Mit együnk ma?- avagy a menütervezésről

Értem én a mondást, hogy vacsorázz úgy, mint egy koldus, de azért mégis illő valamit letenni az asztalra a munkából fáradtan, éhesen hazatérő családfő és a gyerekek elé…

Nálunk hétközben a vacsora az egyetlen étkezés, amikor együtt a család, ilyenkor Gergő elmeséli, mi volt az oviban, elénekli az új dalokat (bocs, teli szájjal nem beszélünk…), Döncike is előadja egyre bővülő szókincsével, hogy milyen latorságokkal tette próbára aznap anya idegrendszerét. Egyszóval körülüljük az asztalt, beszélgetünk, élvezzük az együttlétet.

És hogy ne álldogáljak késő délután tanácstalanul a hűtőszekrény előtt, hogy na, most mit főzzek vacsorára, van egy jó módszer: ez a menütervezés.

menütervezés2 1. Először is, kell egy jó receptgyűjtemény,

hogy legyen miből meríteni. Nekem két nagy mappám van, az egyikben a már kipróbált receptek vannak csoportosítva (húsok, levesek, tészták, sütin belül aprósütik, kelt tészták, krémes sütik stb.). A másik mappában a kipróbálásra váró recepteket gyűjtöm, szintén kategóriánként.

menütervezés12. A menütervezéshez végy egy jegyzetfüzetet és írd össze, hogy miket szeret enni a család, miket szoktatok főzni.

Külön a leveseket, húsételeket, húsmenteseket, főzelékeket stb., ahogy neked tetszik. Ennél a résznél vedd elő a receptgyűteményed és abból írogasd ki a listát, de akár ötletelhet is a család együtt (hiszen van, amiket már recept nélkül, saját kútfőből készítesz). A lényeg, hogy legyen egy bőséges választék összegyűjtve egy helyen.

menütervezés33. A következő lépés, hogy jegyzetfüzetbe (én az előbb használt menütervezőst megfordítottam és a másik oldalról indultam) elkezded írogatni a heti menütervedet.

Nagyjából tudod, hogy hány nap kell főznöd, Te tudod, hogy inkább nagyobb adagot készítesz-e, hogy kétszer is lehessen enni belőle, vagy esetleg úgy szereted, hogy kijelölsz két-három napot és többfélét főzöl egyszerre… Ha van  időd, átlapozhatod az új recepteket is, hátha valamit kedved támad kipróbálni, és az majd persze bekerül a repertoárba.

menütervezés44. Az elkészített menüterved alapján kiegészíted a bevásárlólistádat

Mi hetente egyszer tartunk nagy bevásárlást, (ami házhoz jön ;-), magánakciókkal ugrunk csak be boltba, ha lemarad valami, vagy “hirtelen és azonnal” kell. Egyébként is hasznos, ha van egy listád arról, mit kell venni a boltban. Ha kifogy otthon valami, csak felvésed, így nem jársz pórul, ha benyúlsz a szekrénybe sütőporért és pont nincsen… Ha más szakácsok is tevékenykednek a konyhádban, ők is jegyezzék fel, ha valamit elhasználnak, nehogy egy laza vállrándítással elintézzék, hogy “ja, a só, azt a múltkor kiöntöttem a tartóba, ott sincs már?!”  😈

A menüterv persze nem egy kőbe vésett dolog, én pl. sosem osztom be naponként előre, hogy mit főzök, hanem a kész listáról választom ki, hogy épp melyiket fogom elkészíteni. Az is előfordul, hogy ad hoc jelleggel készül valami, ha a gyerekek nem kívánják a sült húst, sütök még pl. palacsintát, ők azt esznek, s marad nekünk is desszert gyanánt. A menüterv arra szolgál, hogy gondos háziasszonyként úgy intézd a bevásárlásaidat, hogy mindig legyen otthon alapanyag nagyjából egy heti menüsor elkészítéséhez.

Remélem tetszik az ötlet, talán sokan már használtok is hasonló menüterveket. Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, mennyire követitek, mennyire vált be. Írjátok meg bátran!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*