság az, ami a változást, a váltást előremozdítja. Hisz más úgy dolgozni egy multinál akár napi 10 órákat, hogy otthon max. egy árva kaktusz vár otthon,  de ugyanez nagyjából lehetetlen, ha délután négyre-ötre vinni kell a gyereket edzésre, vagy szülői értekezletre kell menni, és persze illendő a karácsonyi ünnepségeken is megjelenni. Sokan a GYED-GYES időszaka alatt kezdenek el éppen ezért  gondolkodni a váltáson.

Persze olyan anyuka is van, aki meg annyira szereti a munkáját, amit a gyerekvállalás miatt otthagyott, hogy mindenképpen arra a munkahelyre szeretne visszamenni és éppen ezért Ő azokat a megoldásokat keresi jelenleg, hogy hogyan is tudná azt összeegyeztetni a gyerekes léttel. Nyilván beszélnie kell a vezetőséggel, puhatolózni, mik a lehetőségek. Lehetne-e otthonról is végezhető munkát találni, vagy kevesebb felelősséget, esetleg átmenetileg feladni a vezetői ambíciókat, legalább addig, amíg a gyermek nagyobb lesz és akkor újra több energiát és időt lehet belefektetni a karrierbe is. Ha a teljes munkaidős állás mellett dönt valaki, akkor azt is fel kell térképezni, hogy milyen segítséget tud igénybe venni az illető anyuka az  otthoni ügyekben? Ki fog pl. négyre-ötre odamenni az oviba a gyerekért, ha az anyuka hat körül végez leghamarabb?

Nem  hajt a tatár, mondják egyesek, még idén nem sürgős a dolog, ráérek még ezzel a foglalkozni, tervezni. De azért valami legbelül mégis ott motoszkál sokunkban. Talán mégis jó lenne kidolgozni  a “haditervet” mire eljön az idő és lépni kell. Mert bizony a jogszabályok változnak ,a  protokollok változnak, a belső szabályozások változnak, a vezetőség fele és sokszor a munkatársak nagy része is lecserélődött. Bizony nagyon valószínű, hogy helyileg talán igen, más vonatkozásban azonban mégsem ugyanoda megyünk vissza dolgozni, ahonnan eljöttünk.  Hogyan is készüljünk fel a visszatérésre? Mit kell tennie azért, hogy naprakészek legyünk és használható munkaerőként jelentkezzünk x év gyerekkel otthon töltött idő után is? Arra a megállapításra jutottunk, hogy nyilván a gyerekágyas időszakban ezek a gondolatok még nem aktuálisak, de azért a GYES környékén már jó gondolkodni ezeken a kérdéseken és ha szükségét látjuk bizonyos lépéseknek, továbbképzésnek, tanulásnak esetleg egy teljes munkahelyváltást tervezünk, akkor bizony el kell kezdeni ezzel is érdemben foglalkozni.

Ezúton is köszönöm azoknak az anyukáknak (és persze a picuroknak is) akik velem tartottak az évindító anyaklubban és beszálltak a közös gondolkodásba, tapasztalat-megosztásba.

Mindig jó érzés úgy megérkezni az Anyastúdióba, hogy tudom, igazi feltöltő és inspiráló beszélgetést fogunk folytatni mi, gyerekzsivajos anyukák, kicsit kiszakadva a hétköznapok mókuskerekéből. És igen, az a másfél-két óra mindig rólunk, anyukákról szól!

Tarts velem Te is legközelebb. Kövesd a Facebookon a gyerekzsivaj oldalának Eseményeit, hogy értesülhess a következő anyaklub időpontjáról.

Ha pedig távolsági okok miatt nem tudsz eljönni az élő anyaklubokra, akkor szeretettel várlak az Online anyaklubunkban, mely szintén egy remek fórum a kikapcsolódásra és feltöltődésre hasonszőrű gyerekzsivajos anyukák társaságában. Részletek és jelentkezés itt.

 

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: