Mit lehet enni szoptatás alatt?

gyerekzsivajTudatosan ezt a címet választottam a bejegyzésnek és nem a “Mit NEM ehetek szoptatás alatt?” – mellett döntöttem. Hogy miért? Mert ahogy előszedtem az otthon lévő szakirodalmat és böngésztem a neten (mintegy felkészülve ismét a nagy menetre 😀 ), mindenütt csak a tiltólisták jöttek szembe velem, de az nem igazán derült ki, hogy akkor mi a fészkes fenét ehet egyáltalán egy szoptatós anyuka úgy, hogy egyben a babája pocakját is kímélje.

A legtöbbször persze azt a tanácsot kapja a kismama, hogy mindent egyen és majd kitapasztalja, hogy mi okoz esetleg hasfájást a kicsinek, de én nem szeretek ezzel játszani. Az teljesen világos, hogy egy újszülöttnél nem kísérletezek, pár hónappal később pedig (amikor már a hozzátáplálást is elkezdjük és csak kiegészítésként szopik még a baba), alapból lazábbra lehet venni a szoptatós étrendet.  Mivel a kisbabák hasa leginkább az első három hónapban érzékeny, szerintem ez nem olyan hosszú idő, hogy felesleges kellemetlenséget okozzunk neki az anyatejen keresztül a nem kellően átgondolt táplálkozással.

Ezért én az olvasottakat kiszűrve, majd összerakva, készítettem a magam számára egy listát a szoptatás alatt is nyugodtan fogyasztható ételekről. És ha már megcsináltam, gondoltam megosztom Veletek is! A listát akár ki is nyomtathatod! 😀 Íme:

gyerekzsivaj

Azért annyit megjegyeznék a végén, hogy amikor keresgéltem a témában, bizony bőven találkoztam átfedésekkel. Előfordult, hogy egy bizonyos étel szerepelt a tiltólistán is és a megengedőn is. pl. tej, tojás, szőlő, sóska. Úgyhogy én az alapján döntöttem el, hogy zöld jelzést kap-e valami a listámon, hogy többségében mégis hova sorolták.

Remélem hasznosnak találod az összeállítást, ha gondolod, oszd meg szoptatós kismama ismerőseiddel is!

Ha szeretnél megszabadulni a szülés után rajtad maradt plusz kilóktól, akkor iratkozz fel a hírlevél-sorozatra, melyben hasznos tanácsokat, kipróbált módszereket mutatok, melyekkel szoptatás alatt is folytathatsz egy ésszerű diétát.

[wysija_form id=”8″]

 

Amennyiben plusz motivációra vágysz, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, ahol recepteket is megosztunk egymással!

 

 

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: